בבואנו להחליט על בחירת קופת גמל או קרן השתלמות שתלווה את החסכון ארוך הטווח שלנו (קופת גמל) או את החסכון לטווח הבינוני (קרן השתלמות) עומדות בפנינו אפשרויות רבות הן בבחירת הגוף שינהל את ההשקעות בקרן ההשתלמות/ קופת הגמל שלנו והן בבחירת מרכיבי הסיכון (אופי הנכסים) או שיעור הסיכון (אחוז ההחזקה במניות) המרבי שהיינו מעוניינים שמנהל הקופה שלנו יוכל להחזיק. אז האם כדאי או לא לבחור קרן השתלמות במסלול מנייתי?
קרן השתלמות במסלול מנייתי – האם כדאי?
להלן בחינת האפשרויות השונות העומדות לרשותנו:
אפשרות א': 'להיות כמו כולם' – מרבית קופות הגמל הינן גמישות ומתנהלות בהתאם למגבלות שקבע משרד האוצר, הקופות מתאפיינות בשיעור החזקה של 25%-45% במניות כששאר נכסיהם מוחזקים בניירות ערך שהתנודתיות בהן נמוכה וחיובית בדר'כ כגון אג'ח ממשלתי, אג'ח קונצרני, ניירות ערך בלתי סחירים. בנוסף, מחזיקות הקופות במזומנים ובנכסים בלתי סחירים אחרים.
בתקופות של גאות בשוק ההון (כפי שהיו בשנים 2003-2008 ו 2009 עד 2020) הקופות הרגילות הניבו תשואות גבוהות כנגזרת לעליית מחירי המניות בבורסות העולם. בתקופה של מפולת (כפי שהייתה בחודש ינואר 2008) או בתקופה של ירידות שערים מתמשכות בשוק ההון ייתכנו הפסדים משמעותיים לחוסכים בקופות הללו (ההפסדים בחלק מהקופות הרגילות הגיעו ל-11% מתחילת שנת 2008).
על כן, קיימת חשיבות לבחינת אופק ההשקעה (מתי נצטרך את הכסף?) גם בהצטרפות לקופה "סולידית רגילה", בהנחה שמדובר בכספים של קרן השתלמות נזילה או קופת גמל נזילה שנרצה לפדות בחודשים הקרובים, לא היה זה נבון מבחינתינו לקחת סיכונים להפסד כספי וייתכן שכדאי היה להעביר את הכספים לקופה נטולת סיכון או לכזו המחזיקה בשיעור נמוך של מניות (פחות מ-10%). במידה ואופק ההשקעה שלנו הוא לשנים ארוכות, נוכל לבחור בקופה רגילה ולצפות לתשואה עודפת על פני "קופות 100% סולידיות".
אפשרות ב': "לחסוך כמו בבנק" – להלן סיבות לבחירת קופה נטולת סיכון (קופות שמתחייבות להשקיע את כל הכספים במסלול שיקלי או במסלול אג"ח):
אופק השקעה קצר – כלומר אני צריך את הכסף עוד זמן קצר, הכסף נזיל וברצוני לשמור על היתרה הקיימת לצורך רכישה העומדת בפתח בזמן הקרוב ולכן אבחר במסלול זה.
אני שונא סיכונים באופן עקרוני – כפי שאם היו ברשותי עשרות אלפי שקלים או מאות אלפי שקלים בחשבון בו מתנהל העו'ש שלי בבנק הייתי בוחר להפקיד אותם בפקדון בנקאי , פקדון שקלי/ מט'חי או בתכנית חסכון צמודת מדד כך אני גם בוחר להתנהל עם שאר הכספים, כולל כספי קופת הגמל שלי וקרן ההשתלמות שלי.
השוק גואה ואני רוצה להמתין למימוש או למפולת – אני מעוניין להחזיק את הכספים ב'קופה 100% סולידית' מכיוון שאני מאמין ששוק ההון גואה , המניות במחירים גבוהים או מנופחים, לאחר שתהיה מפולת או שיתרחש מימוש רווחים משמעותי שיוביל לירידה ניכרת בשערי המניות אעביר את הכספים לקופה רגילה או לקופה בעלת שיעור החזקה גבוה במניות.
אפשרות ג': 'מקסימום סיכון – מקסימום תשואה' – בחירה בקופה עם החזקה שלמעלה מ – 50% במניות או בחירה בקופה המשקיעה במניות בלבד. השיקולים לבחירה באפשרות זו הינם:
אופק השקעה לטווח הארוך – אני 'אפגש' עם הכסף עוד עשרות שנים. מחקרים שנערכו על סמך ההיסטוריה של שוק ההון העולמי הראו שלטווח הארוך חסכון ישיר במניות הניב את התשואה הגבוהה ביותר ביחס לכל שאר אפיקי ההשקעה כולל נדל'ן, אג'ח ממשלתי ואג'ח קונצרני. יתכן שאפסיד בטווח הקצר אך בטווח הארוך אני בטוח שהתשואה שתניב לי הקופה תהיה גבוהה משמעותית מכל קופה בעלת מדיניות סולידית יותר.
שיקולי מיסוי – החל מינואר 2003 מוטל מס על התשואות הריאליות שנצברו בכל אפיקי החסכון (מס רווחי הון), ידוע לי שרווחיי בקופות הגמל וקרן ההשתלמות בגין הפקדותיי לקרן ההשתלמות ולקופת גמל שבוצעו עד 'התקרה המוטבת' הקבועה בחוק לא ימוסו בעתיד בתנאי שהמשיכה תתבצע כדין.
ה'תקרה המוטבת' – עבור שכיר זוהי הפקדת המעביד שלא חויבה במס במועד ההפקדה והפקדת העובד גם יחד.
עבור עצמאי זוהי הפקדה שביצע עבור עצמו בבהתאם לתקרת ההפקדה המוטבת בשנת המס הרלבנטית.
לכן, אני מעדיף לנסות ולרכז את רווחיי באפיקי החיסכון הלא ממוסים ולקחת סיכון גבוה יותר שתניב לי תשואה גבוהה יותר לאורך זמן ולהפקיד את שאר חסכונותי בפקדונות בנקאיים או באפיקים סולידיים יותר שבגינם אשלם מס על הרווחים הריאליים שיניבו עבורי חסכונות אלה.