חיסכון בקופת גמל על פי תיקון 190 – באיזה גיל להתחיל?

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נועדה במקור כדי לעודד את בני הגיל השלישי וחוסכים המתקרבים לגיל פרישה להפקיד את חסכונותיהם הנזילים במכשירי חיסכון משלמי קצבה, ובתמורה הציעה להם הטבות חסרות תקדים. אך נשאלת השאלה האם רק לגמלאים כדאי לחסוך באמצעות תיקון 190? המשיכו לקרוא ותגלו.

מה מטרתו של תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?

מאז שתיקון 190 לפקודת מס הכנסה נכנס לתוקפות במהלך שנת 2012, חלו כמה שינויים מהותיים בכל הנוגע למכשירי החיסכון לטווח הארוך. בין היתר, השינוי החקיקתי הביא לשינויים בתנאי החיסכון ובתשלום המיסים בגינו.

למי שלא זוכר, מטרתו המרכזית של תיקון 190 היתה לדרבן חוסכים שמתקרבים לגיל פרישה וקשישים להפקיד כספים נזילים שברשותם לחיסכון משלם קצבה, על מנת להגדיל את ההון שיש בידם, כדי שישמש אותם במהלך תקופת הפרישה. מעבר לזאת, המדינה שאפה להחזיר עטרה ליושנה, ולהשיב לקופות הגמל את שאיבדו האטרקטיביות שלהן בעיניי ציבור החוסכים הוותיקים

במסגרת תיקון 190 ניתן לחסוך באמצעות אפיקים שמעניקים לחוסכים לטווח הבינוני-ארוך מגוון רחב של יתרונות, הכוללים בין היתר הטבות מס משמעותיות, דמי ניהול אטרקטיביים בהשוואה למוצרי חיסכון אחרים, שמירה נזילותם של סכומי הכסף שהופקדו ועוד

מי יכול ליהנות מכל ההטבות של תיקון 190?

כאשר יוצאים לגמלאות, מן הסתם מפסיקים לקבל תלושי שכר ומתחילים להישען בעיקר על קצבת הפנסיה, שמשמש כתחליף למקור ההכנסה העיקרי.  לכן אין ספק שהחיסכון הפנסיוני הוא עניין מהותי עבור כל אחד ואחת מאיתנו, ואין להקל בו ראש.

עם זאת, כאשר מדברים על תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, מתייחסים באופן ספציפי לחוסכים הוותיקים שמתקרבים לגיל פרישה ולאלה שכבר יצאו לפנסיה, כלומר בני גיל הזהב. נכון לשנת 2021, גיל הפרישה בישראל מוגדר בחוק: 67 עבור גברים ו- 62 עבור נשים (הגיל צפוי להעלות במהלך השנים הקרובות כשהמטרה היא שעד שנת 2033 הגיל יהיה 65). עם זאת, גיל הזכאות ליציאה לפנסיה מוקדמת הוא 60. במילים אחרון תיקון 190 מיועד בראש ובראשונה לחוסכים ותיקים, בגילאי 60 ומעלה.

האם גם צעירים יכולים להפקיד כספים לחיסכון על פי תיקון 190?

ברמת העיקרון, אכן הדבר אפשרי, כי כל אזרח במדינה רשאי לבחור היכן להפקיד כספים (קופת גמל, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים) לפי תיקון 190, וזאת ללא קשר לגילו.

עם זאת, חשוב להיות מודעים למגבלות שקיימות בהקשר למשיכת הכספים המושקעים באפיקים אלה. המגבלה העיקרית היא שהכספים שנחסכים במסגרת תיקון 190 אינם ניתנים למשיכה לפני גיל 60. בהתאם לכך, כל הטבות המיסוי שהחוסכים יכולים לקבל במעמד פדיון הכסף לא יהיו זמינים לגיל זה, ורק לאחר שתקבלו 3 תשלומי קצבת פנסיה, בסכום העולה על הפנסיה המזערית (4,498 ₪ נכון לשנת 2021).

בגלל סיבות אלה, לדעתנו לא כדאי לחוסכים צעירים להפקיד לתיקון 190, למרות שהדבר אפשרי ברמה העקרונית. יתכן והם יהיו מעוניינים באפשרות למשוך את הכספים לפני שיגיעו לגיל פרישה המוגדר בחוק, ולכן יתכן מאוד שיהיה עדיף להם לחפש אלטרנטיבות (למשל קופת גמל להשקעה, קרן השתלמות או פוליסת חיסכון).

אפשרי, אבל לאו דווקא כדאי

כאמור, הפקדת כספים במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה אפשרית לכל אזרח. עם זאת, אם אתם מתכננים למשוך את חסכונותיכם בתור סכום חד פעמי (=במשיכה הונית) ולוותר על האפשרות לקבל תשלומי קצבה קבועים, עליכם לשקול היטב את הצעד הזה.

קחו בחשבון כי הטבת המס שניתנים לחוסכים במעמד משיכת הכספים (תשלום מס רווחי הון חלקי של 15% מהרווח הנומנילי במקום 25% מהרווח הריאלי), תלויה מאוד ברמת האינפלציה במועד משיכת הכספים.

אם המגמה שראינו בשנים האחרונות הישראל והאינפלציה נמוכה – אין ספק שיש כאן הטבת מס שמאפשרת חיסכון מהותי בתשלום מס רווחי הון. עם זאת, אף אחד לא יודע לחזות מה יעלה בגורלה של האינפלציה בעתיד. לכן, ככל שאתם צעירים יותר, ויש לכם עוד כברת דרך לעשות עד שתגיעו לגיל פרישה, יתכן ותגלו בסופו של דבר שסביבת האינפלציה השתנתה, ולכן נפגעתם כתוצאה מכך.

ועדיין, גם האינפלציה תישאר נמוכה, עדיין צריך לקחת בחשבון שמשיכה של הסכום תתאפשר רק עם פרישתכם, וגם רק אם תקבלו קצבת פנסיה המזערית הקבועה בחוק (4,498 ₪ נכון לשנת 2021),

במילים אחרות – אם אתם מתכוונים להשקיע במסגרת תיקון 190 באחד ממכשירי החיסכון הפנסיוניים, ויש לכם עוד הרבה שנים עד לפרישה, לא בטוח שהעניין ישתלם לכם, כי ישנם גורמים רבים שעשויים להשפיע על החיסכון שלכם בעתיד, ושכיום לא ניתן לחזות כיצד יתפתחו.

חוסכים צעירים ורוצים לחסוך בקופת גמל? יש מה לעשות!

אם אתם מתכננים למשוך את כספיכם לפני גיל פרישה, או אם אתם מתכננים למשוך את חסכונותיכם לאחר גיל 60 אך אינכם זכאים לקבל קצבת פנסיה מזערית, תוכלו לחסוך באמצעות קופת גמל להשקעה.

מדובר במכשיר חיסכון לכל דבר, שגם הוא מאפשר לחוסכים להמיר את כספיהם לקצבה מוכרת, בדומה לחיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. כלומר – לקבל פטור מלא מתשלום מס רווחי הון בעת משיכת הכספים בתור קצבה.

מעוניינים להתייעץ, להתלבט ולקבל הסברים נוספים?

ראינו במאמר זה שחיסכון במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מיועד בעיקר לבני 60 ומעלה. אך גם לחוסכים צעירים יותר שרוצים ליהנות מחיסכון פנסיוני בתנאים מעולים, שלא כל כך חשוב להם לשמור על הכספים נזילים ושמעוניינים למשוך את כספיהם בתור קצבת פנסיה לאחר פרישה – יכולים ליהנות מכל היתרונות של אפיק חיסכון זה. ראינו גם שיש פתרונות חיסכון נוספים למי שכן מעוניין לשמור על כספיו זמינים.

המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח עומדים לשירותכם. כבר למעלה מ- 20 שנה אנחנו עוסקים בביטוחים פנסיוניים ובייעוץ פרישה. צרו קשר ונשמח להתאים גם לכם את הפתרון האולטימטיבי שימקסם את כספיכם ויעניק לכם שקט נפשי בשנות הפנסיה.

מאיזה גיל להתחיל חיסכון במסגרת תיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קיבוע זכויות בגיל פרישה
קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

קראו עוד »
להצטרפות לקופת גמל תיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.