תוכן עניינים
בשנת 2023 צפויים להיכנס לתוקפם שינויים רבים בענף החיסכון הפנסיוני הכוללים בין היתר את תיקון המודל הצ'יליאני, מסלול דמי ניהול לפי ביצוע הקרן ומסלול פסיבי חובה. מה זה אומר ואיך זה הולך להשפיע עליכם?
1. שינוי המודל הצ'יליאני
מדינת ישראל אימצה את המודל הצ'יליאני לקרנות הפנסיה. לפי מודל זה, קיימים נכון להיום 3 מסלולי השקעה תלויי גיל, המגלמים בהם את הסיכון בהשקעת הכספים בשוק ההון: ככל שמתבגרים, כך המסלול חשוף פחות למניות, כך שהסיכון יורד לקראת גיל פרישה. הבעיה במודל הנוכחי שיש רק שלושה חתכי גיל. כך למשל החתך הראשון הוא לבני 50 ומטה. כלומר מי שבן 21 והתחיל רק לעבוד נמצא באותו מסלול כמו אדם בן 50. אם השוק נופל ממש לפני שאתם בני גיל 50, שניכם תספגו את הירידות, אבל בעוד זה שבן 20 יהנה יותר מהתיקון בעליות, אצלכם יהיה פחות זמן לתקן, ולכן כנראה שתישארו עם פחות כסף בפנסיה.
כדי להתמודד עם בעיה זו החליטו לשנות את המודל הצ'יליאני, ומינואר 2023 יהיו מסלולים לפי יעדי פרישה, עם יותר מדרגות בין הגילאים של החוסכים. השינוי נובע מכך שלקראת גיל פרישה קיים סיכון במעבר אוטומטי לתיק סולידי במהלך ירידות בשווקים, מה שעלול להוביל לקיבוע ההפסדים ולפגיעה בחוסך.
2. דמי ניהול מבוססי ביצועים
מנהלי קרנות הפנסיה יוכלו להציע לחוסכים אפשרות של תשלום דמי ניהול רק אם השיגו עבורם תשואה חיובית. כך הגופים המנהלים יישרו קו עם האינטרסים של החוסכים, ויהיה להם תמריץ להשיג תשואה המותאמת לסיכון המקסימלי שבחרו החוסכים.
3. חובה על גופים מנהלים להציע מסלול השקעה פסיבי בקרנות הפנסיה
רפורמה נוספת הנוגעת לדמי נוי ושצפויה להיכנס לתוקפה ב- 2023 תחייב את הגופים המנהלים קרנות פנסיה להציע לציבור החוסכים מסלול השקעה פסיבי בדמי ניהול מוזלים. עניין זה מתיישב היטב עם הקביעה של משקיעים גדולים, דוגמה וורן באפט וג'ון בוגל, שההשקעה הפסיבית משתלמת יותר בהשוואה להשקעה אקטיבית, ודמי הניהול שגובים המנהלים פשוט נוגסים לנו משמעותית בחיסכון הפנסיוני שלנו.
כמו כן הגופים המנהלים יחויבו להציע לחוסכים מסלול השקעות סחיר ללא עמלות הוצאות ישירות בשל ניהול חיצוני (למעט עמלות קנייה ומכירה, ממש כמו בקרנות הנאמנות). מסלול זה יהיה אידאלי לחוסכים שלא מעוניינים לשלם עמלות ניהול חיצוני.
4. אחרי שנתיים במסלול כספי שלא ייצר תשואה יחזרו הכספים למסלול ברירת מחדל
ישנם חוסכים רבים שחוששים מירידות בשווקים ולכן מפסידים שנים רבות של עליות בשווקים. במסגרת הרפורמה שתיכנס לתוקפה ב – 2023 תוגבל תקופת ההשקעה במסלול כספי לשנתיים, ולאחר מכן הכספים יעברו אוטומטית למסלול מותאם גיל פריסה, לפי המודל הצי'ליאני המחודש שהצגנו קודם, כלומר מסלול ברירת מחדל, אלא אם כן החוסך יבקש שלא יעשו כך.
מה שעומד מאחורי ההחלטה הזו הוא הרצון של הרשות למנוע מצב שבו חוסכים העבירו את כספיהם למסלול כספי במהלך תקופה של ירידות חדות בשוק, ופשוט שכחו להחזיר אותם למסלול השקעה בעל פוטנציאל תשואה גבוה יותר, ועלולים לאבד תשואה נאה בחיסכון הפנסיוני שלהם.
5. השקעה בקיימות ובסביבה
ברשות שוק ההון החליטו להצטרף להשקעות המתחשבות בקיימות וסביבה, ומאפשרת למנהלי הקרנות לשווק מסלול קיימות שינוהל בהתאם ליעדי פיתוח בר-קיימא, בהתאם להגדרת האו"ם (SDG). כמו כן, בקרנות השתלמות, בקופות גמל להשקעה ובמכשירי חיסכון נוספים הרשות מאפשרת להקים מסלול השקעה סביבתי שמתמקד בהשקעות התורמות לסביבה ומפחיתות את הפגיעה הסביבתית, לרבות כתוצאה משינויי אקלים.
הרפורמה הצפויה היא בשורה של ממש לציבור החוסכים
לרפורמה הצפויה ישנם יתרונות רבים: הגברת השקיפות לציבור בצורה משמעותי, הרחבת אפשרויות הבחירה המתאימות לכל חוסך, קידום מטרות פיתוח בר-קיימא במשק הישראלי, הגברת התחרות בין הגופים המנהלים והשגת תשואות מיטביות לציבור החוסכים.
המומחים של פתרונות עדיפים מעדכנים אתכם בכל החידושים של התחום הפנסיוני ומתאימים לכם את התוכנית האידיאלית עבורכם לחסכונות פנסיוניים ופיננסיים. נשמח להציע לכם שירות בגובה העיניים, ולספק לכם מענה איכותי ומקצועי על כל שאלה, המבוסס על ניסיון של עשרות שנים בתחום.