העברה בין דורית במסגרת חיסכון לפי תיקון 190 – המדריך המלא

מי שחוסך בקופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, רשאי לקבוע מוטבים כלומר, לקבל מי יהיו היורשים החוקיים של כספי הגמל במקרה של פטירה, חס וחלילה. מדובר ביתרון משמעותי, כיוון שבזכותה היורשים לא צריכים להציג צו ירושה או צוואת וגם זכאים לקבל את כל הטבות המיסוי שהחוסכים זכאים לקבל בזמן משיכת הכספים. במאמר זה נסביר על ההטבות ועל האופן שבו הן מועברות למוטבים.

מדוע כדאי לחסוך בקופת גמל על פי תיקון 190?

נכון להיום, חיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, נחשב לאפיק המשתלם ביותר עבור גימלאים שמעוניינים להשקיע את הונם בשוק ההון. תיקון 190 הוא שינוי חקיקתי שנכנס לתוקפו בשנת 2012 לאחר שמשרד האוצר ורשות המסים יזמו יחדיו מהלך שנועד להחזיר עטרה ליושנה, ולגרום לקופות הגמל להשיב את כדאיותן בתור מכשיר חיסכון לטווח הבינוני-ארוך.

לצורך עידוד ציבור החוסכים הוותיקים, החליטו לבנות חבילה המשלבת בין תנאים אטרקטיביים והטבות מיסוי לחיסכון בקופת גמל. כך, כל מי שחצה את גיל 60 , משקיע את כספו בשוק ההון, תוך צבירת ריביות וניצול מרבי של הטבות מס שהחוק מאפשר, ובמקביל גם שומר על נזילות הכסף המופקד בקופת הגמל (כלומר יכול למשוך את הכסף בכל עת). 

מהי העברה בין דורית של כספי נפטר לפי תיקון 190?

כאמור, במסגרת חיסכון לפי תיקון 190, אפשר להעביר את הכספים שנצברו בקופת הגמל של העמית למוטבים שהגדיר, במקרה פטירה חס וחלילה. במקרה כזה, המוטבים יוכלו לקבל את כספי הנפטר שהפקיד בקופת גמל לפי תיקון 190, יחסית בקלות.

המוטבים יהיו זכאים לקבל את כל הטבות המיסוי הרלבנטיות לכספי העמית, במקרה שיילך לעולמו חס וחלילה. מדובר בהפחתה משמעותית בחבות המס במועד משיכת הכספים או פטור מלא מחובת תשלום מיסים כנגד הכספים שנמשכו, בהתאם לתנאים המוגדרים, שמפורטים בהמשך המאמר.

העברה בין דורית של כספי גמל לפי תיקון 190 – הלכה למעשה

העברה בין דורית של הכספים והזכויות בקופות גמל לפי תיקון 190, ניתנת להסדרה באמצעות מינוי מוטבים. לשם כך, יש לפנות אל בית ההשקעות או חברת הביטוח שמנהלים עבורכם את הכספים. רק כך במקרה של פטירה, חס וחלילה, כל הכספים שחסכתם, יועברו ישירות לידי המוטבים שציינתם בקופת הגמל שלכם.

שימוש לב, אופן קבלת ההטבות תלוי בגיל הפטירה:

  • במקרה של פטירה לפני גיל 75 – כספי הגמל יועברו אל המוטבים המוגדרים בקופה עם פטור מוחלט מתשלום מס רווחי הון.
  • במקרה של פטירה אחרי גיל 75 – כספי הגמל אשר יועברו למוטבים שנקבעו בקופה, יהיו חייבים בתשלום של מס רווח הון בשיעור של 15% מן הרווח הנומינלי בקופה.

מהן הטבות המיסוי בהעברה בין דורית לפי תיקון 190?

קיימות מספר הטבות מיסוי שהמוטבים זכאים לקבל במסגרת העברה בין דורית של קופת גמל לפי תיקון 190:

  • פטור מלא ממס במקרה של פטירת עמית לפני גיל 75 – היורשים של קופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, יהיו זכאים לקבלת פטור מוחלט ממס במקרה של פטירת העמית לפני גיל 75.
  • פטור מלא ממס במידה ומחליטים למשוך את הכסף כקצבת זקנה – במקרה שנפטר לאחר מכן, המוטבים יכולים גם לקבל פטור מלא ממס בגין כספי החיסכון הצבורים בקופה במידה ויבחרו למשוך את הסכום האמור בתור קצבת זקנה במועד פרישתם לגמלאות.
  • פטור חלקי ממס במשיכה חד פעמית של הסכום שנצבר – המוטבים בקופה גם יכולים לבחור באפשרות של משיכה הונית של הסכום המלא הצבור בקופת הגמל בכפוף לתשלום של מס רווח הון על סך 15% בלבד על הרווחים בקופה, במקום לשלם 25% מהרווח הריאלי כפי שהיו משלמים לו היו הכספים מנוהלים דרך אפיקי חיסכון אחרים.
  • מקרה חלקי ממס במקרה של פטירת העמית לאחר גיל 75 – כספי הגמל אשר יועברו למוטבים שנקבעו בקופה, יהיו חייבים בתשלום של מס רווח הון בשיעור של 15% מן הרווח הנומינלי בקופה, במידה ויחליטו למשוך את הסכום.

לסיכום: להעברה בין דורית של כספי הגמל על פי תיקון 190 יש יתרונות חשובים!

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מאפשר להעביר למוטבים שלכם את הטבות המיסוי שהחקיקה מאפשרת לנצל, כמעט באופן מלא. אפשרויות ההורשה שמעמיד תיקון 190 לציבור החוסכים בישראל, מפשטות מאוד את תהליך העברת כספי החיסכון שברשותם לידי יורשיהם ומאפשרות לבעלי החסכונות להבטיח כי הכספים יועברו למוטבים ללא סחבת מיותרת.

מעוניינים בפרטים נוספים? צרו איתנו קשר!

בהמומחים שלנו ישמחו לעמוד לשירותכם בכל שאלה ולספק לכם מענה אדיב ומקצועי. נשמח לצרף אתכם לרשימה ארוכה של לקוחות מרוצים שנהנים מליווי צמודף יחס אישי וייצוג מקצועי מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות המובילים בארץ.

העברה בין דורית בתיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
להצטרפות לקופת גמל תיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.