מי שחוסך ומבקש לבצע היוון קצבה תיקון 190, הרי שהוא עלה על הדרך למקסם את הרווחים הפוטנציאליים של מוצר זה. אז במה מדובר מדויק, איך משתמשים בזה ומה צריך לדעת על זה? כל הפרטים במאמר שלפניכם.
מה זה היוון קצבה תיקון 190?
מדובר באופציה המאפשרת לחוסכים לשלם מס בשיעור מופחת על התשואה שהושגה במהלך תקופת החברות בקופת הגמל. ההפרש בין מסי הרווח בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה לבין מס רווחי ההון הסטנדרטי, עשוי להגיע לסכום של עשרות אלפי שקלים.
כמה מס משלמים?
מהלך של היוון קצבה תיקון 190 עשוי להשפיע לטובה על גובה המס שתשלמו על הקצבה הצפויה. האופציה נפתחת בפניכם ברגע שאתם בני 60 ומעלה, ובתנאי שיש לכם כבר קצבה פנסיה בגובה של לפחות 4,500 ₪.
היוון קצבה מאפשר לכם למעשה לקבל בבת אחת את כל הסכום שצברתם לאורך השנים בקופת הגמל. במצב כזה, גובה תשלום שתשלמו בקופת הגמל הוא 15%, במקום מס רווחי הון בשיעור 25%, כפי שמקובל במגוון מוצרי חיסכון והשקעה אחרים.
עם זאת, יש לזכור שמס רווחי הון בשיעור 25% הוא למעשה מס ריאלי, כלומר – נקלח מתוך הרווחים בניכוי עליית מדד המחירים לצרכן במשך כל התקופה שבה חסכתם. לעומת זאת, המס של ה- 15% שהזכרנו, הוא מס נומינלי, כלומר מס שאינו מתחשב באינפלציה.
ננסה לפשט באמצעות דוגמה:
אודי הפקיד 1,000,000 ₪ בקופת גמל וכעבור עשור, כשהוא מגיע לגיל פרישה, יש בקופת 1,500,000 ₪. כעת הוא מבקש לבצע פעולת היוון קצבה קופת גמל תיקון 190 כי ברצונו לקבל את כל הסכום שצבר בבת אחת. המס שיהיה עליו לשלם לקופת המדינה הוא 15%*500,000 [הרווח שלו], שזה 75,000 ₪.
אלי הפקיד 1,000,000 ₪ במוצר חיסכון אחר, וגם הוא כעבור עשור צבר 1,500,000 ₪. כדי למשוך את הכסף יהיה עליו לשלם מס, תוך התחשבות בשיעור עליית האינפלציה של אותו עשור. למשל – אם הוא עומד על 25%, אותו אדם ישלם 25%*500,000 = 125,000 ₪.
באילו מצבים שבהם כדאי לחשוב על היוון קצבה תיקון 190?
יש מצבים מסוימים שבהם היוון קצבה היא פעולת משתלמת ביותר, ועוזרת לכם לחסוך לא מעט כסף: אם חסכתם לתקופה קצרה יחסית, והאינפלציה באותה תקופה יחסית נמוכה. בדיוק בגלל זה חשוב לזכור שקופות גמל נזילות רק החל מגיל 60, ולכן מדובר באפיק חיסכון אידיאלי רק לאנשים שקרובים לגיל פרישה או מי שכבר חצה את הגיל הזה, ומעוניין להפקיד בהן כסף לתקופה קצרה יחסית, כדי לנצל את ההטבות שמגיעות לו.
כמו כן, חשוב לזכור שמאז שנת 2014 האינפלציה בישראל נמוכה, ועומדת על 0.9% בממוצע לשנה. כל עוד מצב זה נמשך, תוכלו ליהנות ממס מופחת, 15% נומינלי, שהוא הרבה יותר משתלם מהמס של 25% ריאלי, שהציבור משלם במסגרת אפיקי חיסכון אחרים.
האם היוון קצבה תיקון 190 רלבנטי במקרה שבעל קופת הגמל הולך לעולמו?
בגדול, התשובה היא כן. נשאלת השאלה מה קורה במצב שבו בעל הקופה נפטר עוד לפני שזכה ליהנות מכספיו? בסיטואציה כזו המוטבים שבעל הקופה בחר מראש, רשאים לקבל את הכסף שנצבר. במידה ובעל הקופה נפטר כשהוא בן 75 ומטה, המוטבים יקבלו פטור מלא מתשלום מס, אך במידה ונפטר בגיל מבוגר יותר, הם יוכלו לבצע היוון קצבה תמורת תשלום מס של 15% נומינלי.
מתלבטים איך תוכלו לנצל את תיקון 190 לטובתכם?
חשוב לפני כל פעולה להתייעץ עם מומחי חיסכון ארוך טווח על מנת שתוכלו לראות את התמונה המלאה ולהבין את ההשלכות של כל פעולה שאתם מעוניינים לבצע. המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח עומדים לשירותכם כדי שתוכלו ליהנות ממקסימום רווחים ומינימום תשלום מסים. השאירו לנו פרטים ואנחנו נדאג לחזור אליכם בהקדם.