כיצד הירידות בבורסה משפיעות על הפנסיה שלנו?

חלק מכובד מכספי החסכונות של כלל הציבור מושקע בשוק ההון. כיצד התנודתיות החדה בשווקים משפיעה על קרנות הפנסיה וקופות הגמל שלנו, למה אין ממש סיבה להיבהל ולמה עדיף לנשום עמוק ולא למשוך את הכסף?

היכן מושקעים החסכונות הפנסיוניים שלכם?

בעבר רוב החסכונות הפנסיוניים היו מושקעים באופן סולידי באפיק שהניב תשואה נאה. מדובר באגרות חוב ממשלתיות של ישראל, שהונפקו בריבית אטרקטיבית ובסיכון אפסי. עם הזמן, שוק ההון הישראלי הפך להיות משוכלל יותר, ומדינת ישראל החליטה שהיא לא מעוניינים להמשיך לממן את החוסכים, שהוו עליה נטל. מהלך זה שירת היטב את הגופים שמנהלים את החסכונות שלנו.

הוראות הפיקוח על ניהול ההשקעות ישרו קו עם ההנחיות המקובלות בעולם המערבי, ופתחו אפשרות להשקעה בתחומים שונים בארץ ובחו"ל, בזמן שהמדינה צמצמה למינימום את אגרות החוב המסובסדות.

כיום רק קרנות הפנסיה נהנות באופן מוגבל מאגרות חוב מיועדות (עד 30% מנכסיהן), ואין אף אפיק פנסיוני אחר שנהנה מסבסוד על חשבון המדינה. אז איפה הכסף של התוכניות הפנסיוניות? אפשר להגיד שרוב רובו אם לא כולו מושקע בשוק ההון.

הירידות החדות בבורסה מפחידות את המשקיעים

באופן כללי שוק ההון ושוק המניות בפרט הוכיחו את עצמם. מי שמשקיע לטווח הארוך מצליח להניב תשואה נאה ביותר. עם זאת, מדובר בשוק דינמי ותנודתי, כך שאחת לכמה שנים חווים משברים עולמיים כלכליים שצובעים את המסכים באדום ושנוגסים בכספי החסכונות והפנסיה שלנו.

גם כיום אנחנו חווים תקופה כזו. משבר הקורונה על פניו מאחורינו, אבל הוא יצר נזקים כלכליים שכעת העולם מנסה לתקן. בנוסף, גם המלחמה בין רוסיה ואוקראינה יוצרת הרבה אי ודאות בקרב המשקיעים, מה שגורם לפניקה. לכן האינפלציה מרימה את ראשה, הבנקים מעלים ריביות והמשקיעים מבוהלים ומנסים לברוח מה שגורם לירידות חדות שמשפיעות על החסכונות שלנו, כפי שניתן לראות בתשואות השליליות מאז תחילת 2022.

האם כדאי למשוך את הכסף?

הרבה אנשים תוהים איך ניתן להציל את החיסכון שלהם, אם כדאי לעבור מסלול או אולי למשוך את הכסף ולשאת במס רווחי הון. אז תנו לנו להרגיע אתכם:

  • זכרו – שוק ההון הוא מחזורי, וכל הזמן עולה ויורד. כשמסתכלים לאורך השנים, ניתן לראות בבירור שהשקעה בשוק ההון מניבה תשואה נאה שקשה להתחרות בה.
  • ההיסטוריה מלמדת – מי שפועל מלחץ נפגע. זו לא פעם ראשונה שחווים משבר בשוק ההון. משברים דומים היו בשנת 2008, 2015 ו- 2020. מי שמונע מתוך היסטריה עלול להפסיד ולפגוע בעצמו.

לדוגמה, ב- 2008 רבים משכו כסף גם מקופות גמל שאינן נזילות, ולכן שילמו כ- 35% מס. כבר ב- 2009 ולאחר מכן גם ב- 2010 השוק לא רק שתיקן את עצמו, אלא גם שבר שיאים. מי שהשאיר את החיסכון, לא רק שלא איבד את כספו, אלא אפילו הרוויח. דווקא מי שמשך, הפסיד וגם לא יכל היה להשיב את כספו לקופה ולהמשיך ליהנות מתשואה יפה ומהטבות המס.

מה אפשר לעשות?

האם אפשר לעשות בכל זאת משהו כדי לשמור על כספי הפנסיה שלנו? התשובה היא כן – אפשר להיערך מראש לתרחיש שכזה, באמצעות התאמה מסלול ההשקעה לגיל שלכם. כיום, רוב כספי החוסכים מנוהלים במדיניות השקעות אחידה פחות או יותר. אדם בן 66 שאוטוטו יוצא לגמלאות יכול להיות באותה הקופה ובאותו מסלול כמו בחור בן 26 שרק התחיל לעבוד. בעוד הבחור הצעיר יוכל לתקן את מצבו בעקבות המשבר במהלך 40 השנה הבאות, לאיש המבוגר אין כל כך אפשרות לתקן, ולכן משבר כלכלי עולמי עלול להיות ממש בעל השלכות גורליות עבורו. לכן כדאי להיפגש עם הסוכן שלכם ולבדוק אילו מסלולים מציעה קרן הפנסיה שלכם, ומהו המסלול המתאים ביותר עבורכם.

מאותה סיבה, אם אתם מסתכלים על טווח ארוך, אין צורך לשנות את המסלול או למשוך את הכסף, גם אם בתקופה הקרובה צפויות עוד ירידות. הכלכלה העולמית חזקה והמגמה תחזור להיות חיובית, כבר במהלך השנה-שנתיים הקרובות.

עדיין מתלבטים מה הצעד הבא שלכם?

לפני שאתם מושכים את כספי הפנסיה שלכם, דעו שיש פתרונות נוספים במידה ואתם צריכים את הכסף שלכם באופן מיידי או בזמן הקרוב. צרו קשר עם המומחים שלנו בפתרונות עדיפים לקבלת פרטים נוספים, ותיהנו משירות מקצועי, יחס אישי וחם וניסיון של עשרות שנים בתחום.

השפעת הבורסה על הפנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קרן מקפת הותיקה
קרן מקפת הותיקה: מבט על

קרן מקפת הותיקה היא קרן פנסיה שהוקמה בשנת 1951 על ידי ההסתדרות הכללית החדשה. הקרן נועדה לספק פנסיה לעובדים והעובדות שהיו חברים בהסתדרות. קרן מקפת הותיקה הייתה אחת מתוך מספר קרנות פנסיה שהולאמו בשנת 2003, בעקבות משבר הגירעונות שהתגלה בקרנות אלו.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.