ביטוח דירה שכורה למעשה מתחלק בין השוכר לבין המשכיר. מי אחראי על מה, מה זה מכסה בדיוק ולמי יש אינטרס לעשות אותו? במאמר זה נעשה לעשות סדר בדברים ולענות על כל השאלות הרלבנטיות.
נושא הדיור הוא סוגיה בעייתית בישראל, וכמעט בכל העולם. למרות הניסיון למצוא פיתרון יצירתיים כגון מחיר למשתכן ויוזמות אחרות, נראה שאין פתרון אמיתי שיראה את האור בקצה המנהרה. נכון לשנת 2018, כ- 33% מהאוכלוסייה בארץ מתגוררת בדירה שכורה, ומצד שני יש לא מעט אנשים שרוכשים דירות להשקעה.
רגע לפני החתימה על החוזה, חשוב להסדיר ביטוח דירה שכורה
ישנם מספר נושאים שגורמים למתיחות בין השוכרים והמשכירים, רגע לפני החתימה על החוזה. אחד מהם הוא האחריות על נזקים פוטנציאלים לדירה, לרבות נזקים שעלולים להיגרם בעת אסון משמעותי. ביטוח דירה נועד להגן על הבית עצמו, בין אם אנחנו בעליו או דיירים זמניים. אבל על מי מוטלת האחריות בגין נזקים שעלולים להיגרם ומי צריך לבטח את הדירה – הבעלים או הדיירים? התשובה היא שהאחריות בגין נזקים שונים מתחלקת בין השוכר לבין המשכירים. הסדרת נושא הביטוח כבר במעמד החתימה יכולה בהמשך למנוע מכם עוגמת נפש, ולהעניק לכם שקט נפשי מאחר ואתם יודעים שבעת הצורך – אתם מכוסים.
מה באחריות המשכיר (בעל הנכס)?
חשוב לזכור שגם אם זכיתם בשוכר אחראי ורציני, בסופו של דבר הוא דייר זמני. האינטרס שלכם הוא לשמור על הנכס שלכם שרכשתם במיטב כספכם, במטרה שישמש כהשקעה לטווח הארוך. מאחר ובזמן השכירות אינכם מתגוררים בו ואינם יכולים לבקר, לפקח ולשלוט על הנכס שלכם מסביב לשעון, כדאי שיהיה לכם ביטוח דירה.
מדובר בביטוח הכולל רכיב המתייחס למבנה עצמו ורכיב נוסף שמתייחס לרכוש שבתוך הבית. ביטוח מבנה הוא חיוני ביותר, מאחר והוא מכסה אתכם מפני נזקים פוטנציאליים לדירתכם. במידה ואתם גם בוחרים לרהט את הדירה עבור השוכרים, למשל עם מכשירי חשמל בסיסיים או ריהוט, חשוב שיהיה לכם גם ביטוח תכולה, שכולל בתוכו אף הגנה במקרה של נזקים לצד שלישי (כלומר כיסוי במקרה של הצפה או שריפה שגם פוגעת בשכנים).
גם אם תחליטו להטיל את האחריות לנזקים בנכס על השוכרים, הרי שחשוב לזכור שמדובר בקהל של רווקים או משפחות צעירות, שייתכן ויתקשה לעמוד בתשלום הפיצוי ולכן יתכן שאת הכסף תראו רק כעבור שנים ארוכות (אם בכלל). חברת ביטוח יכולה להעניק לכם פיצוי כספי מהיר ולכן עדיף לכם לעשות ביטוח דירה שכורה ולדעת שאתם בידיים טובות.
מה באחריות השוכר?
כל בעל דירה ידרוש מכם לשמור על מצב הנכס כפי שקיבלתם אותו ביום כניסתם. נזק אשר ייגרם לדירה, בין אם ברשלנות ובין אם בנסיבות אחרות (למשל פגעי מזג אוויר), עלול לגרור מצדכם הוצאות כבדות.
למרות שלפי החוזה אתם נחשבים לאחראים על הנזקים שנגרמים לנכס, חשוב שתדעו שיש אלמנטים ספציפיים שנמצאים באחריותו של המשכיר (למשל נזילות מצנרת פנימית או מערכות חשמל שעלולות לגרום לקצר).
מאחר ואתם מאחסנים בדירה את כל או רוב רכושכם, חשוב שיהיה לכם ביטוח תכולה, שיעניק לכם שקט נפשי מסוים, במקרה שחלילה רכושכם יפגע. מומלץ גם שיהיה לכם ביטוח צד ג' שנועד לכסות אתכם במקרה של אורח או בעל מקצוע שנפל ונפצי או שנזק מסוים בדירתכם פגע בדירות הסמוכות עליכם.
חשוב לבחון את הנושא של שיבוב בפוליסת ביטוח דירה שכורה: אם המשכיר רכש ביטוח מבנה עבור הדירה המושכרת, יש לבחון במעמד חתימת החוזה שהבעלים הוסיף את שם הדיירים לפוליסה. אחרת חברת הביטוח עלולה לתבוע מהדיירים השוכרים את הכסף ששולם לבעל הנכס או לצד שלישי בגין תביעה שהוגשה. רק כך תוכלו להבטיח שאתם מכוסים במקרה של נזק, ושלא תתקלו בהפתעות לא נעימות.
לא עושים ביטוח דירה שכורה לפני שפונים אל פתרונות עדיפים
בסופו של דבר ביטוח דירה שכורה רלבנטי הן לבעל הדירה והן לשוכרים, מאחר והוא נועד להגן על שני הצדדים במקרה של הנזק. מי שמשכיר את הדירה, ומעוניין להבטיח את שלמותה, חייב שיהיה לו ביטוח מבנה. עבור השוכר, שמתגורר בדירה, ומאחסן בה את כל רכושו, מה שחשוב הוא ביטוח תכולה עבור הדירה. בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח אנחנו מתאימים לכם את הביטוח המושלם לצורכיכם הייחודיים. פנו אלינו עוד היום ונשמח להעניק לכם הצעת מחיר אטרקטיבית.