האם נתקלתם במקום עבודתכם במצב שבו ארגון העובדים קרא לשבות או איים בסכסוך עבודה על מנת לדרוש צו הרחבה, ולא ממש הבנתם למה הם מתכוונים? אז קודם כל ניישר קו ונסביר: לעתים שר העבודה מוציא צו הרחבה, במטרה להרחיב את תחולתו של הסכם קיבוצי על קבוצות עובדים שההסכם המקורי אינו חל עליהם. כלומר כשמו כן הוא – הוא נועד להרחיב את כל ההסכם הקיבוצי (או רק הוראות ספציפיות מתוכו) על אוכלוסייה מסוימת, והוא חל על עובדים או מעסיקים. כל ההוראות הנגזרות מכוחו של אותו צו הרחבה, הופכות למעשה לחלק בלתי נפרד מהחוזה שלכם מול המעסיק.
את צווי ההרחבה ניתן בגדול לחלק לשלוש קטגוריות:
• צווי הרחבה שחלים על כל העובדים במדינה (למעט חריגים) – צווים אלו שמים דגש על נושאים כלליים, כגון: הפרשות לקרן פנסיה, תוספת יוקר מחייה, דמי נסיעה, שעות עבודה שבועיות, שבוע עבודה מקוצר וכדומה.
• צווי הרחבה ספציפיים לעובדים בענף מסוים – כגון צווי הרחבה בענף השמירה והאבטחה, צו הרחבה בענף הניקיון, אספקת שירותי כוח אדם, עובדים בענף הקולנוע, עובדים בענף הפלסטיקה, עובדי ענף המלונאות, עובדי ענף הדפוס, יהלומנים ועוד.
• צווי הרחבה לעובדים שמתגוררים באזור מסוים – למשל, עובדים שכתובת מגוריהם היא באזור עוטף עזה ויישובי הדרום במהלך מבצע צוק איתן.
דוגמאות לצווי הרחבה
העובדים הסוציאליים הם דוגמה קלאסית לצו הרחבה המוטל על סקטור מסוים של ספקי שירות. מטרת הצו היתה להשוות את תנאי השכר והתנאים הסוציאליים של עו"ס בשירותים חברתיים לאלו שעובדים עם השלטון המקומי. למרות זאת, לצערנו עדיין יש מעסיקים שלא מקיימים את הצו.
דוגמאות נוספות הם צווי ההרחבה שניתנו רק לעובדים בענף ההובלה, ההיסעים הפרטיים והבניין: בענף ההיסעים נקבע שכר שמהווה רשת ביטחון לנהגים, קרן השתלמות, תוספת אש"ל והגדלת מכסת ימי החופשה. בענף ההובלה העלו את שכר המינימום וגם נקבעו תוספת לשכר ותק, הגדלת שיעור ההפרשות לקרן השתלמות והגדלת תוספת אש"ל. עבור עובדים בענף הבנייה נקבע שיגדילו להם את ההפקדות הפנסיוניות.
לסיכום, לצו הרחבה יש יתרונות בשבילכם!
בזכות צו ההרחבה ניתנת לשר העבודה האפשרות להעניק לכם את כל היתרונות שבהסכם קיבוצי כללי, גם אם אתם משתייכים לקבוצות עובדים לא מאורגנות, שההסכם הקיבוצי לאו דווקא חל עליהן. מעבר לכך, צו ההרחבה גם מגן עליכם מפני מעסיקים בלתי מאורגנים, שעלולים לשלם לכם שכר נמוך יותר ולפגוע בזכויותיכם, ללא צו הרחבה המעוגן בחוק.