בתוך שנה אחת בלבד זינק מדד ה s&p 500 בכ-55% והגיע לאחרונה לרמות שיא היסטוריות. לכן, יש לא מעט אנשים שמתלבטים אם כדאי להם להשקיע במדדים שעוקבים אחר המדד האמריקאי המפורסם. במאמר זה ננסה לעשות קצת סדר בדברים ולהציג בפניכם את היתרונות והחסרונות של צעד זה.
תיזמון זה עניין של טיימינג
רבים מחסכונות הפנסיה של הציבור בישראל מושקעים בשוק האמריקאי. למעשה, משקיעים רבים חושבים שדרך מצוינת לקבל חשיפה לשוק המניות האמריקאי היא באמצעות השקעה ישירה בקרנות סל עוקבות מדד זה, למשל באמצעות קרן השתלמות מחקה מדד.
אכן מי שהשקיע במדד ה s&p 500 ב-10 השנים האחרונות זכה לתשואה שנתית ממוצעת בשיעור של כ-12%, אך אסור לנו לשכוח שמי שהשקיע במדד זה למשך עשור מתחילת שנת 2000 דווקא הפסיד 24% על השקעתו. מכאן אנחנו יכולים להסיק שלתזמון ההשקעה יש אפקט משמעותי ביותר על התשואה העתידית ורווחיו או הפסדיו של המשקיע.
דווקא כעת, כששוק המניות האמריקאי משדר עוצמות בלתי רגילות, ומדדי המניות השונים עלו בשיעורים שבין 50 ל-80% בשנה, ראוי לתהות האם ההשקעה במדד ה s&p 500 תניב תשואה גבוהה גם ב-10 השנים הבאות?
למה עדיין כדאי להשקיע במדד ה- s&p 500?
- ארה"ב עדיין נחשבת למעצמה הכלכלית המובילה בעולם. סין לעומתה גם ממשיכה לצמוח, אך שוק המניות שלה לא מעניין משקיעים מחוץ לסין, כך שהחברות הסיניות הגדולות והחשובות ביותר נסחרות בארה"ב. ארצות הברית צלחה כלכלית משברים עולמיים ולאחרונה גם את משבר הקורונה (למרות שנפגעה מרמת התחלואה באופן משמעותי).
- ארה"ב היא אימפריה טכנולוגית ודיגיטלית – כל החברות הטכנולוגיות הגדולות ביותר בעולם הן אמריקאיות והן אלו שמושכות את שוק המניות האמריקאי לגבהים חדשים. ארה"ב מהווה מרכז פעילות עולמי לחדשנות טכנולוגית, שמובילה את הכלכלה האמריקאית.
- שוק המניות האמריקאי הוא הגדול, המגוון והמקיף – בשוק המניות האמריקאי קיימות חברות מכל הסוגים, וחברות רבות הנסחרות במדד ה s&p 500 הן חברות בינלאומיות. לכן ההשקעה בחברות אלו היא בעצם השקעה בכלכלה העולמית. במילים אחרות, החברות במדד ה s&p 500 מספקות חשיפה מגוונת לשוק המניות העולמי.
- הרבה אנשים צברו כסף בזמן הקורונה ומחפשים איפה להשקיע אותו. סביר מאוד שחלק גדול ממנו יופנה (וכבר מופנה) לשוק ההון האמריקאי. תקופת הקורונה מצד אחד חידדה אצל אנשים רבים את הצורך בחיסכון ובהשקעה, ומאידך חלק גדול מהאנשים למדו לחיות באופן פשוט יותר, לצמצם את הצריכה ואת היציאה לבילויים ואמצו הרגלים סגפניים. יש המשערים שחלקם יישארו עם אותם ההרגלים גם בסיומה של מגיפת הקורונה, כך שכספים רבים שבעבר היו מוקצים לבילוי ולנופש יועברו לחיסכון ולהשקעה.
למה עדיף להתרחק ממדד ה s&p 500?
- המחיר – רמת המחירים הגבוהה היא סיבה משמעותית מדוע לא כדאי להיכנס לשוק המניות ולמה לא כדאי להשקיע במדד זה. המחירים של המניות במדד הם מאוד יקרים ומכפילים את הרווח הממוצע שלפיו נסחר מדד ה s&p 500 שעומד בימים אלו על כ-40. זוהי רמה מאוד חריגה שנראתה לאחרונה רק טרם המפולת שהתרחשה בשנת 2000 שלאחריה לקח לשוק כ-12 שנים לחזור לנקודת האיזון.
אמנם כרגע רוב המשקיעים מרגישים מאוד מאוד אופטימיים, אבל התחושות האלו יכולות להשתנות במהרה וללא כל הודעה מוקדמת. חברות רבות נסחרו לפני כשנה בדיוק במחיר הנמוך כמעט בחצי ממחירן היום, וכולנו יודעים שלא היו שינויים כלכליים דרמטיים בשנה האחרונה שיצדיקו שיעור זינוק כזה בשוויין של החברות במדד זה. - החוב האמריקאי – החוב האמריקאי הולך ותופח מידי שנה ולאחר שנת הקורונה שבה הנשיאים טראמפ וביידן הרעיפו על התעשייה האמריקאית תוכניות תמריצים עצומות, החוב רק מתעצם. החוב הזה מכביד על הכלכלה האמריקאית ומהווה סיכון פוטנציאלי שלא כדאי לכם להתעלם ממנו.
- קשיים בענף התיירות – הענפים שסבלו בצורה הקשה ביותר במשבר הקורונה היו ענפי התיירות והתעופה. כיום חל שיפור ניכר והדרגתי כתוצאה מההפצה של החיסונים אך במידה וקצב החזרה לשגרה יהיה איטי מהצפוי, חברות רבות שהעמיסו על עצמן חובות גבוהים גם בתקופת הקורונה (וגם קודם לכן) עלולות לקרוס. קריסה כזו תשפיע כמובן לרעה גם מחירן של מניותיהן של החברות המתחרות בענף.
- מלחמות הסחר – קיימת סכנה לאי ודאות על רקע מתיחויות גלובליות בעיקר בכל הקשור למלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הצהיר כי בכוונתו להתעמת עם סין בכל הקשור לסוגיות של אקלים, העסקת קטינים וקניין רוחני ובתגובה לכך קיים חשש מתמיד להתלקחות ולמשבר סחר חדש.
- חברות הזומבי – חברות רבות נהנו בתקופת משבר הקורונה מתמריצים רבים מהמדינה ומגופים פיננסיים נוספים. חלק מהחברות ניצלו בשל כך מהכרזה על פשיטת רגל. המשך קיומן עלול להוביל למצב בו הן מתמקדות בתשלום החובות ואינן מייצרות פעילות כלכלית חדשה המתבטאת בהגדלת התעסוקה והשקעה בציוד חדש. התנהלות כזו תכביד על ההתאוששות הכלכלית ותקטין את הצמיחה במשק.
- חשש מלחץ אינפלציוני – רבים סבורים שהיציאה ממשבר הקורונה תוביל למצב של "התפוצצות" כספית, בה רבים ירוצו לבצע רכישות של מוצרים ושירותים שונים, ושעקב הביקושים הרבים בטווח הקצר, אנחנו נבחין בעליות מחירים משמעותיות. עניין זה יאלץ את הבנקים המרכזיים בעולם לשנות את המדיניות המוניטרית שלהם ולהעלות את הריבית בשוק, מה שיגרום, מן הסתם, לירידה בשערי המניות ואיגרות החוב.
אז איפה כדאי להשקיע?
כפי שראינו למדד זה יש יתרונות וחסרונות ולכן כל כך חשוב להתייעץ עם יועצי השקעות ותיקים ומיומנים שמכירים את התחום לעומקו ויכולים להמליץ לכם ולעזור לכם לבנות תיק השקעות בהתאמה אישית כדי לאפשר לכסף שלכם לשרת אתכם. אז השאירו פרטים באתר, ואחד המומחים שלנו ישמח לחזור אליכם בהקדם.