שינויים בקרנות פנסיה ברירת מחדל

השנה צפויים ככל הנראה גופים מנהלים חדשים לקרנות הנבחרות ולהתמודד במכרז שבמסגרתו יתמודדו על התואר של קרנות פנסיה ברירת מחדל. איך ישפיעו השינויים, למה צריך אותם ומה כדאי לעשות אם חשבתם לעבור לקרן נבחרת?

אילו קרנות פנסיה ברירת מחדל  קיימות כיום ומה הן מציעות?

קרן פנסיה ברירת מחדל מאפשרת הצטרפות אוטומטית לעמיתים שהגיעו למקום עבודה חדש, שמתאפיינת בעיקר בדמי ניהול נמוכים. אלה הקרנות הנבחרות שהקיימות כיום ואלה התנאים שהן מציעות כדי למשוך אליהן חוסכים:

שם הקרןשיעור דמי ניהול מצבירה  שיעור דמי ניהול מהפקדות חודשיות
אלטשולר שחם0.1%1.49%
הלמן אלדובי0.1%1.49%
מיטב דש0.05%2.49%
פסגות1.68%0.0905%

לשם השוואה – דמי הניהול המקסימליים המותרים על פי חוק הם 0.5% מהצבירה ו- 6% מההפקדות החודשיות. הממוצע של כל קרנות הפנסיה הוא 0.19% מהצבירה ו- 1.95% מההפקדות.

אילו שינויים צפויים לקרנות פנסיה ברירת מחדל?

ביוני 2020 פרסם יו"ר רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, את תנאי המכרז שייצא לדרכו בנובמבר 2021. לפי המכרז, דמי הניהול מההפקדות השוטפות ירדו אך דמי הניהול מהצבירה יתייקרו. משמעות הדבר שהחוסכים שצברו סכומים משמעותיים בפנסיה יצטרכו לשלם יותר.

לפי תנאי המכרז דמי הניהול המינימליים על הצבירה יעמדו לפחות על 0.15%, לעומת 0.05% במכרז הקודם. לעומת זאת, דמי הניהול של ההפקדות ירדו: רף המקסימום יהיה 1%, לעומת 2.5% כיום. כמו כן המכרז הבטיח דמי ניהול קבועים בשיעור 0.3% מרגע הפרישה והלאה.

חידוש נוסף הוא שהרשתות תתעדף במכרז גופים בעלי נתח שוק של עד 10% מכלל הפקדות הפנסיה לזכיית במכרז. אלטשולר שחם ומיטב דש עומדות בתנאי זה, אך גם הפניקס, מחזיקה בקרן פנסיה קטנה, ולכן ייתכן מאוד שתיכנס לתחום.

כמו כן הרשות תאפשר גם לגופים שעד כה לא היתה להם פעילות בתחום הפנסיה לגשת למכרז, ביניהם – מור השקעות וילין לפידות, אלא שהם יצטרכו להציג תוכנית בכל מה שנוגע לתפעול ולשירות. כלומר, הרשות מתייחסת לא רק לדמי הניהול הנמוכים אלא גם ליכולת לתת שירותים ראויים.

למה קיים צורך בשינוי תנאי המכרז של הקרנות?

הרעיון שעומד מאחורי הוזלת דמי הניהול של ההפקדות וייקור דמי הניהול של הצבירה נובע מהרצון להתאים את קרנות ברירת המחדל לאוכלוסיה שהכי זקוקה להן: עמיתים עם שכר בינוני ומטה. אותם חוסכים מצליחים לצבור מעט כסף ולכן החשיבות הכי גבוהה מבחינתם היא לשמור על דמי ניהול נמוכים בהפקדות.

כמו כן ניתן לנחש כי קיים רצון להגביר את הרווחיות של קרנות הפנסיה, לאחר ששתיים מתוך הארבע (הלמן אלדובי ופסגות) מכרו את נכסיהן והפסיקו את פעילותן בשנה האחרונה.

מה תהיה משמעות השינויים?

עמיתים צעירים שטרם צברו חיסכון פנסיוני משמעותי ואלה ששכרם נמוך עד בינינו ישלמו דמי ניהול נמוכים יותר בהשוואה לקרן ברירת מחדל כיום. לעומת זאת – מי שמקבל שכר גבוה וכבר הספיק לצבור סכום משמעותי בחיסכון הפנסיוני, צפוי לשלם דמי ניהול גבוהים מהקיים כיום במסגרת זו, אך חשוב לדעת כי אלה עדיין דמי ניהול נמוכים מהממוצע בהשוואה לקרנות אחרות.

מבחינת עמיתים שכבר נמצאים בקרן ברירת המחדל של אלטשולר ומיטב דש – דמי הניהול המוזלים בתנאים הנוכחיים ימשכו עד 2028. אם הם יזכו במכרז השנה – עמיתים חדשים לא יוכלו ליהנות מהתנאים הנוכחים, אלא רק באלה שימסרו במסגרת המכרז החדש.

רוצים ליהנות מהתנאים הנוכחיים של הקרנות הנבחרות? זה הזמן!

אם יש בידכם סכום משמעותי בחיסכון הפנסיוני ואתם שוקלים לעבור לקרן ברירת מחדל, כדאי לכם לעשות זאת בהקדם, ולא לחכות עד סיום המכרז, מאחר ודמי הניהול יתייקרו, ולא תוכלו ליהנות מהתנאים שהקרנות מציעות כיום. המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח ישמחו ללוות אתכם בתהליך ניוד הכספים ולענות על כל שאלה שיש לכם. השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
דירוג קרנות פנסיה לפי מדד השירות 2022
דירוג קרנות פנסיה לפי מדד השירות 2022

דירוג קרנות פנסיה הוא חלק בלתי נפרד בעת השוואת קרנות פנסיה. אז אילו חברות בתחום החיסכון הפנסיוני הציגו נתונים טובים ואילו חברות איכזבו? מוזמנים לצלול איתנו לניתוח הנתונים של דוח מדד השירות של שנת 2022, שפירסמה לאחרונה רשות שוק ההון.

קראו עוד »
קופת פנסיה
קופת פנסיה – האלמנט העיקרי שיבטיח את עתידכם

קופת פנסיה היא מוצר חיסכון פנסיוני משולב ביטוח לעובד השכיר ולעצמאי. הכסף שמצטבר בה נועד על מנת לשמש כתחליף למשכורת לאחר צאתכם לגמלאות. במאמר זה נסביר איך לצבור בה כמה שיותר כסף, כמה צריך להפקיד, מהו חוק פנסיה חובה, כיצד פותחים לעצמכם קופה ועוד.

קראו עוד »
להצטרפות לקרן פנסיה
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.