בשנת 2008 מדינת ישראל הכריזה על צו הרחבה פנסיוני, שלפיו כל עובד בישראל, בכל אנפי התעסוקה, זכאי להפרשות פנסיה ופיצויים על ידי המעסיק, גם אם הוא מועסק רק מספר שעות בודדות בשבוע. אבל מה זה אומר מבחינת קרן פנסיה לעובד זר? במאמר זה נבחן נקודה זו לעומק.
קרן פנסיה לעובד זר – האם זו חובה?
חוקי משפט העבודה ולצווי ההרחבה חלים על כל עובד בשטח מדינת ישראל, ללא קשר לאזרחותו (או לזיקתו הלאומית). כלומר זכויות עובדים הם מונח שאינו מבחין בין פועלים זרים, עובדים שמתגוררים בשטחים, עובדים זרים או עובדים שהם אזרחים / תושבי ישראל.
חוק פנסיה חובה נוגע לכל עובד
כל עובד באשר הוא זכאי להפרשות פנסיוניות החל מיום עבודתו הראשון, וזאת לאחר שצבר ותק של 3 חודשים בפועל. עם זאת, במידה ולא הופרשו עבורו כספי פנסיה בעבר (כגון: חייל משוחרר, או עובד זר שרק עכשיו הגיעה ארצה, עולה חדש וכו'), אז מוטלת על המעסיק להפקיד עבורו כספים לטובת הפנסיה רק בתום 6 חודשי עבודה.
כמה צריך להפקיד?
בעיקרון, לפי חוק פנסיה חובה ונכון לשנת 2021, מפרישים 18.5% מהשכר לטובת הפנסיה, כש- 12.5% המעסיק מפקיד (6% לטובת תגמולים ו- 6.5% לטובת פיצויים) והיתר מופרש ישירות ממשכורתו של העובד. העובד רשאי לבחור את המוצר הפנסיוני המועדף עליו, ואין זכאי לוותר על ההפרשות לטובת הגדלת השכר או מכל סיבה שהיא.
קופות ייעודיות במקום קרן פנסיה לעובד זר
קיים הבדל בין עובדים ישראלים לעובדים שאינם ישראלים: בזמן שאזרחי ישראל חוסכים את ההפרשות הפנסיוניות שלהם לטובת שנות הפנסיה שלהם, הרי שעובדים זרים חוסכים את כספיהם באפיק אחר, שאינו פנסיוני, שאותו יוכלו לפדות בעת סיום עבודתם בישראל. על המעסיק מוטלת החובה לבדוק שאפיק החיסכון שבחור אכן מתאים למעמדם כעובדים זרים.
עובדים שאינם ישראליים אמורים להישאר בארץ רק לתקופה מוגבלת, ואינם מזדקנים בארץ. לכן צריך לפתוח עבורם חשבון בנק או קופת חיסכון נושא רווחים (או ריבית או הצמדה) לצורכי פנסיה ופיצויים. הקופה נפתחת על שם המעסיק ומצוין שם העובד, אבל בפועל אין לעובד עליה שום זכויות ניהול, והם יוכלו לפדות אותה רק בתום תקופת עבודתם בישראל או בסיום יחסי עובד-מעסיק.
ניכוי משכר העובד לטובת הפקדות
קרן פנסיה לעובד זר שונה מקרן הפנסיה הסטנדרטית גם בניכוי חלקו של העובד. לפי סעיף 25 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 ניתן לנכות משכרו של עובד ישראלי תשלומים שוטפים לקופת גמל , נכון להיום 6% משכר ברוטו
לעובד שאינו ישראלי, אין למעשה הסדרה של הפקדת כספי פיקדון בקופות גמל, והמעסיק אינו מחויב לנכות את חלקו של העובד ולהעבירו לחיסכון. הבחירה בידיו של העובד, אם לנכות את חלקו או להסתפק רק בכספים שהמעסיק שלו מפקיד עבורו. אם בחר שלוותר על זכותו, חשוב להחתים את העובד על מסמך משפטי, על מנת למנוע דרישות בעתיד.
עובדים זרים, שמועסקים על ידי חברות הסיעוד, ומקבלים משכרת משני מעבידים, זכאים לקבל קרן פנסיה לעובד זר, שיופרש באופן יחסי על ידי כל אחד מהמעסיקים שלהם.
באשר לעובדים שמתגוררים בשטחים, בית המשפט קבע כי הם זכאים לביטוח פנסיוני כמו כל אזרחי ישראל, ובהתאם לחוק פנסיה חובה. בפועל קיימות הפרות רבות של חוק זה, אך מי שאינו מפריש פנסיה לפועלים הפלסטינים עובר על החוק ומסתכן בקנסות ובעונשים.
שחרור כספים לטובת העובד
סום הכסף שנצבר לטובת פנסיה ופיצויים לעובד שייכים לעובד, בין אם הוא ישראלי ובין אם הוא נתין זר: בעוד העובד הישראלי יוכל ליהנות מכספיו רק לאחר פרישה, ואם ינסה למשוך את הכספים בטרם עת, ישלם מס גבוה, לא כך הדבר עבור העובדים הזרים.
מי שנחסכו עבורו כספים בקרן פנסיה לעובד זר (קופת חיסכון) לטובת פנסיה ופיצויים, יכול לשחרר את כספיו עם עזיבתו את הארץ או בעת סיום העסקתו, הקודם מבין השניים, ובתשלום מס, בהתאם להוראת החוק.
למדו את החוק והגנו על עצמכם
שימו לב, אי ידיעה אינה פוטרת מקנסות ולכן חשוב להכיר את החוק ולהגן עצמכם, והדבר נוגע אליכם גם את "כולה" מעסיקים עובד משק בית לכמה שעות בודדות מדי שבוע. ודאו שהעובדים שלכם קיבלו את כל התשלומים המגיעים להם, כדי להתגונן מפני תביעות עתידיות.
במידה ואתם מעוניינים לעשות קרן פנסיה לעובד זר סיעודי או לכל עובד אחר, המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח ישמחו ללוות אתכם בתהליך במקצועיות, באדיבות ובסבלנות כדי להקל עליכם כמה שיותר. השאירו פרטים בטופס ואנחנו נדאג לחזור אליכם במהירות.