איך לקרוא דוח פנסיה תקופתי או שנתי ומדוע זה חשוב?

רוב האנשים אינם טורחים לפתוח את הדוחות התקופתיים שנשלחים אליהם מדי פעם מחברת הביטוח שבה הם חוסכים, וחבל. הדוחות מכילים נתונים חשובים שיכולים להיות להם השפעות משמעותיות על עתידכם לאחר פרישה. אז אם תמיד חששתם ולא ידעתם איך לקרוא דוח פנסיה אנחנו כאן כדי לעזור.

איך לקרוא דוח פנסיה? קודם כל לא לחשוש

הרבה אנשים נמנעים מלקרוא את הדוחות התקופתיים מקרן הפנסיה וקרן ההשתלמות שלהם, כי הם חושבים שהם כתובים בשפה שתקשה עליהם את ההבנה והם חושבים שזה דורש הרבה זמן ללמוד איך לקרוא דוח פנסיה. אחרים נרתעים ממספרים וסוחבים את המחשב מימיהם בתיכון, שהם וחשבון זה לא בדיוק החברים הכי טובים. לכן לא הרבה אנשים מתעניינים בשאלה איך לקרוא דוח פנסיה, אלא פשוט מחליטים להתעלם מהדוחות ולקוות לטוב, או לכל היותר לפתוח את המעטפה ולתייק את המסמך בקלסר או לתייק את הדוח הדגיטלי בתיקיית "ביטוח" בתיבת המייל או במחשב.

אז קודם כל, חשוב לציין – כי משנת 2015 הגופים המוסדיים מחויבים לשלוח לכם דוח בפורמט אחיד, מה שמקבל מאוד להבין טוב יותר את כל הדוחות שאתם מקבלים, ושנית – אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר אחת ולתמיד כדי שתוכלו להבין בדיוק מה קורה עם הכסף שאתם חוסכים בשביל העתיד שלכם (ושל משפחתכם). נסביר איך מקבלים את הדוחות ואיך להבין כל סעיף בקלות.

איך בכלל יודעים איפה יש לכם קרנות פנסיה?

לפני שנתחיל בניתוח הדוח וללמוד איך לקרוא דוח פנסיה, חשוב לציין עוד עניין חשוב – לעתים קרובות לאנשים יש קרנות פנסיה שנפתחו עבורם בעבר והן נשכחות מכל מיני סיבות ואינכם מודעים לקיומן בכלל. לכן כדאי בהחלט להתחיל באיתור אותם חסכונות פנסיוניים נשכחים. לשם כך תוכלו להיעזר במדריך שלנו שיעזור לכם להשתמש באתר הר הכסף שנוצר במיוחד לשם מטרה זו על ידי רשות ההון ומשרד האוצר.

מתי נשלחים דוחות קרן פנסיה?

קיימים 2 סוגים של דוחות של קרן פנסיה:

  1. דוח קרן פנסיה שנתי – נשלח פעם אחת בשנה, עד 31/3 (תום הרבעון הראשון של השנה אחרי). דוח זה מרכז את כל המידע על קרן הפנסיה שלכם מהשנה הקודמת וכולל גם אישור הפקדות והצהרת הון עבור מס הכנסה.
  • דוח קרן פנסיה רבעוני – מדובר בדוח תקופתי שנשלח 4 פעמים בשנה (עד חודשיים-שלושה מתום הרבעון הקודם) והוא מתייחס לנתונים עבור קרן הפנסיה שלכם לתקופה ספציפית זו.

מהו דוח קרן פנסיה?

בדוח הרבעוני או בדוח השנתי של קרן הפנסיה מרוכזים נתונים של התשלומים הצפויים מהקרן, כולל:

  • איזו קצבה חודשית תקבלו במקרה של אירוע ביטוחי
  • איזו קצבה חודשית תקבלו לאחר פרישתכם
  • תנועות שהתקיימו בקרן הפנסיה בתקופה הזו (למשל כספים שהופקדו)
  • כמה דמי ניהול אתם משלמים על ההפקדה וכמה אתם משלמים על החיסכון
  • מידע על מסלולי ההשקעה והתשואות שהקרן השיגה
  • ועוד

איך לקרוא דוח פנסיה?

לפני הכול חשוב להבין את המבנה של הדוח, שמחולק ל- 6 חלקים מרכזיים, כדי שיהיה נעים יותר וקל יותר לקרוא אותו:

1.      תשלומים צפויים מקרן הפנסיה

חלק זה נועד לתת לכם הערכה לגבי השאלה מה תהיה קצבת הפנסיה שלכם (או של משפחתכם) בכל אחד מהמקרים המכוסים בחיסכון שלכם. התשלומים כוללים תשלומי קצבת פנסיה, קצבת נכות וקצבת שארים.

סעיף התשלומים הצפויים מחולק ל-6 סעיפי משנה:

א. קצבה חודשית הצפויה לכם בפרישה – מהו הסכום שתקבלו בכל חודש כשתצאו לגמלאות בגיל הפרישה (62 לנשים ו- 67 לגברים נכון ל-2021). הסכום עשוי להיות נמוך מהסכום הסופי מכיוון שהוא מבוסס על הכסף שצברתם בקרן הפנסיה עד לרגע הדוח.

טיפ: אם קצבת הפנסיה נמוכה ביחס למשכורת שלכם, ראו את אחוז ההפרשה שלכם בתלוש השכר, ובדקו האם אתם יכולים להגדיל. תוכלו להפקיד גם עצמאית לקרן הפנסיה.

ב. קצבה חודשית לאלמן/ה במקרה של מוות –  הסכום שיועבר בכל חודש לבן/בת הזוג שלכם במקרה של מוות, חס וחלילה.

טיפ:  אם אתם רווקים, כדאי לבטל את ביטוח השארים מכיוון שהוא לא רלוונטי עבורכם. הביטול תקף לשנתיים, ותוכלו להאריך שוב.

ג. קצבה חודשית ליתום במקרה של מוות –  הסכום שיועבר בכל חודש לילד שלכם (שטרם מלאו לו 21 שנים) במקרה של מוות.

טיפ: אם אין לכם ילדים או שהילדים שלכם בני 21 ומעלה, כדאי לבטל את ביטוח השארים מכיוון שהוא לא רלוונטי עבורכם.

ד. קצבה חודשית להורה נתמך במקרה של מוות – הסכום שיועבר בכל חודש להורה שלכם (אשר היה תלוי בכם ובפרנסתכם) במקרה של מוות.

טיפ:  אם ההורים שלכם לא תלויים בפרנסתכם, אתם יכולים לבטל את ביטוח השארים מכיוון שהוא לא רלוונטי עבורכם.

ה. קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה –  הסכום שיועבר לכם בכל חודש במקרה שבו, חלילה, לא תוכלו להמשיך לעבוד.

ו. שחרור מתשלום הפקדות לקרן במקרה של נכות –  במקרה של נכות או אובדן כושר עבודה, אינכם מקבלים משכורת ולכן אינכם יכולים להפקיד לכאורה. בסעיף הזה מדברים על סכום חודשי שקרן הפנסיה תפקיד עבורכם לחיסכון.

חשוב לדעת: אתם בהחלט יכולים לשנות את מבנה ההפקדות, ולבחור אם להפקיד יותר כסף לחיסכון ופחות כסף לצרכי ביטוח או בדיוק להפך. למשל תוכלו להחליט שקצבת הפרישה שלכם תהיה גדולה יותר ושקצבת השארים או הנכות תהיה קטנה יותר.

2.      תנועות בקרן הפנסיה

זהו החלק המשמעותי ביותר בדוח, כי הוא כולל את כל מה שקרה לחשבון קרן הפנסיה שלכם בתקופה החולפת (או בשנה הקודמת): תוכלו לבדוק מה מצב הכספים שלכם כרגע וכמה צברתם עד כה, כמה הפקדתם השנה, כמה רווח קרן הפנסיה שלכם עשתה, כמה עמלות ודמי ניהול שילמתם ועוד.

סעיף זה מחולק למספר תתי-סעיפים:

א. יתרת הכספים בקרן בתחילת השנה (בתחילת התקופה) – לפיו תוכלו לדעת כמה כספים היו לכם בקרן בתחילת השנה של הדוח.

טיפ: מומלץ בחום לבדוק בדו"ח של השנה הקודמת האם יתרת הכספים בסוף השנה הקודמת שווה ליתרת הכספים בתחילת השנה. לדוגמה: האם יתרת הכספים בסוף שנת 2019 שווה ליתרת הכספים בתחילת שנת 2020.

ב. כספים שהופקדו לקרן –  כמה כספים אתם והמעסיק שלכם הפקדתם לקרן בתקופה זו.

טיפ: אם המעסיק שלכם מפקיד את הכספים עבורכם או אם אתם אלו שמפקידים לעצמכם, כי אתם עצמאים, כדאי מאוד להשוות עם תלוש השכר שלכם בתקופה זו או להשוות עם טופס 106 במידה ומדובר על שנה שלמה.

ג. רווחים / הפסדים בניכוי הוצאות ניהול השקעות –  כאן תוכלו לבדוק מהי התשואה של קרן הפנסיה שלכם בתקופה זו, או במילים אחרות: כמה כסף קרן הפנסיה שלכם הרוויחה או הפסידה בתקופת הדיווח הזו. סכום זה כולל הורדה/ניכוי של הוצאות ניהול השקעות, ועליו נרחיב בהמשך.

טיפ:  סכום זה אינו כולל דמי ניהול, ויש להוריד אותם מסכום זה.

ד. כספים שהעברתם לקרן –  אם העברתם כספים מקרן פנסיה אחרת לקרן פנסיה זו בתקופה החולפת, למשל עקב ניוד חיסכון פנסיוני, הנושא יקבל התייחסות בסעיף זה.

ה. כספים שהעברתם מהקרן –  אם העברתם מקרן פנסיה זו אל קרן פנסיה אחרת בתקופה החולפת עקב ניוד כספים, זה הסעיף שיתייחס למהלך זה.

טיפ: חשוב מאוד להשוות את הכספים של הקרן המעבירה את הכסף אל הקרן שמקבלת את הכסף, במידה ואכן ביצעתם ניוד בתקופה המתוארת בדוח.

ו. כספים שמשכתם מהקרן –  אם משכתם כספי פיצויים או אם אתם בגיל פרישה והתחלתם לקבל קצבה – זה הסעיף שיתייחס לנושאים זה.

טיפ: מומלץ תמיד לבדוק שהכספים שמשכתם מקרן הפנסיה אכן תואמים לכספים שמופיעים בדוח. זכרו כי ככל שתמשכו במשך השנים יותר כסף מהקרן, כך יישאר לכם פחות כסף לאחר גיל פרישה.

ז. דמי ניהול שנגבו מכם בתקופה המדווחת – כאן תוכלו לבדוק כמה דמי ניהול אתם משלמים.

טיפ: כדאי מאוד לבדוק את גובה דמי הניהול, ולבדוק אם יש מקום למיקוח והוזלתם.

ח. עלות ביטוח – כמה כסף (פרמיה) שילמתם עבור הכיסוי הביטוחי שיש לכם.

ט. עדכון יתרת כספים בגין הפעלת מנגנון איזון אקטוארי – הסכום שנוסף לקרן הפנסיה (או נגרע ממנו), על מנת לאזן בין הסכומים שגבתה קרן הפנסיה לבין הסכומים שהיא צריכה לשלם למבוטחים בגלל אירועים ביטוחיים שקרו להם. סעיף זה מתייחס למה שנקרא גירעון אקטוארי או עודף אקטואראי.

טיפ:
כדאי לבדוק האם קרן הפנסיה שלכם נמצאת בגירעון אקטוארי באופן קבוע או לא. במידה וכן, כדאי לשקול לנייד את החיסכון לגוף מנהל אחר.

י. יתרת הכספים בקרן בסוף התקופה המדווחת – כמה כסף צברתם נכון לסוף התקופה (שנה או רבעון), בתוספת רווחים והפקדות ובניכוי הוצאות, דמי ניהול ופרמיה.

חשוב מאוד ללמוד ולהכיר את החלק הזה היטב ולהתייחס לתשואה, לדמי הניהול, למנגנון האיזו האקטוארי וכו'. הרעיון הוא לצמצם את ההוצאות ככל הניתן, כדי שהקרן שלכם תרוויח כמה שיותר ושיהיה לכם כמה שיותר כסף בפרישתכם.

3.      אחוז דמי ניהול והוצאות

בסעיף זה מפרטים מהם דמי הניהול וההוצאות ששילמתם בתקופה המדווחת, באחוזים ולא בסכומי כספים.

סעיף זה מחולק ל-3 תתי-סעיפים:

א. דמי ניהול מהפקדה –  כמה דמי הניהול גובים מכם בגין ההפקדות שאתם והמעסיק שלכם מעבירים. שימו לב, דמי ניהול מקסימליים להפקדה בקרן פנסיה הם 6%.

ב. דמי ניהול מחיסכון –  כמה דמי ניהול גוביםמכם בפועל מסך החיסכון הפנסיוני שצברתם. דמי ניהול מקסימליים מצבירה בקרן פנסיה הם 0.5% שנתיים.

טיפ: תמיד כדאי להשוות בין מה שאתם משלמים לבין החוסכים האחרים בקרן הפנסיה שלכם, בדקו גופים מוסדיים אחרים ושאלו את החברים שלכם גם בנוגע לדמי ניהול מהפקדה וגם בנוגע לדמי ניהול מחיסכון.

ג. הוצאות ניהול השקעות –  אחוז ההוצאות שקרן הפנסיה שלכם מעבירה אל גורמים אחרים בשוק ההון כדי לבצע עסקאות (כמו רכישה ומכירה של ניירות ערך וכדומה). יש לציין כי אחוז זה קבוע לכלל החוסכים באותו מסלול בקרן הפנסיה שלכם.

חשוב לדעת: ככל שאחוז דמי הניהול שלכם גבוה יותר, כך יישאר לכם בעתיד פחות כסף, ולהפך. לכן מאוד חשוב לבדוק כמה דמי ניהול אתם משלמים. במקרים מסוימים ייתכן ויהיה לכם כדאי מאוד לעבור לקרן פנסיה ברירת מחדל, שבו נהנים מדמי ניהול מוזלים מאוד. עם זאת, חשוב לציין כי דמי הניהול הם לא הפרמטר היחידי שחשוב ושקובע. יש לבחון גם התשואה ואת נושא האיזון האקטוארי.

4.      מסלולי השקעה ותשואות

בסעיף זה מציגים לכם מהי התשואה שהשיג הכסף שלכם בקרן הפנסיה במסלול ההשקעה שבחרתם לאורך תקופה זו. המסלול קובע איך בעצם משקיעים את כספיכם, והסעיף מציג כמה רווחים או הפסדים הכסף שלכם עשה (רווח מסומן בפלוס והפסד במינוס).

טיפ: בדקו כמה מסלולי תשואה, השוו עם קרנות פנסיה אחרות באמצעות גמלנט, ובחנו אם המסלול שבו אתם נמצאים אכן תואם לצרכים שלכם. ככל שמתקרבים לגיל פרישה כדאי לצמצם את הסיכון ולהשקיע במסלולי אג"ח סולידיים, ולהפך – ככל שצעירים יותר, כך דווקא מסלול זה מומלץ דווקא כן לבחון את האפשרות למסלולי מניות.

5.      פירוט הפקדות לקרן הפנסיה

בסעיף זה תוכלו לראות כמה כסף אתם והמעסיק שלכם מפקידים מדי חודש בקרן הפנסיה שלכם. אם יש לכם כמה מעסיקים, תראו בטבלה את כולם, ופירוט על מועד ההפקדה, עבור איזה חוש הופקד, מה גובה השכר שלכם באותו חודש, כמה אתם וכמה המעסיק שלכם הפקדתם, מהו סכום הפיצויים וכמה סך הכל הפקדות יש לכם.

טיפ: מומלץ ביותר להשוות הפקדות לקרן הפנסיה שלכם מול ההפקדות שמופיעות בתלוש השכר שלכם. כך תיהיו בטוחים שהמעסיק שלכם מעביר את התשלום המלא עבור קרן הפנסיה שלכם. כמו כן, על מנת להגדיל את סכום ההפקדות לקרן, בקשו מהמעסיק שלכם להכליל כמה שיותר רכיבי שכר (כגון שעות נוספות, וותק, נסיעות וכד').

6.      קוד לזיהוי קרן הפנסיה

הדוח מסתיים עם קוד לזיהוי קרן פנסיה, שנועד לשמש לצורך איתור החיסכון הפנסיוני שלכם, כאשר אתם נעזרים בסוכן פנסיוני או אם אתם משתמשים במסלקה הפנסיונית.

חשוב לדעת: אפשר גם להיכנס לאתר של קרן הפנסיה שלכם כדי לקבל דו"ח שנתי או רבעוני מפורט יותר

נספחים לדוח קרן פנסיה – חשוב לדעת

בדוח השנתי של קרן הפנסיה תמצאו גם אישורים המיועדים לצורכי מס הכנסה.

אישור לצורך מס הכנסה לשנת הדיווח – אישור זה כולל את כל ההפקדות שביצעתם כשכירים או כעצמאים בשנה מסוימת.

אישור להצהרת הון לשנת הדיווח – אישור שכולל את כל הכספים שלכם שנמצאים בקרן הפנסיה עצמה.

אישורים אלו נחוצים בעיקר כאשר עליכם לספק מידע לרשות המסים ולהצהיר על ההון שלכם או אם מעוניינים לבצע החזר מס.

מעוניינים להבין את הדוח השנתי טוב יותר?

איך לקרוא דוח פנסיה זה לא עניין שהולך לכולם בקלות. אם אתם עדיין מתקשים לפענח אותו, או אם מצאתם על שגיאה ואתם לא בטוחים איך להתנהל ולמי לפנות, או אם פשוט החלטתם לעבור לקרן פנסיה אחרת או לאפיק אחר – תנו לנו לעזור לכם. צרו קשר עם המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח ונשמח לעמוד לשירותכם, לבחון עבורכם את החיסכון הפנסיוני, לאתר כספים אבודים ולהמליץ כיצד לשפר את החיסכון שלכם.

.

איך לקרוא דוח פנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
מה זה קרן פנסיה משלימה
מה זה קרן פנסיה משלימה?

הרבה אנשים מנסים להבין מה זה קרן פנסיה משלימה, ואנחנו כאן כדי לענות על שאלה זו ועל שאלות נוספות כמו במה היא שונה מקרן רגילה או מקופת גמל, למה היא חשובה ועוד.

קראו עוד »
האם קרן פנסיה כוללת ביטוח סיעודי?

הרבה אנשים מנסים להבין האם קרן פנסיה כוללת ביטוח סיעודי. קרן פנסיה כוללת רכיב חיסכון ורכיבים ביטוחיים, ואחד מהם יכול להיות רלבנטי מאוד לאנשים שהופכים להיות סיעודיים והוא ביטוח למקרי נכות. במאמר זה נרחיב אודותיו.

קראו עוד »
העברת קופת גמל
העברת קרן פנסיה לקופת גמל – צעד מבורך או שעדיף שיישכח?

העברת קרן פנסיה לקופת גמל היא רעיון שמדי פעם מתגנב לראשכם? חשוב לדעת שלא מדובר בשאלה של נכון או לא נכון, אלא להתייחס באופן פרטני ולבחון אותה לפי צורכיו ומטרותיו של החוסך. במאמר זה נדבר על היתרונות והחסרונות של מהלך זה.

קראו עוד »
עומדים לפרוש? כך תפעלו כדי להאריך את ימיהם של כספי הפנסיה, גם במשבר כלכלי

אם אתם עומדים לפני פרישה או שזה עתה יצאתם לגמלאות, יתכן ותמצאו את עצמכם בשנותיכם האחרונות עם פחות כסף ממה שקיוויתם שיהיה לכם, לאור התשואות השליליות בתקופה האחרונה. לכן, ליקטנו עבורכם כמה טיפים לתכנון פרישה לגמלאות

קראו עוד »
להצטרפות לקרן פנסיה
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.