קופת פנסיה לעובד נדרשת לפי חוק ובהינתן תנאים מסוימים של יחסי עובד-מעסיק. במדריך זה ליקטנו עבורכם את כל המידע שאתם חייבים לדעת אם אתם שוקלים להעסיק או כבר מעסיקים עובדים.
מהי קופת פנסיה לעובד ומדוע יש בה צורך?
כשמדברים על קופת פנסיה לעובד מתכוונים למעשה לחיסכון פנסיוני שהעובד השכיר ומעסיקו מחויבים להפקיד אליו ביחד מדי חודש. בשנת 2017 הוחלט כי סכום ההפקדות יקבע בהתאם לגובה שכרו של העובד, כשהחלוקה היא 6% של העובד ועוד 12.5% על חשבון המעסיק, המתחלקים בין הפקדה לטובת תגמולים ולטובת פיצויים.
המטרה של המדינה היא שבבוא היום, כשהעובד יפרוש מעבודתו וייצא לפנסיה, תהיה לו רשת ביטחון כלכלית שתאפשר לו להזדקן בכבוד במינימום תמיכה מהמדינה ואף בלעדיה, וזאת לאור העובדה שעד שלא היה קיים חוק פנסיה חובה, רבים הגיע לגיל פרישה והפכו למקרי סעד הנתמכים אך ורק על קצבת זקנה זעומה שניתנת להם על ידי המוסד לביטוח לאומי מטעם המדינה. כמו כן הפקדה כספים בקרן הפנסיה מספקת כיסוי ביטוחי לעובד במקרה של אובדן כושר עבודה וכיסוי למשפחתו במקרה של פטירה חלילה, ולכן זאת עוד מעמסה שיורדת מכתפי המדינה.
ממתי המעסיק מחויב לפתוח קופת פנסיה לעובד?
בשנת 2008 נכנס לתוקפו צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק התשי"ז-1957, שלראשונה קבע את חובתו של המעסיק להפריש כספי פנסיה לעובדיו. חובה זו חלה על מעסיקים אשר מעסיקים עובדים בגילאי 21 ומעלה ועובדות בגילאי 20.
חובתו של המעסיק תלויה בתנאים ובנסיבות הבאות:
- במידה ולעובד אין חיסכון פנסיוני פעיל או שהוא לא היה פעיל במשך יותר מ-5 חודשים, עליו להתחיל הפקדות החל מהחודש השישי לעבודתו.
- במידה ולעובד קיים חיסכון פנסיוני פעיל, על המעסיק להתחיל להפקיד כספים החל מיום העבודה הראשון של העובד. ניתן לבצע את התשלום רטרואקטיבית לאחר תקופת העסקה של 3 חודשים.
מי בוחר היכן לחסוך?
יש לציין כי החוק משאיר את חופש הבחירה ביד העובד בעניין הגוף שינהל את כספי החיסכון הפנסיוני שלו. העובד רשאי לבחור בעצמו היכן לנהל את כספיו ולמעביד אסור למנוע מהם או להקשות עליו בתהליך זה.
עם זאת, במידה והעובד לא ציין בפני המעביד היכן הוא מעוניין לחסוך את כספיו, והיות והמעסיק מחויב לפי חוק להפקיד עבורו כספיו, הוא יכול לבחור עבור העובד שלו 1 מתוך 4 אפשרויות קיימות של הקרנות הנבחרות (שמכונות גם קרנות פנסיה ברירת מחדל). לצד עניין זה נציין כי העובדים רשאים בכל עת להחליט לעבור לקרן פנסיה אחרת ולהעביר אליה את הפקדות המעסיק והחיסכון שצברו עד כה.
לאילו סיכונים אתם חשופים במידה והחלטתם לא לפתוח קופת פנסיה לעובד?
קודם כל חשוב להבין שמעסיק שמסרב לפתוח קופת פנסיה לעובדיו, או מסרב להכיר בבחירת חיסכון פנסיוני מסוים, מפר את החוק. עובדים שלא מנהלים עבורם חיסכון פנסיוני עלולים לדווח עליו לקו הצד הפנסיוני של אגף שוק ההון במשרד האוצר ואו לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני עבודה כדי להגיש נגדכם תביעה. העונש הצפוי במקרה כזה הוא מאסק או קנס בסכום של כ- 2 מיליון שקלים!
מעבר לזה, נסביר שאם אין הפקדות סדירות לקופת פנסיה לעובד, אתם לא רק פוגעים בזכויותיו הבסיסיות, אלא גם ברווחתו הכלכלית העתידית ובכיסויים הביטוחים שלו – פנסיית נכות במקרה של אובדן כושר עבודה ופנסיית שארים למשפחתו במקרה של פטירה חלילה. כתוצאה מכך גם אתם עלולים להיפגע ולהיפגש ע"י התובע או משפחתו בבית המשפט – אם מדובר באירוע שהיה יכול להיות מכוסה ע"י חברת הביטוח במסגרת קרן הפנסיה, חבות הביטוחים עלול להיות מטלת עליכם.
אז מה עושים? לא נוטלים סיכונים!
כאמור, חובה עליכם להפריש כספים לטובת חיסכון פנסיה עבור כל עובד שחצה את גיל 21 ועבור כל עובדת שחצתה את גיל 20, החל מהחודש השישי לעבודתם או החל מהיום הראשון, כתלות בביטוח פנסיוני פעיל/לא פעיל/לא קיים. כמו כן הסברנו על הסיכונים שאליהם אתם חשופים במידה ואתם בוחרים להתעלם מהחוק. גם אם העובד לא עדכן אתכם היכן הוא מעוניין להפקיד את כספיו המגיעים לו, החוק מאפשר לכם לבחור באחת מקרנות הנבחרות על מנת לעמוד בדרישותיו.
כדי לפתוח לעובדיכם קרנות פנסיה או קופות גמל, כדאי לכם לפנות אל סוכנות פתרונות עדיפים שמעמידה לשירותכם סוכנים מקצועיים ומערכות מתקדמות שיאפשרו לכם לקבל שירות מהיר ואיכותי. השאירו פרטים ואנחנו נדאג לכל השאר.