איך גובה האינפלציה משפיע על האטרקטיביות של הפקדה על פי תיקון 190?

במדינת ישראל כבר שנשים רבות שהאינפלציה נמוכה מאוד, ולכן מי שחוסך באמצעות הפקדה על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, יכול להיות מהטבת מס מאוד משמעותית שמגדילה את חסכונתיו באופן ניכר. אז איך גם אתם יכולים ליהנות מהטבה זו ולעבות משמעותית את קצבת הפנסיה שלכם?

מהו תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?

בשנת 2008 קופת הגמל הסטנדרטיות שינו את מהותם בעקבות הרפורמה בתחום החיסכון הפיננסי. האטרקטיביות שלהן בעיניי רבים פחתה באופן משמעותי, לאחר שהוכרז שניתן למשוך את הכספים מהן רק בתור קצבת פנסיה.

לאחר 4 שנים, כשראו שהציבור לא מוכן להשקיע את כספיו לטווח הכל כך רחוק, חיפשו רעיון איך ניתן בכל זאת לעודד את אזרחי המדינה להשקיע ולחסוך את כספם, על מנת לדאוג לעצמם בגיל פרישה ולצמצם את הישענותם על המוסד לביטוח לאומי.

כך נולד לו תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. בזכות שינוי חקיקתי זה ניתן להגדיל את כמות הפטורים מתשלומי מס על קצבת הפנסיה באופן ניכר. חוסכים שחצו את גיל 60 יכולים להשקיע בשוק ההון את כל הכספים הנזילים שהצליחו לצבור במשך השנים בפקדונות בנקאים או כספים נזילים אחרים שהצטברו בחשבון הבנק, באמצעות הפקדה חד פעמית לקופת גמל לפי תיקון 190, תוך שהם שומרים על האפשרות למשוך את חסכונותיהם בכל רגע נתון, וגם נהנים מיתרונות רבים אחרים (למשל דמי ניהול נמוכים, הטבות מס במעמד משיכת הכסף ועוד).

חיסכון בקופת גמל על פי תיקון 190 נחשבת לאפיק ההשקעה המשתלם ביותר עבור מי שמעוניין למנף את החסכונות שלו עם יציאתו לגמלאות. אך כל זה רק כל עוד האינפלציה נשמרת נמוכה.

אינפלציה נמוכה טובה לחוסכים בתיקון 190

כל מי שמשקיע בקופת גמל במסגרת תיקון 190 יכול למשוך את כספיו בתור קצבת פנסיה חודשית או במשיכה הונית (סכום חד פעמי), וכך לנצל את הטבות המס שהוא זכאי לקבל בזמן פדיון כספיו.

כאמור, מדינת ישראל שואפת לדרבן את אזרחיה לחסוך במוצרי חיסכון פנסיוניים (=קצבתיים) ומציעה אינספור יתרונות למי שיחליט לחסוך באמצעות אחד המוצרים האלה בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה.

אחת מהטבות המס נחשבת לדובדבן שבקצפת: בעת משיכה הונית של כספי החיסכון שהופקדו במסגרת תיקון 190, החוסך ישלם מס רווחי הון בשיעור של 15% בלבד בגין הרווח הנומינלי של הקופה, במקום 25% עבור הרווח הריאלי שמקובל באפיקי חיסכון אחרים (כגון תיקי השקעות מנוהלים או קרנות נאמנות). הטבה זו נחשבת מאוד משתלמת ואטרקטיבית בתקופה שבה האינפלציה אפסית.

רגע, מה זה רווח נומנילי ומה זה רווח ריאלי?

כדי להבין טוב יותר את המושגים שהזכרנו בפסקה הקודמת, נזכיר קודם מה ההבדל בין רווח נומינלי לבין רווח ריאלי:

  • רווח ריאלי = הרווח על ההשקעה בניכוי האינפלציה (מדד יוקר המחייה)
  • רווח נומינלי = הרווח על ההשקעה, כולל האינפלציה.

איך האינפלציה משפיעה על חיסכון לפי תיקון 190?

בשנים האחרונות האינפלציה במדינת ישראל היתה מאוד נמוכה, כלומר ערך הכסף נשמר. כשהאינפלציה מזנקת, פירוש הדבר שערך הכסף נשחק ויורד (באותו שטר של 100 ₪ תוכלו לקנות פחות מוצרים בסופר).

מי שחוסך באמצעות תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נהנה מפערי המיסוי הקיימים בין הרווח הנומינלי – שממוסה בשיעור של 15%, לבין הרווח הריאלי שממוסה בשיעור של 25%, כפי שמקובל בשאר מכשירי ההשקעה ההוניים. לכן, ככל שהאינפלציה נמוכה יותר, כך ההשקעה במכשירי חיסכון באמצעות תיקון 190 משתלמת יותר עבור חוסכים המתקרבים לגיל פרישה. אם האינפלציה תעלה, הטבת המס האמורה, תהיה הרבה פחות אטרקטיבית מכפי שהיא כיום. 

האם ניתן איכשהו להימנע מהפסדים אם האינפלציה תעלה?

במקרה של זינוק באינפלציה בעתיד, אפשר בתיאוריה לצמצם את ההפסדים: החוסכים יוכלו למשוך באופן מיידי את הכספים שהפקידו לחיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190.

עם זאת חשוב מאוד לזכור שכדי לקבל את הטבת המס המוגדרת בתיקון 190 במעמד משיכת הכספים, יש לעמוד ב- 2 קריטריונים:

  • עליכם להיות בני 60 ומעלה
  • עליכם להוכיח שקיבלתם 3 תשלומים של קצבת פנסיה מזערית על פי השיעור הקבוע בחוק במועד הגשת בקשת הפדיון (4,525 ש"ח נכון לשנת 2020).

אם לא תעמדו בתנאי הסף, אתם עלולים לשלם מסים מאוד גבוהים מאלו שהייתם אמורים לשלם על משיכת חסכונותיכם עם יציאתכם לגמלאות.

אז מה כדאי לעשות?

כל עוד האינפלציה נותרת נמוכה בארץ, הפקדה לחיסכון על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, מאפשרת לכם לחסוך בתשלום מס רווחי הון בהשוואת לאפיקי ההשקעה האחרים. עם זאת, מאחר ותנאי משיכת הכספים מוגבלים יחסית, כדאי להתחיל להשקיע באפיק זה ככל שאתם מתקרבים לפרישה. ככל שאתם צעירים יותר, הסיכון שאתם לוקחים על עצמכם עם השקעת כספים באפיק זה גדול יותר, כי אף אחד לא יכול לחזות אילו שינויים יתרחשו עד למועד משיכת הכספים.

עדיין מתלבטים? אנחנו כאן בשבילכם!

אנחנו מזמינים אתכם לפנות עוד היום אל המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח כדי לקבל ייעוץ פרישה מנבחרת מנצחת של סוכנים פנסיוניים. אנחנו עוסקים בתחום כבר עשרות שנים וליווינו אינספור לקוחות מול חברת הביטוח ובתי ההשקעות המובילים בתחום. נשמח להתאים לכם את הפתרון האידיאלי והמשתלם ביותר עבורכם. פנו אלינו עוד היום ולא תצטערו.

אינפלציה משפיעה על תיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קיבוע זכויות בגיל פרישה
קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

קראו עוד »
להצטרפות לקופת גמל תיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.