תיקון 190 חסרונות ויתרונות שחייבים להכיר

עומדים לצאת לגמלאות או שכבר פרשתם? הגיע הזמן להכיר את תיקון 190 שמציע הטבות מס ויתרונות רבים לפנסיונרים, אך גם להיות מודעים לחסורונותיה של התקנה החשובה הזו. במאמר זה נדבר על תיקון 190 חסרונות ויתרונות

לפני הכול תזכורת קטנה: מהו תיקון 190?

מדובר בתקנה שנכנסה לתוקף כבר במאי 2012, אשר מציעה מגוון רחב של יתרונות לבני הגיל השלישי. התקנה נולדה מתוך הצורך לעודד את ציבור הפורשים להשקיע את כספיהם הפרטיים והנזילים בקופת גמל, כדי שהונם שישמש אותם בזקנתם מצד אחד יישאר זמין למשיכה בכל עת ומצד שני יילך ויגדל, וכך הם פחות יכבידו על הוצאותיה של המדינה בעתיד.

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נועד גם לתקן עוול שנעשה בשנת 2008 ולהשיב את הכבוד האבוד למכשיר החיסכון הפופלרי. אם בעבר רבים היו משתמשים בקופות הגמל לצורך חיסכון לטווח הבינוני והארוך, הרי שהאטרקטיביות שלו נפגעה מאוד בעיניי הציבור, לאחר שהפכו אותו למכשיר חיסכון פנסיוני המיועד לטווח הארוך בלבד. לכן תיקון 190 מציעה הטבות רבות ומשמעותיות, שרבים יכולים ליהנות מהם.

תיקון 190 חסרונות ויתרונות

כמו לכל דבר בחיים גם לתיקון 190 חסרונות ויתרונות וחשוב להכיר אותם לעומק על מנת להחליט אם אכן כדאי לכם להשקיע את כספכם באמצעות אפיק חיסכון זה.

מהם החסרונות בתיקון 190?

תיקון 190 הוא לאו דווקא פתרון שמתאים לכל אחד, וחשוב לדעת למי הוא מיועד ובאיזה מקרים עדיף לחפש אלטרנטיבה.

משיכת הכספים תלויה בגילכם ובגובה קצבת הפנסיה שלכם

מדובר במכשיר חיסכון והשקעה שאינו מתאים לכל אחד, ועל מנת להשתמש בו חשוב לעמוד בקריטריונים שקבע משרד האוצר. כך למשל, לא מספיק שתהיו בני 60 לפחות אלא גם צריך שיהיו לכם סכומי כספים פרטיים שצברתם בפקדונות הבנקאיים או בעו"ש שלכם. כמו כן, חשוב להיות מודעים לכך שלא תוכלו למשוך את הכספים אלא אם כן אתם קיבלתם לפחות 3 קצבאות בגובה של 4,525 ₪ בפנסיה (הקצבה המזערית נכון לשנת 2021). כלומר אם קצבת הפנסיה שלכם נמוכה יותר, לא תוכלו לבצע משיכה הונית מהקופה. כמו כן אם החלטתם לדחות את יציאתכם לגמלאות וטרם התחלתם לקבל קצבת פנסיה, אם תרצו למשוך את הכסף, פירוש הדבר שתנאי הסף לא יתקיימו, ולכן תאלצו לשלם מס של 35%.

תלות באינפלציה

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה קובע שתשלום מס רווחי הון על משיכה הונית של קופת הגמל יעשה בשיעור של 15% מהרווח הנומינלי, הרי שעלייה באינפלציה במדינת ישראל, עלולה לפגוע משמעותית ברמת האטרקטיביות של הטבת מס זו. הרבה פעמים החוסכים רחוקים מגיל הפרישה ומהגיל שביכולתם למשוך כסף מקופת גמל לפי תיקון 190, ואז הם מאוד מסתכנים עם הכסף שהם משקיעים בדרך זו כי מאוד קשה לנבא את השינויים שיתכנו בסביבת הריבית עד מועד משיכת הכספים.

מגבלת היוון קצבה

לא ניתן לבצע משיכה הונית של הסכום המלא שהופקת לקופת גמל תיקון 190, ללא אישור רשויות המס. זאת מאחר והחוק הגדיר סכום מסוים (34,848 ש"ח מכלל הסכומים שנצברו בקופת הגמל, נכון לשנת 2020), ש"מסומן" אוטומטית ע"י הגוף שמנהל את החיסכון, בתור סכום שנועד לצורך קצבה מזכה (קצבת פנסיה שפטורה מתשלום ממס). הסכום הנותר יהיה זמין למשיכה הונית רק לאחר הגשת טופס 161 ד' בגיל הפרישה, ובתנאי שיתקבל אישור מפקיד שומה במס הכנסה.

 מנהלים מספר קופות גמל בגופים שונים? תתכוננו לביורקרטיה

מי שמפקיד כספים לקופות גמל המנוהלות תחת חברות ביטוח או בתי השקעות שונים באותה שנת מס, יגלה שכל אחד מהגופים "צובע" 34,848 ש"ח מכלל הפקדותיו השנתיות, במסגרת קופת הגמל שמנוהלת אצלו. במילים אחרות, הסכום הכולל שיישאר זמין למשיכה הונית חד פעמית, ללא צורך באישור מרשויות המס, מאוד מצטמצם.

עם זאת, ניתן לפתור זאת בקלות: פשוט מחליטים על גוף מנהל אחד שבו יישאר סכום זה על תקן קצבה מזכה, ומעבירים אישור על כך ליתר המוסדות, על מנת שיסמנו את הסכומים שנצברו בקופת הגמל שמנוהלת אצלם בתור כספי קצבה מוכרת.

תיקון 190 לא מכסה הטבות פיננסיות הזמינות לבני 70 ומעלה במכשירים אלטרנטיביים

חוסכים שנולדו לפני התאריך 1 בינואר 1948, שהגיעו לגיל 60 ומעוניינים להפקיד כספים נזילים למכשיר חיסכון, יגלו כי הם זכאים להטבת מס שנתית על רווחיהם בשוק ההון, בכפוף לסעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה.

מדובר בהפחתה מאוד משמעותית במס רווחי הון על הכנסות מריבית או תוכנית חיסכון בשיעור של אלפי ש"ח לשנה (עד לתקרה שנתית של 13,560 ש"ח ליחיד או 16,680 ש"ח לזוג, בהינתן ושני בני הזוג הגיעו לגיל 55 לפני ה- 1 בינואר 2003).

כלומר, גמלאים שיעמדו בכל הקריטריונים המוגדרים בסעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה, זכאים להחזרי מס שנתיים בסכום של עד 3,390 ש"ח ליחיד או עד 4,170 ₪ במקרה של זוג (נכון לשנת 2020). אולם הטבת מס זו איננה זמינה עבור חיסכון במסגרת תיקון 190, אלא רק במקרה של הפקדת הכספים לפוליסת חיסכון.

ומה היתרונות בתיקון 190?

ביטחון פיננסי גם לאחר היציאה הגמלאות

כולנו מחכים לגיל פרישה, כדי לקצור את פירות עמלנו וליהנות. אנו חולמים לנצל את הזמן שלנו כדי לבלות, לנוח ולצבור חוויות עם המשפחה הקרובה או המורחבת ואפילו עם חברים. עם זאת, אנחנו צריכים לשמור על רמת החיים שהיינו מורגלים אליה לאורך כל שנות עבודתנו ולכך כדי למצוא דרך למנף ולמקסם את החסכונות שלנו, לדוגמה – חיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190. מדובר בפתרון אטרקטיבי שמאפשר להגדיל את קצבה הפנסיה מדי חודש באמצעות הפקדה של סכום חד פעמי לקופת הגמל.

הטבות מיסוי משמעותיות

תיקון 190 מאפשר לחוסכים בגילאי 60 ומעלה ליהנות משלל הטבות מס:

הטבות מס בתיקון 190

  • אפשרות למשוך את הכסף כקצבה חודשית פטורה מתשלום מס רווחי הון – במקרה של משיכת הסכומים הצבורים בקופת הגמל כקצבה חודשית, ניתן לחוסך פטור מוחלט מתשלום מס רווח הון. כל זאת, לאחר 3 חודשים שבהם קיבלתם קצבת פנסיה.
  • אפשרות למשוך את הכסף בתור סכום הוני (משיכה חד פעמית) בתשלום מס מוזל – אם תעדיפו משיכה הונית של כספי החיסכון, תשלמו מס רווחי הון בשיעור של 15% בלבד מן הרווח הנומינלי לעומת מס רווחי הון של 25% מהרווח הריאלי. זוהי הטבת מס בעלת משקל רב כאשר סביבת האינפלציה היא אפסית.
  • מעבר חופשי בין מסלולים ובין קופות גמל – תוכלו להעביר את הסכומים הצבורים בקופת הגמל במסגרת תיקון 190 בין מסלולי השקעה שונים ובין קופות גמל שונות, מבלי שהפעולה תחשב כאירוע מס המחייב תשלום של מס רווחי הון.
  • כפל הטבות מס – לפי סעיף 47 לפקודת מס הכנסה, תיהנו מכפל הטבות מס בגין הפקדת סכומי כסף פנויים לקופת גמל.

 דמי הניהול נמוכים יחסית

קופות גמל מציעות דמי הניהול נמוכים במיוחד בהשוואה למכשירי השקעות מסוגים אחרים (למשל: תיקי השקעות מנוהלים, קרן נאמנות, פוליסת חיסכון וכן הלאה). יתרה מכך, לא נגבים כנגדן עמלות, בניגוד למה שנהוג על פיקדונות בבנקים.

 מסלולי השקעה מגוונים

תוכלו לבחור מתוך מגוון רחב של מסלולי השקעה בשווקים שונים ומבחר מוצרים פיננסיים. במסגרת קופת גמל לפי תיקון 190 קיימת אפשרות לבחור מאפשרויות מגוונות ביותר לפיזור סיכונים, כך שתוכלו ליהנות מתיקי השקעה מאוזנים בסיכון נמוך יחסית, בהשוואה לאפשרויות האחרות שקיימות בשוק ההשקעות.

 ניתן להשקיע בנכסים בלתי סחירים

תיקון 190 מאפשר לכם לחשוף את קופת הגמל שלו להשקעה בנכסים בלתי סחירים (שאינם זמינים לרוב האנשים להשקעה באופן ישיר) בשיעור של עד 30% מההשקעה הכוללת, מה שמועיל מאוד לפיזור סיכונים בתיק ההשקעות.

 שימור הטבת המס בהעברה בין דורית

קופות גמל מאפשרות הגדרה של מוטבים למקרה פטירה של העמית החוסך. כך, אם החוסך ילך לעולמו, יהיו יורשי קופת הגמל שלו זכאים לקבל פטור מלא ממס רווח הון בגין כלל הרווחים שנצברו בקופת הגמל שבבעלותו – במידה וטרם מלאו לנפטר 75 שנים.

במקרה של פטירה לאחר גיל 75, יוכלו המוטבים לבחור בין אפשרות למשיכה הונית חד פעמית של החיסכון בקופת הגמל, החייבת בתשלום מס רווחי הון בגובה 15% מן הרווח הנומינלי (במקום 25% מהרווח הריאלי), או לחלופין – לקבל את הכספים בתור קצבה חודשית קבועה הפטורה לחלוטין ממס רווחי הון.

דחיית התחשבנות בגין אירועי מס ויצירת תיק השקעה אפקטיבי שמבוסס על הברוטו במקום על הנטו

תיקון 190 מגדיר כי מס רווחי הון על סך 15% ממכלול הרווחים הנומינליים בקופת הגמל, ישולם רק פעם אחת – במעמד משיכת הסכומים הצבורים בקופת הגמל. לכן, השקעה בקופת הגמל במסגרת תיקון 190, הופכת להשקעה אפקטיבית בריבית דריבית, עם קיזוז פנימי עבור רווחי הון או הפסדי הון, שאינו מצריך הגשה של דוחות לרשויות המס.

 זכאות הלוואה בתנאים אטרקטיביים מאוד

בעלי קופות גמל זכאים, לקבל הלוואה בריבית מצוינת של פריים מינוס 0.5% כנגד הכספים הצבורים בקופת הגמל שלהם. ניתן להשתמש בהלוואה לצורך מינוף כספיהם.

לסיכום – תיקון 190 חסרונות ויתרונות שעולים עליהם

אז אחרי שדיברנות על תיקון 190 חסרונות ויתרונות, ודאי כבר הבנתם שאם אתם עומדים בתנאים, אתם יכולים ליהנות מדמי ניהול נמוכים, מגוון אפשרויות לפיזור סיכונים בהשקעות והטבות מס משמעותיות בין אם אתם מעוניינים לבצע היוון של הכספים הצבורים בקופה או ובין אם אתם מעוניינים למשוך אותם כקצבה חודשית. עם זאת, ראינו שקיימות גם מגבלות בהשקעה בקופת גמל לפי תיקון 190, שהופכים אותו למוצר ייחודי שמיועד רק לאוכלוסיות מסוימות, ולמי שעומד בתנאים מסוימים. ובכל זאת, זהו ללא ספק מוצר עם תועלות רבות ומשמעויות לקהל החוסכים, שלא היו קיימות בעבר.

אם אתם מתקרבים לגיל 60 או שכבר אחריו, כדאי לבחון את אפיק ההשקעה לעומק, כי הוא עשוי להגדיל באופן משמעותי את הונכם ולצמצם את המס למינימום (ואף לפטור אתכם ממנו). אז פנו אל המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח עוד היום כדי לקבל פרטים נוספים. אנחנו מתמחים בתחום הפרישה כבר עשרות שנים ואנו מלווים אינספור גמלאים מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות המובילים במשק הישראלי. נשמח לעמוד גם לשירותכם!

תיקון 190 יתרונות וחסרונות (1)
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קיבוע זכויות בגיל פרישה
קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

קראו עוד »
להצטרפות לקופת גמל תיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.