בשנים האחרונות אחד הביטויים שתופסים את האוזן שוב ושוב הוא המודל הצ'יליאני או המודל החכ"מ (=חיסכון כספי מותאם גיל). אם תהיתם במה מדובר ואיך המודל הזה הולך להשפיע על הכיס שלכם, הגעתם למקום הנכון.
הרפורמה של משרד האוצר לניהול כספי החיסכון הפנסיוני
החל מינואר 2016 נכנסה לתקופה הרפורמה של משרד האוצר לניהול כספי החיסכון הפנסיוני של אזרחי ישראל. הרפורמה של המודל החכ"מ חלה על כל אפיקי החיסכון המיועדים לטווח הארוך, כלומר: קרנות פנסיה, קופות גמל וביטוחי מנהלים כאחד.
הרעיון הוא פשוט: משרד האוצר רצה למנוע מצב שבו קיים ריבוי מסלולי השקעה ואפיקי התמחות בשוק הגמל, כשיותר מ- 95% מכספי החוסכים נמצאים במסלול השקעה גנרי (המסלול הכללי). אפיק זה מצד אחד מעניק לגופי הניהול גמישות בפיזור ההשקעות של הקופה/הקרן לפי שיקול דעת בין אגרות חוב לבין מניות, אבל מצד שני החוסכים אינם ממשים את הפוטנציאל הטמון ביכולתם להשקיע באופן שמתאים להם יותר.
במילים אחרות במקום שרוב כספי החיסכון של הציבור יהיה במסלול כללי, שאינו בהכרח מותאם לו, גופי הניהול יצטרכו לבנות מסלולי השקעה המותאם לחיסכון ארוך טווח שמותאמים לקבוצות גיל מסוימות. משרד האוצר למעשה יצר לחת על הגופים המנהלים ליצור מסלולים שיביאו לידי ביטוי את ההבדלים בין העמיתים, תוך התחשבות בגילם.
מהם היתרונות של מסלולי חיסכון מותאמי גיל?
כלל היסוד שעומד בבסיס החכ"מ הוא עצם העובדה שככל שהחוסך יותר מבוגר, הוא צבר כבר סכום משמעותי לקראת הפנסיה. הוא לא ירצה לסכן את הסכום שחסך והוא עלול לסבול מהפסדים גדולים יותר במידה ויחול משבר כלשהו בשוק ההון ממש לקראת הפרישה שלו (למשל כמו שקרה לחוסכים בעקבות משבר הדוט קום ב- 2008).
לעומת זאת, ככל שהחוסך יהיה לו מספיק זמן עד לפנסיה, ולכן הוא יכול להיות חשוף יותר למניות וליהנות גם מהאפשרות להיות חשוף יותר למניות שמצד אחד מציעות סיכוי טוב יותר להניב תשואה גבוהה יותר ומצד שני אם חלילה יקרה משבר בשוק ההון, יהיה מספיק זמן לתקן את הפער שנצבר.
אז מה זה אומר המודל הצ'יליאני הלכה למעשה?
מאז שהרפורמה נכנסה לתוקפה, עמיתים חדשים כבר לא יכולים להצטרף למסלול כללי בקופת הגמל, בין אם הם פותחים קופה חדשה ובין אם הם מעבירים כספים אליה מתוך קופ"ג קיימת. כל חוסך יחויב לבחור או מסלול המותאם לגילו או מסלול שמתמחה באפיק השקעה ספציפי.
האפשרויות במסלול מותאם גיל
במסלול זה יהיו למעשה לפחות 3 אפשרויות פתוחות לחוסכים:
- מסלול השקעה המותאם לחוסכים בגילאי 50 ומטה
- מסלול השקעה המותאם לחוסכים בגילאי 50 עד 60
- מסלול השקעה המותאם לחוסכים גילאי 60 ומעלה
כמה נקודות שחשוב לשים לב אליהם:
- המעבר בין המסלולים יתבצע אוטומטית ע"י הגוף המנהל את הקופה כשהחוסך יגיע לגיל המתאים.
- משרד האוצר מאפשר לגופי הניהול יכולים להקים מסלולים נוספים מותאמי גיל, כשכל מסלול ינוע בטווח שבין 5 ל- 10 שנים. בפועל כרגע אין מסלולים כאלה.
- החוסך יכול להחליט גם להצטרף למסלול שאינו מתאים לגילו, אלא אם כן הגוף המנהל את קופת הגמל החליט לא לאפשר לעמיתיו לעשות זאת.
האפשרויות במסלולים מתמחי אפיק השקעה
כאמור, החוסכים יכולים להחליט אם להצטרף לקופת גמל במסלול מותאם גיל או באחד מהמסלולים שמתמחים באפיקי השקעה מסוימים. כל גוף רשאי להקים עד 10 מסלולים שמתמחים באפיק השקעה מסוים. בכל מסלול כזה, גופי הניהול צריכים להשקיע לפחות 75% מנכסיהם באפיק השקעות אחד, כגון: מניות, אג"ח, אג"ח ממשלתי, צמוד מדד, צמוד דולר וכו'.
כמו כן, במסגרת הרפורמה, חייבו את הגופים המנהלים גם מסלולים ייחודיים עבור חוסכים שכבר מקבלים קצבה מקופת הגמל שלהם, וכן עבור חוסכים שמקבלים קצבת זקנה מהמדינה אך טרם התחילו לקבל כספים מקופת הגמל שלהם.
כל מי שיש ברשותו קופת גמל יכול להצטרף לכל אחד מהמסלולים שציינו לפי רצונו, או להישאר במסלול שבו הוא כבר נמצא.
למה בכל זאת עדיין כדאי לעקוב אחר הביצועים?
חשוב מאוד להמשיך לעקוב ולהתעדכן באופן שוטף בביצועי הגופים המנהלים ובניהול החסכונות שלכם, ולא להסתמך על המודל הצ'יליאני. משרד האוצר דורש מכל הגופים המנהלים את כספי החיסכון של הציבור לפרסם את ביצועיהן, את דמי הניהול הממוצעים ואת אופן תמהיל והיקף הנכסים המושקעים מדי חודש באתר הממשלתי של גמלנט, המאפשר בדיקה והשוואה של התשואות ושל נתונים נוספים עבור קופות גמל וקרנות ההשתלמות מול כל המתחרים, לפי פרופיל סיכון ומסלול התמחות. עם זאת רבים מתקשים להתמצות במערכת ולנתח את הנתונים שהמערכת מציגה.
מתלבטים מהו המסלול המתאים ביותר עבורכם? אנחנו כאן!
לא כל מסלול עושה חסד עם החוסך בהכרח. כך למשל, חוסך שמתחיל לחסוך לפנסיה בגיל 25 לעומת חוסך בן 49 – שניהם לכאורה מתאימים למסלול השקעה המותאם לחוסכים עד גילאי 50, אך האם הצרכים שלהם זהים? לא בהכרח, ולכן חשוב מאוד לאפיין את צורכיו של כל חוסך ולהתאים לו את המסלול האידיאלי לחיסכון כדי למקסם את הכסף שלכם לגיל פרישה.
בפתרונות עדיפים רואים אתכם ומבינים שיש לכם צרכים שונים והעדפות שונות ופועלים על מנת לעזור לכם למטב את החיסכון הפנסיוני כדי שבבוא העת תיהנו מאיכות חיים טובה ומשקט נפשי. אתם מוזמנים לפנות אלינו כדי שנתאים לכם את המסלול האידיאלי עבורכם.