בית המשפט העליון מזהיר את בעלי המקצוע בנושא ביטוח אחריות מקצועית

לאחרונה ניתן פסק דין משמעותי, שבין היתר התייחס לנושאים הביטוחיים בפוליסת אחריות מקצועית והתריע בפני ציבור המבוטחים המקצועיים כי יש לוודא שמירה על הרצף הביטוחי. מה זה בעצם אומר? למה חשוב שתשימו לב?

לרופא לא היה כיסוי ביטוחי

אל בית המשפט הגיע תיק שעסק בענייני רשלנות רפואית. מדובר במקרה קלאסי שבו מטופלת החליט לתבוע את הרופא שלה, ודורשת ממנו לשלם פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו בעקבות טיפול שיניים כושל שקיבלה בשנת 2008. התביעה עצמה נדונה בשנת 2011 ובמסגרתה נקבע שרופא השיניים חייב לשלם סכום משמעותי לתובעת – 255,000 ₪ ובנוסף לשלם לעורך הדין שכר טרחה של כ- 60,000 ₪. אלא שהרופא החליט לערער על פסק הדין, ולכן הגיע לשיפוטו של בית המשפט העליון.

כבוד השופט עמית יצחק החליט במהלך המשפט להעלות את המודעות למסלולים המקובלים במסגרת ביטוח אחריות מקצועית לכל בעלי המקצוע באשר הם, וניתן דגש מיוחד על חשיבות השמירה על רצף ביטוחי. נושא זה רלבנטי למעשה לבעלי עסקים רבים, ולבעלי מקצועות חופשיים בפרט.

הרופא שלח בקשה לחברת הביטוח שביטחה אותו במהלך התקופה שהאירוע קרה, בפוליסת אחריות מקצועית המבוססת על יום התביעה, כלומר – פוליסה שבה חברת הביטוח צריכה לפצות את המבוטח במידה והפוליסה היתה בתוקף בזמן הגשת התביעה. במילים אחרות, הרופא מצא את עצמו ללא כיסוי ביטוחי.

הרופא שעבר מחברת ביטוח מסוימת לאחרת לא קיבל הסבר נאות מהסוכן שהעביר אותו, שלא טרח להסביר לו את ההבדל בין פוליסת ביטוח אחריות מקצועית שמבוסס על מועד התביעה (כפי שבוטח בחברה החדשה) לבין פוליסה שמבוסס על מועד האירוע (כפי שבוטח בחברת הביטוח שעזב). וכך, למרות שהרופא ביטח את עצמו במהלך השנים אצל מבטחות שונות, בסופו של דבר יצא קירח מכאן ומכאן, עד השופט קבע שחברת הביטוח החדשה צריכה לשפות את הרופא כאילו היתה בידו פוליסת ביטוח שמבוססת על מועד האירוע.

עם זאת, קבע השופט כי הרופא צריך להשתתף ב- 30% כ"אשם תורם". כלומר, מכיוון שהרופא לא בדק את ההבדלים בין הפוליסות שהיו לו, וזאת למרות שידע שיש בעיה בכיסוי הביטוחי בחברה החדשה, כי הוגשה נגדו תביעה אחרת. כמו כן, השופט פסק כי חברת הביטוח החדשה לא צריכה לשפות את הרופא בגין השבת עלות הטיפול עצמו לתובעת ועליו יהיה לשלם לה 93,000 ₪.

"נושא מורכב שאינן מובן לכל אחד"

השופט ציין כי סוגיית המסלולים הביטוחיים שחברות הביטוח מציעות במסגרת פוליסת אחריות מקצועית היא נושא שדורש ידע, הבנה מעמיקה. החובה מוטלת על חברות הביטוח וסוכנים מטעמם להסביר את ההבדל למבוטחים הפוטנציאליים ולבחון אם הפנימו אוותו.

השופט עמית הבהיר שכיסוי של ביטוח אחריות מקצועית שמבוססת על מועד התביעה, מותנה בכך שהתביעה הוגשה בזמן שהפוליסה עצמה בתוקף, וזאת למרות שלמבוטח עצמו אין שליטה על המועד שבו יתגלה הנזק או על המועד שבו יחליט הניזוק להגיש תביעה נגד בעל המקצוע. לעומת זאת הכיסוי בפוליסה המבוססת על מועד האירוע, מותנה בכך שהאירוע הביטוח התרחש במהלך תקופת הביטוח. השופט הזכיר גם כמה חשוב שהביטוח המקצועי יימשך גם לאחר פרישה מהמקצוע.

אל תעמידו את עצמכם בסכנת תביעה

לא כל סוכן ביטוח הוא סוכן שמכיר טוב מספיק את תחום האחריות המקצועית, ולכן במעבר בי חברה לחברת ביטוח אחרת עלול לסכן אתכם או להפך – ליצור מצב של עודף ביטוחי שיעלה לכם ביוקר. אם אתם רוצים שקט נפשי ולשמור על רצף ביטוחי – הכתובת שלכם היא המומחים של פתרונות עדיפים, שעוסקים בתחום כבר עשרות שנים ומייצגים בעלי מקצוע מכל התחומים מול כל חברות הביטוח המובילות בתחום.

ביטוח אחריות מקצועית
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
אישור קיום ביטוחים – כמה זה עולה?

אישור קיום ביטוחים הוא מסמך הנדרש לעתים קרובות לבעלי מקצוע שעובדים מול חברות גדולות או בינוניות, רשויות מקומיות עיריות וגופים מוסדיים שונים. מדוע יש צורך במסמך זה, מהי מטרתו והכי חשוב- עלות השירות

קראו עוד »
חסכו אלפי שקלים על ביטוח אחריות מקצועית
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.