במבצע "שומר חומות" החמאס שיגר לכיוון ישראל אלפי רקטות, שחייבו התגוננות במרחבים המוגנים. לא מעט אנשים נפצעו בעודם ממהרים למצוא מכסה מפני הטילים. אם זה קרה גם לכם או ליקירכם, שווה לבחון את האופציות שלכם לקבל פיצוי בגין הנזק שנגרם לכם.
חבלות בדרך למקלטים ולממ"דים
במהלך המבצע הצבאי "שומר החומות" כלי התקשורת מדי פעם דיווחו על אנשים שנחבלו בזמן שמיהרו להגיע אל המרחב המוגן בעת ירי הרקטות. אם גם אתם או בני משפחתכם נפלתם ונחבלתם בדרככם אל המקלט או הממ"ד, ייתכן ומגיע לכם פיצוי בגין הנזק שנגרם לכם.
מהם האופציות העומדות לפניכם?
קיימות מגוון רחב של אפשרויות שניתן לנצל על מנת לקבל פיצויים בגין ההוצאות הרפואיות שנגרמו לכם (או לקרוביכם) בעקבות פציעה:
- דמי תאונה מהמוסד לביטוח לאומי – ביטוח לאומי היא הכתובת הראשונה לפנות אליה בעת פגיעה. מי שנפגע בדרכו למרחב המוגן רשאי להגיש תביעה לדמי תאונה כנפגע תאונה אישית ולקבל תשלום מוגבל בזמן עקב אובדן כושר זמני. חשוב לדעת שביטוח לאומי מגדיר פגיעה בתאונה בתור נזק שנגרם לאדם עקב התרחשות פתאומית, שאינה תאונת דרכים או תאונת עבודה. אם אדם נפגע כתוצאה ממצב כזה, הוא זכאי לקבל דמי תאונה לתקופה בת 90 יום. הקצבה מחושבת לפי 75% מההכנסה הממוצעת של אותו אדם שהשתכר בשלושת החודשים שלפני הפגיעה, כשתקרת הפיצוי היומי עומדת על סכום של 1,114 ₪ (נכון ל- 2021).במידה ונפצעתם, והלכתם לבדיקות רפואיות תוך 72 שעות לאחר הפציעה, עליכם להגיש את התביעה לביטוח לאומי תוך מקסימום 90 ימים מיום קרות התאונה. במידה ותגישו את תביעתכם באיחור, המוסד לביטוח לאומי רשאי לדחות אותה.
- ביטוח תאונות אישיות / ביטוח נכות מתאונה – ביטוח זה נרכש כפוליסה נפרדת לכיסוי תאונות אישיות או לחלופין כנספח לפוליסת ביטוח חיים במסגרת ביטוח דירה. אם יש לכם כזה ביטוח, תוכלו לקבל פיצוי כספי (עד לגובה הכיסוי שרכשתם) במקרה של נכות ובמקרה של מוות חס וחלילה, בני המשפחה יקבל פיצוי כספי. לצורך קבלת פיצוי תצטרכו להוכיח שנגרם לכם אי כושר זמני או קבוע בעקבות התאונה, אך חשוב לדעת ששאלת הזכאות לקבלת גמלה מהמוסד לביטוח לאומי או מכל גורם אחר אינה משפיעה על זכאות המבוטח לפיצוי במסגרת פוליסת תאונות אישיות או על סכום הפיצוי שיקבל מחברת הביטוח.
- ביטוח צד ג' – אם חלילה נפגעתם כי אתם מתגוררים בבית משותף, ירדתם במדרגות כדי להגיע למקלט, ונפלתם עקב תחזוקה לקויה של חדר המדרגות (למשל – היעדר מעקה, תאורה לקויה או מדרגה שבורה), תוכלו להגיש תביעה נגד ביטוח צד ג' של ועד הבית. כמו כן, אם נגרם נזק גוף לחבר, לקרוב משפחה, לשכן או לכל אדם אחר שאינו מתגורר בביתכם באופן קבוע, ויש לכם ביטוח צד ג' לדירה, תוכלו לתבוע את הביטוח כדי שישלם את ההוצאות הרפואיות שלהם. ביטוח צד ג' לדירה מחריג את בני המשפחה שמתגוררים קבע בדירה עצמה, ולכן אם אתם או בני משפחתכם נפצעתם בדירתכם – הביטוח הזה אינו רלבנטי עבורכם.
- ביטוח תאונות תלמידים – כל תלמיד מבוטח אוטומטית בביטוח תאונות אישיות באמצעות רשות החינוך המקומית שבה נמצא מוסד הלימודים שבה הוא לומד, מתלמידי גן בגילאי 3 ועד לתלמידי כיתה י"ב. ביטוח זה מעניק פיצויים במקרה של נכות קבועה, זמנית או חלילה מוות שנגרם כתוצאה מתאונה בבית הספר עצמו או מחוצה לו, בכל שעות היממה.
מה לגבי מי שאינו עובד ומי שהיא עקרת בית?
ביטוח לאומי ישלם דמי תאונה למבוטחים שאינם עובדים החל מהיום ה- 15 שלאחר התאונה. גם לעקרות בית יש זכאות לקבל דמי תאונה, וזאת למראות שאין להן כיסוי ביטוחי במוסד לביטוח לאומי. אדם שנפגע בתאונה ביתית ונגרמה לו פגיעה פיזית או ליקוי רפואי יכול להגיש תביעה לקצבת נכות כללית גם אחרי שחלפו 90 יום ממועד התאונה, ולא לאבד את זכאותו. אך חשוב לדעת: במידה ואתם מקבלים תשלומים אחרים עקב עובדן כושר עבודה (למשל עקב תאונת דרכים, תאונת עבודה או מחלה), לא תהיו זכאים לקבל גם דמי תאונה.
מעוניינים בשקט נפשי?
כדאי לא להגיע למצב שבו אתם נפגעים ואתם מגלים שאתם לא זכאים לקבל פיצוי מביטוח לאומי או שהכיסוי שאתם יכולים לקבל אינו מספיק, מומלץ לעשות ביטוח תאונות אישיות. פנו עוד היום אל המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח כדי לבחון את התיק הביטוחי שלכם, לבדוק אילו כיסויים יש לכם ובמידת הצורך להצטרף לביטוחים שיעניקו לכם שקט נפשי בזמן אמת.