תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נועד לתת מענה לכל מי שיש בבעלותו חיסכון, פקדון בנקאי או כסף נזיל שצבר לאורך השנים ושמעוניינים להגדיל את קצבת הפנסיה שלו. התיקון מאפשר לאנשים מסוג זה להפקיד בקופת גמל לפי תיקון 190 וליהנות מיתרונות רבים. אז למי מתאים תיקון 190 ומהם תנאי הסף שנדרש לעמוד בהם כדי לנצל אותו לטובתכם ולמקסם את כספכם שצברתם בעמל רב?
מדוע עלה הצורך לתיקון פקודת מס הכנסה?
קופות גמל נחשבו בתור אפיק השקעה משתלם מאוד עד לפני כמה שנים טובות. הקופות הצליחו להניב תשואות מרשימות ביותר, והן נתפסו כמכשיר השקעה לגיטימי ואהוב מאוד לכל מי שחיפש פתרון לחיסכון לטווח הארוך.
עם זאת, בשנת 2008 החליטו על רפורמה שבמסגרתה בוטלה האפשרות למשוך כסף מקופות הגמל לפני גיל פרישה. קופות הגמל המסורתיות הפכו להיות מכשיר חיסכון פנסיוני לכל דבר. מהלך זה גרם מצד אחד לחוסכים להפסיק להפקיד את כספיהם במוצר זה ולהעדיף אפיקים אחרים, ואילו חוסכים אחרים משכו את כספיהם והפנו את חסכונותיהם לאפיקים אלטרנטיביים.
מתוך ההבנה שהמהלך פגע בהשקעות באפיק זה, החליטו לשלב את תיקון 190. המטרה היתה לתת ערך מוסף לניהול חיסכון ארוך טווח באמצעות קופות הגמל: דמי ניהול נמוכים, הטבות מס משמעותיות, פטור ממס בעת משיכת הכספי כקצבה, תשואות נאות ועוד.
תיקון 190 לא מתאים לכל אחד!
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות ליתרונותיו הרבים של תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. מאחר ואנשים רבים חוששים שמא לא חסכו מספיק כסף לפנסיה או שלא יהיה להם מה להוריש לילדיהם, הם מחפשים פתרונות אטרקטיביים שישלבו בין כמה היבטים שחשובים להם:
- מנגנון קצבתי לגיל פרישה שייתן להם ביטחון כלכלי ויאפשר להזדקן בכבוד
- אפשרות להמשיך להשיא תשואות גבוהות בטווח הארוך, כדי למקסם את כספם ולהגדיל את הונם
- מוצר בעלות נמוכה שדורש תשלום מינימלי של מסים, עמלות, דמי ניהול וכדומה.
מהם הקריטריונים שצריך לעמוד בהם?
תיקון 190 מאפשר ליהנות מכל העולמות והרבה מעבר לכך, אבל למעשה לא כל אחד יכול ליהנות מיתרונותיו הרבים.
כדי להפקיד במסגרת קופת גמל לפי תיקון 190 חשוב לעמוד בכמה קריטריונים בסיסיים, כגון:
- שיהיו לכם כספים נזילים – זה יכול להיות בעו"ש, בפק"מים, בתיקי השקעות ואפיקי חיסכון אחרים, ובמיוחד אם אינם רווחיים (התשואה שלהם אפסית).
- שתפקידו את הכספים הנ"ל הכספים בקופת גמל לחיסכון (שנקראו בעבר קופות גמל לתגמולים)
כדי למשוך את הכספים מקופת גמל תיקון 190 תצטרכו לעמוד בקריטריונים הבאים:
- שגילכם יהיה לפחות 60
- שתקבלו קצבת פנסיה חודשית שגובהה בשיעור קצבת הפנסיה המזערית המוגדרת בחוק – כלומר לפחות 4,525 שקלים לחודש (נכון לשנת 2020).
במילים אחרות, אם קצבת הפנסיה שלכם נמוכה מזו שהזכרנו, עדיף למצוא פתרון אלטרנטיבי להשקעה בגיל השלישי. אך אם אתם אכן עומדים בפרמטרים אלו תוכלו ליהנות משלל היתרונות הניתנים לחוסכים באפיק זה, לרבות דמי ניהול נמוכים והטבות מס דרמטיות.
למה כדאי לחסוך באמצעות קופת גמל תיקון 190 לקראת פרישה?
היתרון הכי גדול שיש לחיסכון בהתאם לתיקון 190 הוא שתוכלו למשוך את סכומי הכסף שהפקדתם לקופת גמל ולשלם מס רווחי הון בשיעור מופחת של 15% בלבד מהרווח הנומינילי, לעומת מס רווחי הון בגובה 25% מהרווח הריאלי, שנהוג לשלם באפיקי חיסכון אחרים בעת משיכת הכספים.
מעבר לכך החוסכים באמצעות תיקון 190 נהנים מרשימה ארוכה של יתרונות נוספים:
- נזילות גבוהה – ניתן למשוך את הכספים בכל עת, ולבחור אם למשוך את כל הסכום או רק את חלקו, בהתאם לתנאי הסף למשיכה שציינו לעיל. (למעט סכום של 34,848 שקלים לשנה שמהווה בסיס לקצבה מזכה, ולכן אינו פטור ממס במעמד משיכת החיסכון).
- אם תבחרו באפשרות למשוך את הסכום כקצבה, תקבלו פטור ממס רווחי הון
- מעבר בין מסלולי השקעה חינם – מעוניינים לעבור מסלולים כדי לשנות את מידת החשיפה שלכם למניות? יש אפשרות לעבור בין מסלולי השקעה שונים בכל רגע נתון, ללא תשלומי מסים או עמלות.
- פיזור השקעות מגוון – בקופת גמל תיקון 190 יש אפשרות להשקיע בנכסים בלתי סחירים בארץ ובחו"ל, למשל השקעה בנכסי נדל"ן מניבים, השקעות בקרנות גידור, הלוואות לא סחירות, קרנות השקעה ועוד. כל זאת בניגוד להשקעות בני"ע או בקרנות נאמנות.
- דחיית ההתחשבנות עם רשויות המס – לרוב, מכירה של ניירות ערך מחויבת בתשלום מיידי של מס רווחי הון בשיעור של 25% מן הערך הריאלי. אך בתיקון 190 חישוב מס רווחי הון מתבצע על כל התשואה המצטברת מתקופת החיסכון, במעמד משיכת הכספים ולא תעלה על שיעור של 15% מן הרווח הנומינלי. אם האינפלציה נמוכה, תיקון 190 מהווה אפיק אטרקטיבי ביותר בזכות יתרון זה (בהשוואה לקרנות נאמנות, תיקי השקעות מנוהלים וכו').
- פטור מתשלום מס על דבידנדים וריביות על ני"ע – בקופת גמל תיקון 190 תיהנו מפטור מתשלום מסים על דיבידנדים וריביות בגין החזקת ניירות ערך ישראליים.
- דמי ניהול מוזלים – החזקת תיקי השקעות בבנקים, שבהם אתם משלמים עמלת שמירת ניירות ערך בבנק ועמלות קנייה ומכירה ודמי הניהול בקרנות הנאמנות, עשויות להוריד מהחיסכון שלכם עד 2% מהצבירה מדי שנה – סכום שיכול להגיע לכמה מאות אלפי שקלים. דמי הניהול ועלויות המסחר בקופות גמל תיקון 190 זולים יותר בהשוואה מוצרים אחרים.
- תנאים מקלים להורשת החיסכון במקרה פטירה – התיקון מאפשר את הורשת החיסכון למוטבים, תוך שמירה על יתרונות החיסכון: במקרה פטירה של החוסך לפני הגיעו לגיל 75 – יורשיו זכאים למשיכה של הכספים בקופת הגמל עם פטור מלא ממס רווחי הון, ואם החוסך נפטר לאחר גיל 75 – היורשים ישלמו תשלום מופחת של מס רווחי הון בסך 15% מן הרווח הנומינלי. המוטבים של הנפטר זכאים לבחור בין משיכת הכספים מן הקופה או קבלתם כקצבה קבועה. זאת בכפוף לקריטריונים שנקבעו בתיקון 190 כפי שצוין מעלה, ועל פי גיל המוטבים.
- זכאות להלוואות בתנאים מעולים – מי שחוסך במסגרת זו רשאי לקבל הלוואות בריביות אטרקטיבית מאוד שניתנות כנגד הסכומים הצבורים בקופת הגמל.
עומדים בקריטריונים? אל תפספסו את תיקון 190!
כפי שראיתם, תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מעניק לכם יתרונות רבים שאין כמותם בשום אפיק חיסכון והשקעה אחר. אם אתם רוצים למקסם את החיסכון הפנסיוני שברשותכם ואתם עומדים בקריטריונים שהזכרנו, הגעתם למקום הנכון! אנו מתמחים בייעוץ פרישה כבר שנים רבות ועובדים בשיתוף פעולה פורה עם חברות הביטוח ובתי ההשקעות מובילים בתחום. נשמח לעמוד לשירותכם, לייעץ לכם ולהתאים עבורכם את המסלול האידיאלי לצורכיכם. פנו אלינו עוד היום ותיהנו משירות מקצועי, יחס אישי וחם, שקט נפשי וביטחון כלכלי בגיל פרישה.