השילוב בין ריביות אפסיות בבנק, עליות חדות בשוק ההון גרמו ליותר ויותר אנשים לקחת הלוואות על חשבון קרנות ההשתלמות שלהם, כדי לגרום לכסף שלהם להכפיל את עצמו באמצעות השקעה באפיק אחר כמו גמל להשקעה או פוליסת חיסכון. לפני שאתם גם כן עושים את הצעד הזה, הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון.
יש דבר כזה הלוואה חיובית!
הלוואה היא גם מנגנון שמאפשר צמיחה והתפתחות כלכלית, באמצעות מינוף כספינו. בשנה האחרונה חל זינוק משמעותי בהלוואות מקרנות ההשתלמות וממוצרי השקעה נזילים אחרים כמו פוליסה פיננסית וקופ"ג להשקעה. היות ומדובר בהלוואה בריבית זולה במיוחד שנעה בין 1.6% עד 1.1% (פריים מינוס חצי עד פריים), מדובר ביתרון משמעותי למי שרוצה למנף את הכסף שלו, וזאת בהשוואה להלוואות שמציעים הבנקים וחברות האשראי, שנעות בין 5% ל- 7%.
מהו מינוף?
מינוף זה לקחת הלוואה בריבית זולה כדי לממן השקעה שתניב לנו ריבית גבוהה יותר. הפער בין עלות ההלוואה לבין הרווח הפוטנציאלי מההשקעה, זה הדבר החשוב ביותר עבור מי שמעוניין למנף את כספו. למשל, אם מציעים לי הלוואה בריבית של 3% לטובת השקעה שתניב לי 4%, זה לא כדאי. רק כשהרווח עומד לפחות על 2% אחוז ומעלה, המהלך הזה יהיה משתלם.
להלוואה שאנו נוטלים, יש ערבון שמשמש כביטחון, כגון: הסכום הצבור בקרן השתלמות או בפוליסת החיסכון או הדירה במקרה שמדובר במשכנתא. מעבר לזה, יש עלויות נוספות וסיכונים שצריך להתחשב בהם כשמעוניינים במינוף באמצעות מכשירי חיסכון פיננסיים.
סיכוי מול סיכון
כשנוטלים הלוואה אנחנו תמיד חשופים לסיכונים מסוימים, שחשוב להכיר למשל:
- הריבית עלולה להשתנות – ריבית פריים עלולה להשתנות כתוצאה מעליי בריבית בנק ישראל, ממש כמו שקורה ממש עכשיו, באביב 2022. עניין זה עלול לייקר את ההלוואה, ולהפוך את כל עניין ההלוואה ללא כדאית. עם זאת, עליית הריבית מתקיימת רק החל מנקודת זמן מסוימת, ולא רטרואקטיבית.
- השוק עלול לרדת – ההלוואה נלקחת מכספיו של החוסך, ומשמשת כבטוחה להלוואתו. אם השוק יירד, נצטרך למצוא דרך לפרוע את ההלוואה ולהחזיר את הכסף שלקחנו בתום התקופה. ולכן כדאי להבין מה יקרה מראש, אם מתרחש מצב קיצון שכזה. שנת 2022 נפתחה בצל משבר הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקראינה, וראינו את הבורסה קורסת בעשרות אחוזים, וההלוואה שנטלתם עלול לרדת מתחת לרף הביטחונות שנקבע. במקרה כזה החברה רשאית לבקש מהלווה להוסיף כספים לקופה מכיסו הפרטי. לצערנו רבים לא נערכים למצב שכזה, ומוצאים את עצמם מתמודדים עם תהליך משפטי שכולל הוצאה לפועל.
- ההשקעה לא תניב את הרווחים שצפינו להם – לפעמים אנשים נוטלים הלוואה על מנת להשקיע את הכסף בנדל"ן בארץ או בחו"ל או להשקיע אותם במוצר אחר בשוק ההון. כך או כך, לא תמיד ההשקעה מניבה עבור המשקיעים את התשואות שחלמו עליהן. כמובן שמהתשואה צריך לקזז גם עלויות הלוואה, דמי ניהול ומיסוי ולהבין מה הרווח נטו. בגלל סיבה זו חשוב לקחת מרווח ביטחון, ולבחון האם הסיכון שווה את זה.
- סיכונים בלתי צפויים (פיטורין, תאונה, מחלה וכדומה) – החיים מזמנים לנו הפתעות שהן לא תמיד נעימות, לרבות מצבים שעלולים להקשות עלינו לפרוע את ההלוואה שלנו. לכן חשוב מראש לבדוק אם ניתן לפרוע את ההלוואה במצבי קיצון שכאלה. עם זאת, תרחישי קיצון שכאלה אפשר בדרך כלל לגבות בכל מיני דרכים, למשל – ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח מחלות קשות וכדומה.
כיצד אפשר להקטין את הסיכון?
הדרך להתגונן מפני הסיכונים שציינו הוא כמובן גיוון, או כמו שהמשפט המפורסם אומר "לא לשים את כל הביצים בסל אחד". גם לקחת מרווח ביטחון בהשקעה זה עניין חשוב. לקחת את כספי החיסכון מאפיק אחד בשוק ההון ולהשקיע אותם במכשיר אחר בשוק ההון עלול להיות ריסקי, כי זה מבוסס רק על הרעיון שתהיינה עליות בשווקים. חייבים שתהיה תוכנית ב' לתרחיש קיצון, על כל צרה שלא תבוא.
מינוף – כך תעשו את זה נכון
למינוף יש פוטנציאל לצמיחה כלכלית אך גם חשיפה לסיכונים, ולכן מומלץ לחשב את צעדיכם. עם זאת, לא צריך לברוח מהשקעות לחלוטין, כי ההיסטוריה מוכיחה שלאורך זמן השוק רק עולה, וראינו את זה במשברים של 2008, 2015, 2018 ו- 2020, ובמשברים אחרים לאורך ההיסטוריה. כיום אין אלטרנטיבה אמיתית לרווחים, ולכן שוק ההון יכול להוות פלטפורמה נפלאה למי שמחפש אפשרות להרוויח בטווח הזמן הארוך.
נזכיר שב- 2018, נגיד הפד האמריקאי טען ששוק ההון הוא בועה ושהירידות צפויות. מי שהקשיב לדבריו, הפסיד את העליות החדשות שהיו עד השנה (עם ירידה חדה ב- 2020 אך עם התאוששות מופלאה).
לכל אחד יש את המכשיר ומסלול ההשקעה שמתאימים לו, ואנחנו כאן כדי לעשות את זה בשבילכם באופן הכי קל, פשוט ומקצועי. צרו קשר עם המומחים של פתרונות עדיפים לקבלת ייעוץ פיננסי המבוסס על ניסיון של עשרות שנים עם בתי ההשקעות וחברות הביטוח המובילות בארץ.