מה צריך לבדוק לפני שמתחילים חיסכון לפי תיקון 190?

לא צריך להיות מדען כדי להכיר את המגמה הזו: ככל שהגיל עולה, כך יורדת המוטיבציה להשקיע את הכסף ברמת סיכון גבוהה. עם זאת, המדינה מציעה אפשרות מפתה למדי: חיסכון אטרקטיבי מאוד באמצעות תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, עם שלל הטבות במיסוי, דמי ניהול מוזלים בהשוואה לאלטנטיבות וגמישות רבה במשיכת הכספים. לפני שאתם נכנסים לפיתוי, חשוב להכיר את שני צדי המטבע: מהם היתרונות, למי זה מתאים ומה צריך לבדוק לפני שממהרים להעביר את הכסף לקופת גמל תיקון 190.

מה זה בעצם חיסכון על פי תיקון 190?

בשנת 2012 הוסיפו לפקודת מס הכנסה את תיקון 190. התקנה החדשה נועדה כדי לעודד את אוכלוסיית גיל הזהב להגדיל את הונם לקראת שנות פרישתם. המדינה החליטה להעניק לחוסכים שגילם סביבות ה- 60, את האפשרות להפקיד כספים נזילים בחשבונות הבנק, בין אם מדובר בפקדונות בנקאיים ובין אם מדובר בחסכונות מסוגים שונים, בקופת הגמל.

כל זאת בתנאים משתלמים ביותר:

  • דמי ניהול בשיעור נמוך יותר בהשוואה לערוצי חיסכון אלטנרנטיביים
  • חופש מוחלט בבחירה ובמעבר בין מסלולי ההשקעות
  • שמירה מלאה על נזילותם של הכספים (הכסף זמין בכל עת)
  • ניצול מקסימלי של הטבות מיסוי בעת משיכת החיסכון

מה חשוב לבדוק לפני שמתחילים חיסכון על פי תיקון 190?

לצד כל היתרונות שציינו בפסקה הקודמת, יש לזכור שחיסכון על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה לאו דווקא מתאים לכל אחד! למעשה, במקרים מסוימים, המעבר אינו כדאי ואף עלול לסכן אתכם בהפסדים כספיים!

רוב הציבור עדיין אינו מכיר מספיק טוב את תיקון 190 ואת מגבלותיו, ולמעשה גם סוכני ביטוח רבים אינם מודעים לעניין זה. לעתים סוכני ביטוח מסוימים מציעים בתום לב להשקיע את הכסף בקופת גמל במסגרת תיקון 190, גם במקרים שלא תמיד מומלץ לעשות את זה, וכך הם מסכנים את לקוחותיהם, פוגעים בזכויותיהם והחוסכים המסכנים מוצאים את עצמם משלמים מיסוי כפול ומכופל. לכן חשוב מאוד להבין למי מתאים לחסוך בהתאם לתיקון זה, מהם מגבלותיו ומה צריך לקחת בחשבון לפני שנוקטים בצעדים בלתי הפיכים!

אז למי החיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190 יכול להתאים?

לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, רק חוסכים שגילם מעל 60, שכבר מקבלים או שצפויים לקבל קצבת פנסיה מינימלית בסכום של למעלה מ-4,498 ש"ח (נכון לשנת 2021), יוכלו ליהנות משלל היתרונות שיש לחיסכון במסגרת זו להציע. חייבים לעמוד בשני התנאים כדי שחיסכון לפי תיקון 190 ישתלם להם. אך מעבר לכך, ישנם עוד כמה שאלות שאתם חייבים להתייחס אליהם כדי לוודא שאכן אתם עושים את הצעד הנכון ביותר עבורכם (ועבור יקיריכם), שזכיותיכם לא יפגעו ושתוכלו לנצל את מלוא הטבות המס שמגיעות לכם ולא תצטרכו חלילה להגיע למצב של תשלום מסים כפול ומיותר.

7 שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם

1) האם אתם מקבלים / צפויים לקבל קצבת פנסיה מינימלית?

כאמור, מדובר בתנאי סף שחייבים לעמוד בו, כדי למשוך את כספכם באופן חד פעמי. אם הקצבה שאתם מקבלים / צפויים לקבל נמוכה מ-4,498 ש"ח (נכון לשנת 2021), ותרצו למשוך את כספכם תאלצו לשלם מס רווחי הון בשיעור של 35%, כלומר יותר משליש מהרווח שקיבלתם בזכות ההשקעה, תצטרכו לשלם לרשות המסים!

2) האם חשוב לכם שהחסכונות שלכם יישארו נזילים (ניתנים למשיכה)?

אם אתם רוצים לשמור על כספיהם זמינים, וטרם הגעתם לגיל פרישה, קחו בחשבון שאם תמשכו את כספכם לפני גיל זה, לא תהיו זכאים לקבל הטבת מס בגין הפקדת 34,848 ₪ בקופת גמל על פי תיקון 190.

3) האם קיבלתם כבר הטבת מס בעת ההפקדה?

אם כבר יצא לכם ליהנות מהטבת מס בעת הפקדות לקופה לתגמולים כעצמאים או בניכוי משכרכם כשכירים, לא תוכלו לקבל הטבת המס בגין הפקדת 34,848 השקלים הראשונים בקופת גמל על פי תיקון 190, ולכן במועד משיכת הכספים יאלצו לשלם מס עבור מלוא הסכום.  במילים אחרות – יוצא שאתם משלמים את המס פעמיים: גם כשהפקדתם את כספי הנטו שלכם לאחר תשלום המס ובפעם השנייה תשלמו כשתרצו למשוך את החיסכון שלכם.

4) האם היו לכם הכנסות ממשכורת בשנת המס הנוכחית?

חשוב לשים לב לעיתוי ההשקעה שלכם. מדובר במועד קריטי עבור מי שפורש לגמלאות כי אם הוא קיבל  משכורת בשנה שבה השקיע כספים בקופת גמל לפי תיקון 190, סביר להניח שהוא כבר ניצל לפחות באופן חלקי, את מכלול הניכויים והזיכויים בגין השקעה בקופת גמל לתגמולים. בגלל סיבה זו, אם זה עתה יצאתם לפנסיה, ייתכן מאוד שיהיה לכם עדיף לבצע השקעה בקופת גמל על פי תיקון 190 רק בשנת המס שלאחר מכן, כשהכנסתם היחידה תהיה מקצבת הפנסיה בלבד.

5) מהי רמת האינפלציה?

כאשר האינפלציה נמוכה, כפי שהיתה בשנים האחרונות, תוכלו ליהנות מהטבת מס משמעותית ביותר עבור חיסכון לפי תיקון 190. אמנם אם תחול עליי באינפלציה בעתיד תוכלו אמנם לבצע משיכה מיידית של הכספים, אך רק בתנאי שחציתם את גיל 60 ויש לכם קצת פנסיה מזערית. אם תבצעו צעד זה מבלי שתעמדו בתנאי הסף, תאלצו לשלם מס בשיעור גבוה מאוד מכפי שהייתם אמורים לשלם במסגרת חיסכון לפי תיקון 190. ככל שאתם רחוקים מגיל הפרישה החוקי (67 לגברים, 62 לנשים נכון לשנת 2021), כך יש סיכוי שהאינפלציה תתחזק ותהפוך את משיכת הכספים לפעולה שאינה מומלצת.

6) האם יש לכם זמן וכסף להגשת דוח שנתי למס הכנסה?

כדי שתוכלו לנצל את הטבת המס בהפקדה, רשות המסים דורשת מכם להגיש דוח שנתי למס הכנסה בסיום שנת ההפקדה בקופת גמל תיקון 190. הגשת דוחות שנתיים עולה כסף וגם דורשת להשקיע זמן.  

7) האם אתם זכאים לקבל הטבות מס אחרות?

אם נולדתם לפני 1948, הגעתם לגיל הפרישה הקבוע בחוק, וברצונכם להפקיד כספים נזילים לחיסכון, שימו לב: אתם זכאים לקבל הטבה שנתית של פטור ממס על רווחים בשוק ההון, בהתאם לסעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה.

לפי סעיף זה מגיע לכם הנחה על מס רווחי הון בגין הכנסות מריבית או מפוליסת חיסכון בשיעור של אלפי ש"ח לשנה: עבור הפקדה בתקרה של 13,440 ₪ לפנסיונר יחיד, יוענק החזר מס של 3,360 ₪ ועבור הפקדה בתקרה של 16,560 ₪ לזוג פנסיונרים, יוענק החזר מס של 4,140 ₪ (נכון לשנת 2021, ובתנאי במידה ולשני בני הזוג מלאו 55 שנים לפני שנת 2003).

אך שימו לב: הטבה זו לא זמינה במסגרת חיסכון לפי תיקון 190, אלא אך ורק בהפקדה של הכספים לפוליסת חיסכון.

לפני שמתחילים חיסכון לפי תיקון 190, בודקים!

כפי שראינו, ישנם פרמטרים רבים שחשוב להתייחס אליהם לפני שפותחים חיסכון לפי תיקון 190, כדי שהיא תהיה משתלמת ושתוכלו ליהנות מכל היתרונות שלו. אם אתם מתקשים לקבל החלטה, לא בטוחים, חוששים או שעלו לכם בעקבות קריאת המאמר שאלות נוספות, יש לכם למי לפנות.

המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח עומדים לשירותכם בכל עניין ובכל שאלה. כבר שנים רבות אנחנו עוסקים בביטוח פנסיוני ובייעוץ פרישה ועובדים בשיתוף פעולה עם חברות הביטוח ובתי ההשקעות הנחשבים ביותר. פנו אלינו עוד היום ותיהנו משירות מקצועי, יחס אישי ושקט נפשי בהתאמת הפתרון המתאים ביותר עבורכם.

לפני שמתחילים חיסכון לפי תיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קיבוע זכויות בגיל פרישה
קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

קראו עוד »
תנו לנו לחסוך לכם זמן וכסף!
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.