מה ההבדל בין ריבית ריאלית לבין ריבית נומינלית ואיך זה קשור לתיקון 190?

אם אתם שוקלים לחסוך באמצעות קופת גמל 190, חשוב להבין מהם ההבדלים בין ריבית ריאלית לנומינלית וכיצד הם באים לידי ביטוי בתוכנית החיסכון הזו. המומחים של פתרונות עדיפים מסבירים.

על השקעות, רווחים ומיסים

כשאדם משקיע את כספו בשוק ההון, המטרה היא למקסם את התשואות ואת הרווח שלו בעקבות ההשקעה הזו. בעוד על התשואות אין לנו יותר מדי שליטה, הרי שיש שני פרמטרים שכן יש לנו עליהם שליטה מסוימת: דמי הניהול והמיסים שאנחנו משלמים על הרווחים. כל משקיע יעדיף מוצר השקעה המאפשר לצמצם את המיסוי למינימום, ולשלם כמה שפחות דמי ניהול. במאמר הזה נדבר על האפשרות הראשונה.

בגדול, ניתן לחלק לשני סוגי מיסוי עיקריים שמדינת ישראל גובה בגין רווחי הון: מס רווח ריאלי ומס רווח נומינילי. סוג המיסוי הנגבה תלוי במוצר שבחרתם להשקיע בו. חשוב להבין מה ההבדל בין ריבית ריאלית לבין ריבית נומינלית, כדי להעריך כמה מס תשלמו בסופו של דבר על ההשקעה שלכם. עניין זה הפך להיות קריטי בשנים בשנים האחרונות, לאור שינוי חקיקתי, בין היתר בעקבות תיקון 190 לפקודת מס הכנסה.

תזכורת: מהו תיקון 190?

מדובר בשינוי חקיקתי שבשנת 2012 נכנס לתוקפו, על מנת להסדיר את השימוש בקופות גמל בתור מכשירים המשמשים לחיסכון פנסיוני. כמו כן התיקון מאפשר הפקדת כספים נזילים לקופות הגמל כדי למשוך אותם כקצבת פנסיה פטורה ממס או למשוך אותם באופן חד פעמי כסכום הוני, בכפוף לתשלום מס רוון הון בשיעור נומינלי של 15%, במקום מס רווח הון בשיעור ריאלי של 25%, כנהוג באפיקי חיסכון והשקעה אחרים.

מה זה ריבית נומינלית ובמה היא שונה מריבית ריאלית?

הרבה אנשים שואלים את עצמם האם ההטבות שהצגנו מצדיקות את העברת כספם ממכשירי השקעה שחייבים במס ריאלי (למשל קרן נאמנות) לקופת גמל במסגרת תיקון 190? האם הן באמת כל כך אטרקטיביות כמו שהן מצטיירות?

כדי לספק מענה לשאלה זו, ראשית כל כדאי להבין את המושגים שהזכרנו:

  • ריבית נומנילית = גובה הריבית שהמשקיע משלם במוצרי השקעות שאינם צמודי מדד שמוצעים לחוסך עם ריבית מוגדרת מראש (למשל: פקדון בבנק).
  • ריבית ריאלית = מושג שנועד לגשר בין תוכניות חיסכון ופקדונות צמודי מדד לבין הריבית הנומילית. הריבית הריאלית היא אותו ריבית שהחוסך מקבל מעבר לאינפלציה (או במילים אחרות, שיעור ההצמדה למדד).

האם ניתן להשוות בין סוגי הריביות הנ"ל בעת בחירת מוצר להשקעה?

לא תמיד קל להשוות בין מוצרי חיסכון והשקעה שחלקם נשענים רווחים במונים של ריבית ריאלית ואילו אחרים במונחים של ריבית נומינלית, ובמיוחד לאור העובדה ששיעור האינפלציה אינו ניתן לחיזוי מדויק.

עם זאת, בנק ישראל כן מפרסם צפי לאינפלציה הצפויה וכך ניתן לנסות להעריך בגסות את התחזית לעליית מדד המחירים לצרכן בשנה נתונה. אך בסופו של דבר את שיעור האינפלציה ניתן לגלות רק בדיעבד, שכן מדי פעם מתגלה פער משמעותי בין האינפלציה שהמדינה שאפה להגיע אליו ובין נתוני האינפלציה בפועל.

הפערים בסביבת האינפלציה משפיעים על הרווח בחיסכון

החלטנו לתת כמה דוגמאות כדי להמחיש לכם כיצד שינויים בריבית משפיעים על כדאיות ההשקעה במוצר חיסכון עם ריבית נומינליות:

בשנה מסוימת שיעור האינפלציה היא על 2%, הרווח מההשקעה באפיק עמד על 5%, וההשקעה בוצעה בקופת גמל עם מס נומנילי של 15%. גובה המס נגבה כנגד מלוא הרווחה, ולכן יעמוד על 0.75%. לעומת זאת אם מדובר במכשיר השקעה עם מס ריאלי של 25%, יגבה תשלום הרווח בקיזוז האינפלציה, כלומר אם האינפלציה היתה 2%, והרווח מההשקעה הוא 5%, יגבר מס רק על רווח של 3%. במקרה הזה בשני המקרים שיעור המס יהיה זהה, כלומר 0.75%.

נניח שהרווח מההשקעה יהיה 6%, והריבית היא 3% במוצר עם מס נומנילי. במקרה כזה המס יהיה 0.9%, לעומת 0.75% במכשיר עם מס ריאלי.

במקרה שבו הריבית במשק היא שלילית, הבחירה בין ערוצי ההשקעה על סמך המיסוי היא יותר מאתגרת. כלל אצבע הוא שכשיש אינפלציה שלילית, יש להתייחס לשיעור ריבית כאפס.

ניתן דוגמה:

נניח שהאינפלציה היא 1%-, והחיסכון מניב רווח של 3%. אם נחשב את המס ביחס לרווח הכולל בשתי תצורות המיסוי – הן באפיק השקעה ריאלי והן באפיק השקעה נומינלי – נראה שהשקעה במכשיר עם מיסוי נומינלי של 15% יותר כדאי, כדוגמה קופת גמל תיקון 190.

מה חשוב לקחת בחשבון?

חשוב לדעת שריבית שלילית היא תופעה מאוד יוצאת דופן בישראל, ולכן חשוב להיזהר מאוד כשבוחנים השקעה באפיקים עם מיסוי נומינלי, ולאו דווקא צריך לתעדף אותם אל פני מוצר חיסכון והשקעה אחרים, שבגינם תצטרכו לשלם מס רווחי הון ריאלי. לכן, כשמדברים על השקעות יש לשקול עוד הבטים רבים כגון אופי ההשקעה עצמה ומטרותיה.   

מתלבטים? חוששים? אנחנו כאן!

הגעתם לגיל פרישה או שזה אירוע שעומד לקרות בקרוב? מתלבטים מה לעשות עם הכספים? רוצים למקסם את הרווחים ואת ההטבות במסגרת קופת גמל תיקון 190? כל מה שעליכם לעשות הוא לפנות לאחד המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח.

אנו מעמידים לשירותכם נבחרת מנצחת של סוכני ביטוח פנסיונים ומתכנני פרישה שישמחו לשוחח אתכם, לאפיין את צורכיכם ולהתאים לכם אפיק השקעה אידיאלי, תוך בחינת מכלול של היבטי מיסוי ושיקולים אחרים שרלבנטיים בשבילכם. צרו איתנו קשר עוד היום לקבלת פרטים נוספים.

ריבית נומינלית
תרצו לחזור לנושא מסוים?
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קיבוע זכויות בגיל פרישה
קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.