קיבוע זכויות: כך תחסכו כמיליון ש"ח בפנסיה

אם הגעתם לגיל פרישה, כדאי שתכירו את טופס 161 ד' – טופס קיבוע זכויות. מהם התנאים לקבלת הטבת מס, מה כולל תהליך הגשת הטופס ולמה חשוב לשים לב? על שאלות אלה ונוספות נענה במאמר שלפניכם.

האם ידעתם שמגיע לכם פטור?

האם ידעתם שכל אחד שיוצא לגמלאות זכאי לפטור ממס של 796,000 ₪ נכון לשנת 2020, פטור שבשנים הקרובות אף צפוי לעלות ולהגיע ל – 1,026,306 ₪? לצערנו, לפי הסטטיסטיקה העגומה, רוב הסיכויים שמידע זה טרם הובא לידיעתכם.

לפי התנועה לחופש המידע רק כ- 60 אלף אזרחים הגישו בקשה לקיבוע זכויות, ואכן ממצים את זכויותיהם בהקשר של הטבות המס. מדובר על נתון זעום ביותר, ומסתבר שרוב הישראלים משלמים מס מיותר קצבת הזקנה שלהם.

מה המשמעות של קיבוע זכויות לפנסיה?

טופס 161 ד, שנקרא גם טופס קיבוע זכויות, הוא מה שמאפשר לכם לנצל את הפטור ממס ההכנסה שמגיע לכם עם הגעתכם לגיל פרישה. טופס זה מאפשר לכם לקבל את הכסף שצברת כסכום חד פעמי, כקצבה חודשית ואפילו כשילוב של שתי האפשרויות האלה. בזכות הטופס הזה תוכלו לחסוך לכם המון כסף – כמיליון שקלים ואפילו יותר בעתיד!

כמו כן אתם יכולים לנצל את הפטור שלכם על הפיצויים המגיעים לכם בעת פרישה (שמגיעים לכם מ- 32 השנים האחרונות לפני גיל פרישה). עם זאת, יש לציין כי כל משיכה של שקל פיצויים, פוגעת ב- 1.35 מיתרת ההון שלכם. כלומר, על כל 100,000 ₪ פיצויים פטורים, יתרת הפטור תקטן ב-135,000 ₪ כשהם צמודים למדד. מדוע זה כך? כי המטרה של המדינה היא שאתם תייעדו את הכספים שחסכתם לשם קצבת פנסיה ולא על מנת שתמשכו סכומים גבוהים של פיצויים פטורים. לכן חשוב לשקול היטב את ההשקעה הכלכלית על משיכת הפיצויים או קבלת כקצבת פנסיה.

למי זה מיועד והאם זה מומלץ?

קיבוע זכויות הוא למעשה חלק בלתי נפרד מתיקון 190 בפקודת מס הכנסה. מדובר בהליך שמאפשר לכל מי שמגיע לגיל פרישה (67 לגברים ו- 62 לנשים נכון להיום) לקבל פטור ממס הכנסה על הפנסיה. כל מי שהחל לקבל קצבה שהיא מעל המינימום המוגדר (4,525 ₪ נכון לשנת 2020), רשאי למשוך את כספו בהתאם לתקרת ההון המוגדרת.

כדאי מאוד לבצע קיבוע זכויות, כי ללא קיבוע זכויות תמשיכו לשלם מס גבוה יותר על קצבת הזקנה שלכם. שימו לב שלא מקבלים באופן אוטומטי את הפטור ממס על קצבת הזקנה ואם לא תגישו את הטופס, אז לא תקבלו את הפטור ממס שמגיע לכם.

אם קצבת הזקנה שלכם נמוכה, ואתם ממשיכים לעבוד במשרה חלקית, קיבוע זכויות עשוי לפטור אתכם לגמרי ממס הכנסה. כמו כן באמצעות הליך זה, תוכלו למשוך סכומים חד פעמיים בפטור ממס מהחיסכון הפנסיוני שלכם.

כיצד מתבצע ההליך?

כדי לבצע את ההליך, יש קודם כל למלא טופס 161 ד (בקשה לקיבוע זכויות) ולהגיש אותו לפקיד השומה במס הכנסה, לאחר שהוא מלא וחתום. בטופס זה עליכם, בין היתר, לבחור כיצד ברצונכם לממש את ההטבה שמגיעה לכם. לאחר מכן עליכם להגיע אל פקיד השומה במס הכנסה. הפקיד יסדיר עבורכם את הטבת הפטור במס.

>>> להורדת טופס בקשה לקיבוע זכויות לפי סעיף 9א לפקודה (161ד)

הליך קיבוע זכויות נעשה אצל פקיד השומה במס הכנסה, במטרה להסדיר את הטבת הפטור ממס. מלבד הטופס, תצטרכו לספק לפקיד מידע ומסמכים רלבנטיים אחרים, כגון:

  • אישורי יתרות עדכניים מקופות הגמל
  • אישור בדבר גובה הקצבה הצפויה מקופות הגמל
  • דוח מהמסלקה הפנסיונית עם פירוט מדויק של כול כספי החיסכון הפנסיוני
  • מסמכים נוספים על אירועי פרישה שנעשו בעבר (טפסי 161 מכל המעסיקים).

לאחר שהפקיד יעבור על כל המידע והנתונים, הוא יקבע את שיעור הפטור שאתם זכאים לו.

מה עדיף – לבצע משיכה חד פעמית או לקבע זכויות על הקצבה?

לכל אדם ייתכן ויהיה עדיף משהו אחר: במידה והאדם חלילה חולה, יהיה עדיף לנצל את קיבוע הזכויות לצורך היוון,  מאחר ואין לדעת כמה יוכל ליהנות מקצבתו בעתיד. לעומת זאת לאדם בריא מומלץ לקבל כמה שיותר פטור על הקצבה, במידה ואינו זקוק לכספים באופן מיידי.

פרשתם לגמלאות ורק עכשיו גיליתם מה זה קיבוע זכויות – מה עושים?

חשוב לדעת שאם הגעתם לגיל פרישה ושכחתם או לא ידעתם שעליכם לקבל את זכויותיכם, לא הכול אבוד. בהחלט אפשר לבצע את ההליך ולקבל החזרי מס רטרואקטיביים, עד 6 שנים לאחור.

למה חשוב לשים לב בעת קיבוע זכויות במס הכנסה?

הבחירות בטופס קיבוע זכויות הן מחייבות, ולאחר שחלפו 90 ימים ממועד הגשת הבקשה לא ניתן לשנות אותן. מדובר בהליך בלתי הפיך! לכן ממש כדאי לפנות ליועץ פרישה שמתמחה במיסוי פנסיוני, כדי לבצע תכנון כלכלי חכם ונכון.

שימו לב שאמנם אתם בוחרים בטופס 161 כיצד לנצל את הפטור על הקצבה, ואת ההגדלות העתידיות בפטור. אם בחרתם בהיוון קצבה, ייתכן ורשות המסים תעיר לכם שביצעת בחירה לא מיטבית, כי מבחינתה הבחירה האידיאלית היא ניצול פטור בקיבוע זכויות על קצבת הזקנה.

יש לכם שאלות נוספות?

המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח ישמחו לעמוד לשירותכם בכל עניין ושאלה. אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל עת, ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
כמה עולה ייעוץ פנסיוני
כמה עולה ייעוץ פנסיוני?

אם שקלתם לקחת ייעוץ פנסיוני, כדאי שתקראו את הכתבה הבאה. כמה עולה ייעוץ פנסיוני, במה זה שונה מייעוץ של סוכן פנסיוני ומה עדיף? מוזמנים לקרוא ולגלות

קראו עוד »
מיסוי כספי פנסיה
מיסוי כספי פנסיה – כל מה שחשוב לדעת

מיסוי כספי פנסיה היא עניין שמעסיק לא מעט חוסכים, בין אם הם עומדים בפני פרישה ובין אם הם נקלעו למשבר כלכלי ומתלבטים אם כדאי להם למשוך את הכסף או לקבל הלוואה. במאמר זה נסביר על כל אחת מהסיטואציות האלה.

קראו עוד »
מתכנן פרישה
על תפקידו ועל חשיבותו של מתכנן פרישה

פרישה היא שלב משמעותי בחיים, המהווה שינוי משמעותי בתחומים שונים, ביניהם היבטי המימון, הקריירה והחיים האישיים. פגישה עם מתכנן פרישה לצורך תכנון פרישה מוקדם היא חיונית על מנת להבטיח יציבות כלכלית לאורך תקופת הפרישה, ולממש את החלומות והמטרות האישיות.

קראו עוד »
רוצים לפרוש בלי דאגות?
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.