קופת גמל או פוליסת חיסכון – מה יותר משתלם מבחינת מיסוי?

הרבה מאוד אנשים מתלבטים איפה עדיף להם להשקיע את הכסף שחסכו בעמל רב במשך עשרות שנים. לפני כעשור אפיקי חיסכון מסוימים, שהיו נחשבים אך ורק כמוצרי חיסכון פנסיונים, הפכו להיות זמינים וכיום אפשר לנתב אליו כסף נזיל שהצטבר, וכך גם להגדיל את קצבת הפנסיה. מדובר בפוליסת חיסכון ובקופת גמל שניתן להפקיד אליהן באמצעות תיקון 190. אבל מה יותר משתלם? אנחנו כאן כדי לעשות סדר בדברים.

חשוב להבין מהם הבדלי המיסוי בין קופות גמל לפי תיקון 190 ובין פוליסות חיסכון

על מנת למקסם את הרווח הפוטנציאלי שתוכלו להפיק מהכספים שלכם, הרי שחשוב להקדיש זמן ומחשבה לצורך תכנון עתידכם הכלכלי. לכל פעולה שתבצעו יש יתרונות (כגון הטבות מס בלעדיות) לצד חסרונות. צריך להכיר את שני צדי המטבע, כדי לעשות את הצעד הנכון ביותר עבורכם.

בחירה נכונה במכשיר החיסכון  יכולה להגדיל באופן משמעותי לא רק את התשואה של כספכם, אלא גם לאפשר לכם לצמצם למינימום את תשלום המס. כלומר – תוכלו למקסם את הרווח שלכם על ההשקעה, ולחסוך כספים גם במעמד ההפקדה לאורך תקופת החיסכון וגם בזמן שתבחרו למשוך אותו, בגיל הפרישה. לכן יש כל כך חשוב להכיר ולהבין את ההבדלים המיסויים בין אפיקי החיסכון וההשקעה.

אז מה בכלל ההבדל בין חיסכון פיננסי לחיסכון פנסיוני?

בגדול, ניתן לחלק את מוצרי החיסכון ל- 2 סוגים:

 מוצרי חיסכון פיננסימוצרי חיסכון פנסיוני
מטרהמשמשים את החוסכים כדי להשקיע סכומי הכסף הפנוייםמשמשים את החוסכים בזמן פרישתם לגימלאות
דוגמאות למוצריםפוליסות חיסכוןתיקי השקעות מנוהליםפקדונות בנקאייםקופות גמלקרנות פנסיהביטוחי מנהלים

בעקבות שינויי החקיקה וכניסתו לתוקף של תיקון 190 כיום ניתן להשתמש במוצרי חיסכון פנסיוניים בתור כלי להשקעה של הכספים הנזילים למי שעבר את גיל 60, ועומד בתנאי סף מסוימים. בזכות התיקון החוסכים יכולים ליהנות מפתרון גמיש, שמתאים לצורכיהם האישיים ואף לשלב אותו עם מוצרי חיסכון נוספים כדי ליצור לעצמו פתרון בהתאמה אישית מושלמת.

חיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה – היתרונות

מאז 2012, כשתיקון 190 לפקודת מס הכנסה נכנס לתוקפו, גמלאים נהנים יותר:

  • הם יכולים להפקיד את כספיהם בקופת גמל מבלי לאבד את נזילותם, וכך להגדיל את חסכונותיהם לקראת פרישתם מעבודתם.
  • הם רשאים לבצע משיכה חד פעמית של הכספים שהפקידו באופן עצמאי, בכל מועד שיזדקקו להם, ללא קנס שבירה, ובכפוף לתשלום מס רווחי הון בלבד – במידה והם מקבלים קצבת פנסיה מינימלית בסך 4525 ש"ח לחודש לפחות (נכון לשנת 2020).
  • נשמרת להם הזכות ליהנות גם מהיתרונות של קופות גמל בתור מכשירי השקעה: החוסכים בקופת גמל לפי תיקון 190 נהנים גם מניהול השקעות מקצועי בשוק ההון, הטבות מיסוי משמעותיות ביותר וגם דמי הניהול מוזלים.
  • הם נהנים מיתרונות מיסוי מובנים, כגון: דחיית תשלום של מס רווחי הון למועד המשיכה, אפשרות למעבר חופשי בין מסלולי השקעה, ניוד הכספים מקופת גמל אחת לאחרת ושינוי רמת הסיכון לפי העדפותיו של החוסך ללא עלות ומבלי שהפעולה תחשב כאירוע מס הכרוך בתשלום מס.

היתרונות בפוליסת חיסכון

  • מדובר במוצר חיסכון שמאפשר לציבור החוסכים לצבור כספים בכל סכום ולכל מטרה, באמצעות מבחר מסלולי השקעה עם פוטנציאל ליצירת תשואה עודפת.
  • את הכספים שנצברו בתוכניות חיסכון ניתן למשוך בכל רגע נתון, ללא קנס או עמלת פירעון מוקדם.
  • ניתן למשוך את הכספים ללא תנאי סף לעמידה בגיל מסוים או בקבלת קצבה מזערית.
  • ניתן לבצע הפקדה חד פעמית של כספים או לבצע הוראת קבע מתחדשת ללא התחייבות או תקופת השקעה מינימלית, ולהפקיד גם סכומי כסף נמוכים בסך מאות שקלים בלבד.
  • אפשר להשקיע את הכספים במגוון מסלולי השקעה לבחירתו של החוסך, שדומים לאלו המוצעים במסגרת קופות גמל וקרנות השתלמות, עם ניהול השקעות מקצועי.
  • דחיית תשלום מס רווחי הון למועד משיכת הכספים.
  • דמי הניהול בפוליסות חיסכון הם קבועים ומעוגנים בהסכם מול חברת הביטוח, והם תקפים למשך תקופת החיסכון כולה, ללא אפשרות לשינוי – לטוב ולרע.

הבדלי המיסוי בין פוליסת חיסכון וקופ"ג לפי תיקון 190

מבחינת המיסוי, גם כן קיימים הבדלים בין קופות גמל לפי תיקון 190 ופוליסות חיסכון:

 פוליסת חיסכוןקופת גמל לפי תיקון 190
הבדלי מיסוי בהעברה בין דורית (ירושה)אין הגנת מס ליורשים של החיסכון במקרה של פטירת עמית לפני הגיעו לגיל 75.   כלומר, אם החוסך נפטר לפני גיל 75, ישלמו יורשיו מס רווחי הון בגובה 25% מן הרווח הריאלי.  המוטבים של בעל הפוליסה שנפטר לפני גיל 75, יהיו זכאים לקבל פטור מלא מתשלום מס בגין כספי החיסכון.
הבדלי מיסוי בזמן משיכת הכספים (פדיון הכסף)אם תבחרו לפדות את כספי החיסכון שלו בתור קצבה חודשית, תאלצו קודם כל לבצע משיכה חד פעמית של הכספים, שתחויב בתשלום מס רווחי הון בשיעור של 25% על הרווח הריאלי.   לאחר מכן תדרשו להפקיד את כספיכם בקופת גמל, ורק לאחר מכן תוכלו לקבל את הכספים כקצבה קבועה.   כל זאת מאחר שפוליסת חיסכון אינה מיועדת לשימוש בתור מכשיר קצבתי.  במקרה של משיכת הכספים כסכום חד פעמי: תשלמו מס רווחי הון בגובה 15% מהרווח הנומינלי בלבד (הטבה אטרקטיבית מאוד בסביבת אינפלציה נמוכה), במקום 25% מס מהרווח הריאלי.   במקרה של משיכת הכספים בתור קצבה חודשית: תיהנו מפטור מלא ממס על הקצבה ללא תלות בהכנסותיו הנוספות, לרבות פטור מתשלום מס בגין הרווחים בקופת הגמל.
הבדלים בתחום הפטורפנסיונרים זכאים לקבלת פטור ממס רווחי הון, עד לתקרה המוגדרת בחוק.   להטבה זו זכאי כל חוסך שהגיע לגיל הפרישה הקבוע בחוק (67 – הן לגברים והן לנשים), ושמלאו לו 55 עד לחודש ינואר 2003.   הטבה זו אינה מותנית בגובה הכנסותיו או מצבו הפיננסי של החוסך, ומי שעומד בתנאים שצוינו לעיל, יהיה זכאי לפטור ממס רווחי הון עד לתקרה של 13,320 ש"ח.   במקרה של פוליסת חיסכון זוגית, ובתנאי ששני בני הזוג עומדים בקריטריונים, תקרת ההטבה הקבועה בחוק עומדת על סכום של 16,320 ש"ח.   עם זאת, חשוב לדעת שהטבת מס זו אינה ניתנת אוטומטית.   במעמד הפדיון, חברות הביטוח מנכות מס רווחי הון מהכספים, וההחזר מבוצע רק בדיעבד.   כדי לקבלו תצטרכו לבקש טופס שמאשר את שיעור המס שנוכה מחברת הביטוח, ולאחר מכן, יהיה עליכם להגישו למס הכנסה על מנת לקבל את ההחזר על הסכום שנוכה.  החוסכים יהנו מפטור מס רווחי הון במעמד המשיכה רק במידה והם בני 60, מקבלים קצבת פנסיה מינימלית בסך 4525 ש"ח לחודש לפחות (נכון לשנת 2020) ובהתאים לתנאי שפורטו בסעיף קודם.

מה עוד חשוב לדעת בנושא זה?

נכון לשנת 2021, לא קיימת אפשרות לחסוך כספים בפוליסת חיסכון על פי תיקון 190, מאחר וכאמור לא מדובר במוצר פנסיוני / קצבתי. הדרך היחידה לחסוך כספים במסגרת תיקון 190 היא רק באמצעות מכשיר פנסיוני כמו ביטוח מנהלים, קרן פנסיה  או קופת גמל, שהיא האופציה הפופולרית.

עדיין מתלבטים איפה להשקיע? דברו איתנו!

אנחנו עוסקים כבר עשרות שנים בייעוץ פרישה ופנסיה ומלווים אינספור לקוחות מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות המובילים במשק הישראלי. נשמח לעמוד גם לעמוד לצדכם ולהעניק לכם ליווי צמוד, שירות מקצועי, יחס אישי ומענה אדיב. צרו קשר עוד היום עם המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח ואנחנו נדאג להתאים לכם את הפתרון המשתלם שיעניק לכם שקט נפשי בפנסיה שלכם.

תיקון 190 או פוליסת חיסכון מה יותר משתלם (1)
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
דמי ניהול קופת גמל
דמי ניהול קופת גמל: מה חשוב לדעת?

דמי ניהול קופת גמל הם למעשה העמלה שאתם משלמים עבור אותו מוסד שמנהל עבורכם את החיסכון הפנסיוני. במאמר זה נסביר ממה הם מורכבים, כמה משלמים, כיצד ניתן להוזיל אותם ומתי זה באמת משתלם לכם?

קראו עוד »
אופן הפקדת תשלומים לקופת גמל
אופן הפקדת תשלומים לקופת גמל

קופות גמל הן כלי חיסכון חשוב לטווח הארוך, המאפשר לכם לחסוך כסף לגיל פרישה וליהנות ממגוון רחב של הטבות מס. מהו אופן הפקדת תשלומים לקופת גמל ואילו אפשרויות עומדות בפניכם?

קראו עוד »
מחשבון קופת גמל
מחשבון קופת גמל – כלי חיוני לתכנון החיסכון הפנסיוני

מחשבון קופת גמל הוא כלי חיוני לתכנון החיסכון הפנסיוני, מכיוון שהוא מאפשר להעריך את סכום הצבירה הצפוי בהתאם להפקדות החודשיות של, גיל הפרישה המתוכנן והתשואה הצפויה של הקופה. איך הוא עובד, מהם יתרונותיו, איך לבחור והאם ניתן לסמוך עליו?

קראו עוד »
להצטרפות לקופת גמל תיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.