קצבת שארים: מה קורה לכספי הפנסיה במקרה של מוות?

קרן הפנסיה נועדה לא רק בכדי להבטיח לנו הכנסה בגיל פרישה – אלא להוות רשת ביטחון גם לקרובינו. רכיב זה מתבטא ב"קצבת השארים". מהי בדיוק קצבה זו, כיצד היא מחושבת ומה כדאי לכם לדעת?

מי הם שארים?

קצבת שארים היא קצבה חודשית המשתלמת באמצעות קרן הפנסיה לשאירים שהם בני המשפחה, במקרה של פטירת העמית החוסך בקרן. השארים מוגדרים באופן ברור בתקנות קרן הפנסיה כדלקמן:

  • אלמן או אלמנה (כולל זוגות ידועים בציבור וזוגות חד-מיניים. 
  • במקרה של גירושין, בן/בת הזוג לשעבר לא יוחשבו בתור אלמנ/ה). 
  • ילדים, כולל ילדים חורגים. אלו יהיו זכאים לקצבה עד הגיעם לגיל 21, למעט במקרה של ילד מוגבל (אשר יהיה זכאי לקצבה לכל ימי חייו).
  • הורה נתמך.

חישוב קצבת שארים

חישוב גובה קצבת השארים שונה במקרה בו המבוטח היה עמית פעיל בקרן הפנסיה או לא (עמית פעיל, משמע מופקדים עבורו כספים לקרן באופן שוטף).

במידה ומדובר בעמית פעיל, גובה הקצבה יגזר מהשכר הקובע בקרן הפנסיה וכן משיעור הכיסוי הביטוחי.
הכיסוי הביטוחי עשוי להשתנות בהתאם לתאריך ההצטרפות לקרן הפנסיה. החל מיוני 2018 נכנס לתוקף "התקנון האחיד בקרנות הפנסיה", בו מפורט כי גבר אשר הצטרף לפני גיל 41 ונשים אשר הצטרפו עד גיל 67 – יהיו זכאים לכיסוי ביטוחי של 100%. עם זאת, במידה והצטרפתם לקרן פנסיה לפני כניסת התקנון האחיד או במידה והצטרפתם בגיל מאוחר יותר מן המפורט – עליכם לבדוק מהו גובה הכיסוי הביטוחי שלכם.

בנוסף, אופן חלוקת הקצבה ביחס לשכר הקובע, מעוגן גם הוא:

  • בת/בת הזוג יהיו זכאים לקצבה חודשית בגובה 60% מהשכר הקובע.
  • ילדים – 40% מהשכר הקובע ועד גיל 21 (כאמור, כולל ילדים חורגים. במקרה של ילד עם מוגבלות – לכל החיים).
  • הורה נתמך – 20% מהשכר הקובע.

במידה והנפטר הינו עמית לא פעיל, קצבת השארים תחושב לפי יתרת הכסף בקרן ולפי גיל המוטבים (בהתאם למקדם ההמרה לקצבה). באופן גס, ניתן לומר שלוקחים את סך מקדמי ההמרה של הילדים ומחלקים אותם בשניים – ומוסיפים למשוואה את מקדם ההמרה של האלמן/ה. לפי מספר זה, מחשבים את החלק היחסי של כל מוטב – ואת התוצאה מכפילים בסך הכסף בקופה לקבלת גובה הקצבה.
לדוגמה: עמית לא פעיל, שבקופת קרן הפנסיה שלו נצברו 100,000 ש"ח, נפטר והותיר אחריו אלמנה וילד בן 10. מקדם ההמרה לקצבה של האלמנה הוא 270 ושל הילד 110. המקדם הכולל יחושב באופן הבא: 110/2 + 270 = 325.

כדי לחשב את חלקה היחסי של האלמנה, מבצעים את החישוב הבא: 270/325 = 83%. מכאן, חלקו של הילד הוא 17%.
כלומר, האלמנה תהיה זכאית ל-83,000 ש"ח והילד ל-17,000 ש"ח – אשר יחולקו לקצבה חודשית.

יש לשים לב כי קצבת השארים חייבת במס (אלא אם גובה הקצבה נמוך מ-8510 ש"ח. במקרה זה הקצבה תהיה פטורה ממס).

וזה כל מה שהם מקבלים?

בנוסף לקצבה החודשית, ישנם מקרים בהם ניתן לקבל גם סכום חד פעמי:

  • במקרים בהם מס' השארים מועט והסכום בקרן מאוד גבוה, תינתן למוטבים אפשרות לקבל קצבה מוגדלת או לחילופין לקבל קצבה חודשית מעט נמוכה יותר, בנוסף לסכום חד פעמי.
  • באופן דומה, במידה וסכום הקרן נמוך מאוד, כך שקצבאות השארים לא מגיעות ל-5% מהשכר הממוצע במשק – ניתן להמיר את הקצבה לתשלום חד פעמי.
  • במקרים בהם אין שארים כלל, ישולם סכום חד פעמי למוטבים המוגדרים בקרן הפנסיה.
  • אלמן/ה רשאים להוון עד 25% מסך הקצבה לתקופה של 5 שנים, בתנאי שלאחר ההיוון קצבתם לא תרד מהמינימום לקצבה חודשית (4525 ש"ח נכון לשנת 2020).
  • במידה ולא נותר אלמן/ה וגילו של הילד הצעיר הוא מעל 18 – הילדים יכולים להמיר את הקצבה החודשית (שכאמור, ניתנת עד גיל 21) בסכום חד פעמי, בהתאם למקדם ההמרה לקצבה. 

לסיכום, ניתן לראות כי אופי וגובה קצבת השארים תלוי במשתנים רבים; החל ממספר השארים ועד להגדרת סוג הפעילות של העמית בקרן הפנסיה וגובה הכיסוי הביטוחי.

ברור שהמחשבה על מוות בטרם עת היא מפחידה ולא נעימה, ורובנו רוצים לדחוק אותה הרחק ככל שניתן. עם זאת, יש לזכור כי מטרת קרן הפנסיה היא פתרון כלכלי ותכנון משפחתי ארוך טווח, לשם הבטחת העתיד הכלכלי שלכם כמבוטחים – אבל גם של היקרים לכם.

לכן, רצוי לוודא שאתם מסודרים "כפי שצריך", כך שבכל מקרה שלא יהיה – היקרים לכם יקבלו את המירב שמגיע להם מקרן הפנסיה. 

אז מה אפשר לעשות? 

לוודא שקרן הפנסיה שלכם פעילה, לבדוק אם יש ברשותכם קופות לא פעילות שנשכחו מאחור, לבדוק את הכיסוי הביטוחי שלכם במקרה של פטירה מוקדמת או נכות במהלך תקופת החסכון בקרן טרם גיל הפרישה. למען השקט הנפשי – תמיד מומלץ להיוועץ בגורמי מקצוע. אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר בכל עת.

קצבת שארים: מה קורה לכספי הפנסיה במקרה של מוות?
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
להצטרפות לחיסכון פנסיוני
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.