חוק ביטוח בריאות ממלכתי, אשר נחקק בישראל בשנת 1995, הושתת על עקרונות של צדק ושוויון בשירותי הבריאות לכלל התושבים. חלוקה שוויונית של שירותי הבריאות באוכלוסייה מתייחסת להבטחה, על פיה כל יחיד בחברה זכאי לשירותי בריאות ורווחה דומים בכמותם ובאיכותם. חלוקה צודקת לעומת זאת, מתייחסת להבטחה על פיה, כל יחיד יהיה זכאי לשירותי בריאות ורווחה על פי צרכיו האינדיבידואליים.
החוק החדש הכיר בכך, שבריאות היא זכות והבטיח מימון אוניברסאלי לכל תושב ישראלי. בנוסף, החוק ניתק בין היכולת של פרטים לממן חברות בקופת חולים לבין הזכות לזכאות בבריאות. עם הרפורמות החדשות התרחבה גם כן התחרות בין קופות החולים השונות ואלה שיפרו את איכות השירות והתרחבו לאזורים אשר בעבר היו מוזנחים מבחינת שירות הבריאות. המהלכים החדשים אפשרו למערכת הבריאות להיות שוויונית יותר ועל ידי פיזור התקציבים בין קופות החולים השונות, הצטמצם הפער ביניהם וחברי הקופות נהנו מסל שירותים שוויוני, מנגישות גבוהה יותר לשירותי הבריאות והתושבים אשר לא היו יכולים לממן חברות בקופות החולים היו זכאים, באופן שווה, לקבל שירותים רפואיים שונים.
שירותי הבריאות הכלולים בביטוח הממלכתי:
רפואה מונעת אישית – כולל שירותים רפואיים, כמו מעקב והדרכה לנשים בהריון, בדיקות לגילוי מוקדם של מחלות ומומים מולדים בזמן הריון, חיסונים ומעקב התפתחות לתינוק ולילד, בדיקות שיניים שגרתיות לילדים, ושירותי בריאות לתלמידים בבתי הספר. השירותים ניתנים בדרך כלל בתחנות טיפת חלב ובמסגרת בתי הספר וכן, חלק מהשירותים כרוכים בתשלום נוסף.
אשפוז סיעודי – חולים שמצב בריאותם ותפקודם ירודים כתוצאה ממחלה כרונית או ליקוי קבוע, ואשר זקוקים לטיפול ומעקב 24 שעות ביממה, זכאים לאשפוז במוסד סיעודי בסיוע כספי של משרד הבריאות. הזכאות מותנית בהכרה של משרד הבריאות ועל בסיס מקום פנוי בהתאם למכסת המקומות שנקבעו בתקציב משרד הבריאות לאותה השנה. השירות כרוך בתשלום דמי השתתפות עצמית של המאושפז ומשפחתו, לפי גובה ההכנסה ויכולת כלכלית. כמו כן, חולה סיעודי הנזקק לטיפול רפואי נוסף, כגון טיפול רפואי בדיאליזה, הזנה דרך זונדה, עירוי תוך-ורידי ארוך טווח, טיפול בפצע לחץ מתקדם או טיפולי כימותרפיה, יוגדר כ"חולה סיעודי מורכב". שירותים רפואיים אלה הינם באחריות קופות החולים הציבוריות וכרוכים בתשלום דמי השתתפות עצמית של המבוטח.
רפואת בריאות הנפש – שירותים אלה כוללים הנגשת טיפול חירום, אשפוז יום או אשפוז ממושך בבתי חולים פסיכיאטריים או ציבוריים, גנים טיפוליים לאוכלוסיות מיוחדות ושיקום פסיכיאטרי למופנים מוועדות שיקום מחוזיות. כמו כן ניתנים שירותי אשפוז ושירותי רפואה לגמילה מאלכוהול וסמים.
מכשירי שיקום הליכה וניידות – סיוע במימון מכשירים עבור שיקום, הליכה וניידות על פי קריטריונים קבועים של משרד הבריאות. משרד הבריאות משתתף ב – 75% מהמחיר שנקבע למכשיר על פי הקריטריונים הבאים:
- מחיר מרבי שנקבע על ידי משרד הבריאות למכשיר.
- קביעת ההצעה הזולה ביותר כמחירו של המכשיר מבין 3 הצעות מחיר.
מכשירי עזר שמשרד הבריאות משתתף במימונם –
- מכשירי שיקום – תותבי אף ואוזן וכן, מכשירי שמיעה ומכשירי עזר לראיה לילדים ולנוער עד גיל 18.
- מכשירי ניידות – כיסאות גלגלים עבור נכים וכן מזרני אוויר חשמליים למניעת פצעי לחץ, מנופים ביתיים, הליכונים, רולטורים וקביים.
- תותבי גפיים ומכשירי הליכה – וכן נעליים רפואיות, הליכונים רגילים, מקלות הליכה, כריות ספוג ומזרני ספוג למניעת פצעי לחץ.