הרבה אנשים שחצו את גיל הפרישה מתלבטים אם כדאי להם לפתוח קופת גמל להשקעה אחרי גיל 60 ולהפקיד לתוכה את כספם הפנוי. במאמר זה נעמוד על היתרונות ועל החסרונות של צעד זה ונבחן גם אלטרנטיבות.
קופת גמל להשקעה – אפיק חיסכון מסקרן
בשנים האחרונות צצה לה BUZZWORD שכל הזמן חוזרת על עצמה באמצע התקשורת – קופת גמל להשקעה. מדובר במוצר יחסית חדש, שנולד ב- 2016 במטרה להיות חלופה ראויה לפיקדונות החיסכון בבנק ולקופות הגמל הישנות. מוצר זה נועד כדי לעודד אנשים לחסוך את כספם הפרטי, עד גיל פרישה, במטרה לעזור להם לשמר את רמת החיים אליהם התרגלו כל עוד היתה להם הכנסה גבוהה וקבועה במסגרת עבודתם.
אפיק חיסכון זה הפך להיות פופולרי וצבר מהר מאוד תאוצה בקרב ציבור החוסכים, בזכות שלל יתרונותיו. אחד היתרונות הבולטים הוא שמדובר באפיק חיסכון נזיל, שמאפשר משיכה בכל עת וללא קנס (אך כרוך בתשלום 25% מס רווחי הון). יתרון משמעותי נוסף הוא שניתן לבצע משיכת קופת גמל להשקעה אחרי גיל 60 בתור קצבה לכל החיים שפטורה לחלוטין ממס רווחי הון או כל תשלום אחר. זהו יתרון משתלם מאוד, שמושך רבים להשקיע במסגרת זו.
שוקלים קופת גמל להשקעה אחרי גיל 60? חשוב לדעת
אף על פי שמדובר בתוכנית חיסכון טובה, חשוב להיות מודעים לשלל אלטרנטיבות נוספות, וליתרונות הייחודיים שהן מציעות לבני ולבנות הגיל השלישי.
אפשרות אחת היא הפקדה בקופת גמל בתיקון 190:
קופת גמל בתיקון 190 מיועדת לגימלאים בני 60 לפחות, שמקבלים קצבה מינימלית של לפחות כ- 4,525 ₪ (נכון לשנת 2021). במידה ואתם אכן עומדים בדרישות הסף, תוכלו ליהנות מהטבות מס משמעותיות, לא פחות טובות מאלה שמציעים לכם בקופת גמל להשקעה אחרי גיל 60, למשל:
- מס מופחת בעת משיכה – 15% רווח על הרווח הנומינלי במקום 25% על הרווח הריאלי
- אפשרות הפקדה גדולה יותר – עד מיליוני שקלים להפקדה במקום 70,000 ₪ מדי שנה
- אפשרות לנייד את הכסף בין חברות, מסלולים ומוצרים – בקופ"ג להשקעה אפשרות הניוד בין מוצרים אפשרית רק בעת פרידה.
- אפשרות לקבל הלוואה בתנאים מועדפים – בדומה לקופת גמל להשקעה מעל גיל 60.
- קבלת הטבת מס על כ- 35,000 ₪ בפטור ממס בגיל פרישה במסגרת קצבה מוכרת – הטבה זו אינו קיימת במסגרת קופ"ג להשקעה.
- הטבות ליורשים במקרה של פטירה – לפני גיל 75 יורשים יקבלו את הכסף בפטור ממס רווחי הון, ולאחר גיל 75 ישלמו רק 15% על הרווח הנומינלי בעוד יורשים בקופת גמל להשקעה לאחר גיל 60 ישלמו 25% על הרווח הריאלי.
אפשרות אחרת שכדאי לציין היא השקעה בפוליסת חיסכון:
פוליסת חיסכון מאפשרת לאנשים בכל טווח הגילאים להפקיד אליה את כספם, וגם לה יש יתרונות רבים, שיכולים בקלות להתחרות עם אלה שאתם מקבלים במסגרת קופת גמל להשקעה מעל גיל 60, למשל:
- הפקדה ללא הגבלה – בניגוד לקופת גמל להשקעה מדובר באפיק השקעה שמאפשר הפקדה בכל סכום שהוא, ללא תקרה.
- פיזור סיכונים רחב יותר – בין נכסים סחירים בשוק ההון לבין נכסים שאינם סחירים (נדל"ן מניב, הלוואות, קרנות גידור, קרנות השקעה, ואג"ח לא סחיר).
- החזר מס על רווחי הון – כמו כן פוליסת חיסכון מאפשרת לכל מי שנולד לפני 1.1.1949 ליהנות מהטבת מס לפי סעיף 125 ד ולקבל החזר של עד כ- 16,500 ש"ח לזוג, או כ- 13,500 ₪ לבודד לשנה (נכון לשנת 2021).
- דחיית תשלום מס – מי שהגיע לגיל פרישה, להפקיד את כספי הפיצויים שלו או את כספי התגמולים שלו בפוליסת חיסכון ולדחות את תשלום המס (אם קיים).
- פטור במשיכת כספים בקצבה – מי שמעוניין למשוך את הכספים כקצבה, ימשוך אותם בפטור מלא מתשלום מס עד לגובה 49% מהקצבה המזכה.
חציתם את גיל 60 ומתלבטים מה לעשות עם הכסף הפנוי?
אם יש לכם כסף פנוי ואתם מתלבטים איפה להחזיק אותו, אל תמהרו לקבל החלטה. כפי שראיתם במאמר יש אלטרנטיבות לקופת גמל להשקעה ואנחנו הזכרנו רק 2 מתוכן. בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח מעמידים לשירותכם סוכני ביטוח ויועצי פרישה בעלי ניסיון עשיר שישמחו להכיר אתכם כדי לעזור לכם לקבל את הפתרון האידיאלי עבורכם.