ירידות בשוק ההון. מה לעשות?

תוכן עניינים

בתקופה האחרונה פונים אלינו חוסכים ושואלים אותנו מה אנחנו חושבים על הירידות בשוק ההון ומה כדאי לעשות להם עם החסכונות הפיננסיים והפנסיונים שלהם. אנחנו כאן כדי להזכיר שסבלנות היא מילת המפתח.

סבלנות בשילוב אורח רוח זה המפתח

בשנת 2008 היה משבר כלכלי עולמי משמעותי, ושוק ההון נצבע באדום עז, לאחר שנים של תקופת גאות כלכלית בארה"ב, שהיתה אפשרית בין היתר בזכות קביעת הריבית הנמוכה במשק על ידי הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקאי). ראשיתו של המשבר הגלובלי החריף היה במשבר הסאבפריים, שהחל עקב אי פרעון אגרות החוב המגובות במשכנתאות. בסופו של דבר המשבר נעלם והכול הסתדר לטובה.

הנה כמה נתונים שכדאי להכיר:

שנהתשואהתשואה בשנה לאחר מכן
20020.78%-15.2%
200819.43%-32.49%
20113.62%-9.33%
20181.33%-12.43%
  • רק ב- 4 שנים מתוך 23 היו תשואות שליליות של 6.29% בממוצע
  • התשואה השנתית הממוצעת היא 7.07% בקרנות השתלמות
  • בכל שנה עוקבת לשנה בה היתה תשואה שלילית, היתה תשואה חיובית גבוהה יותר של 17.36% בממוצע

גם בחודשים האחרונים, בעקבות היציאה במשבר הקורונה והמלחמה בין רוסיה ואוקראינה, אנחנו רואים ניצנים של משבר כלכלי, הבא לידי ביטוי בשוק דובי – תקופה מתמשכת של ירידות בשוק ההון, לאחר ירידה של 20% משיאו הקודם. בדרך כלל ירידה כזו בשווקים מעידה על כניסה למיתון כלכלי – האטה בפעילות של כלל המשק. מיתון ממושך עלול להוביל לשפל כלכלי שבו האבטלה עולה, עסקים מצמצמים את פעילותם העסקית ולעתים פושטים רגל, ולצד זאת שלל תופעות שליליות נוספות כגון אלימות ופשיעה.

למה זה קורה?

השנים האחרונות לצערנו הביאות איתו המון תהפוכות וחוסר ודאות בקנה מידה עולמי: בחירות בארצות הברית וההסתערות על הקפיטול, וירוס הקורונה ומדיניות הסגרים והבידודים שגרמו לעיכובים בשרשרת האספקה שהובילה להתייקרות במוצרי הגלם, מלחמה בין רוסיה ואוקראינה שהן ספקיות משמעותיות למוצרי מזון לכל העולם וגורמים נוספים הפכו פה את הכול. גומרים אלו גרמו לירידות בשווקים ולהרבה אנשים לפחד בכל הנוגע לכספיהם העתידיים, אלו שאנחנו עובדים ועובדות מאוד קשה כדי לצבור אותם למען עתידנו ולמען עתיד משפחותינו.

מה לא כל כך כדאי לעשות?

בעוד שקרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי המנהלים מיועדים ונשמרים לתקופת הפנסיה, ומשיכתם בטרם עת כרוכה במיסוי גבוה, הרי שבקרנות ההשתלמות המצב קצת שונה. יש הרבה אנשים עם קרנות נזילות שמשיכתן אינה כרוכה בשום תשלום, ולכן רבים מהם מתפתים לנסות להציל את החסכונות בהן, ולמנוע את כל ההפסדים שקורים בתקופה הזו.

אנחנו לא ממליצים למשוך את הכסף מקרנות ההשתלמות, גם אם מדובר בכסף נזיל. זה ממש לא אומר שכדאי או שצריך למשוך אותם, ולמעשה זה עלול להתגלות כצעד שגוי. הספינה לא טובעת, וההיסטוריה מלמדת אותנו כמה וכמה פעמים שגם אם יש כרגע משבר בשוק ההון, בסופו של דבר שוק ההון יתקן את עצמו והוא תמיד נמצא בעלייה.

איך זה יכול להיות? למה זה קורה? התשובה פשוטה: כל הזמן יש הנפקות של חברות חדשות בבורסה, כל הזמן חברות מגייסות כספים, פרויקטים חדשים נפתחים לציבור המשקיעים ובכלל כסף פשוט נועד כדי להחליף ידיים. זרימת כספים היא עניין שגרתי ומה שיורד בסופו של דבר יעלה.

מה כן כדאי לעשות?

אם אמרנו שסבלנות ואורח רוח הם המפתח להגדלת החסכונות שלכם, נוסיף ונאמר שיש גם דברים נוספים שאפשר לעשות, וכן לקחת שליטה לידיים שלכם. לפני כן נזכיר שכל קופות ההשתלמות בישראל רשמו תשואה שלילית בחודשים האחרונים, כך שזה אומר שחברת כזו או אחרת היא בעלת ניהול כושל.

עם זאת, ניתן לערוך השוואת קרנות השתלמות ולבדוק את ממוצע התשואות שלהן לאורך זמן ממושך (לפחות 3 או אפילו 5 שנים לאחור), כדי לנטרל תקופות של פיקים ומשברים. המידה על כך נגיש לכולם באתר גמלנט, וניתן להעזר באתר כדי לנסות לקבל החלטה לאיפה להעביר את הכספים. רצוי לעזר בסוכן פנסיוני כיוון שלמעט התשואות יש גם פרמטרים נוספים שחשוב להכיר וצריך לקחת בחשבון, ולכן כדאי לתת לעין מקצועית לעבור על הנתונים.

כמו כן הכי קל ופשוט זה לשנות את המסלול בתוך הקרן עצמה, וזאת באופן חופשי, ללא עמלה, קנס או תשלום מס. תוכלו לעבור למשל ממסלול מנייתי למסלול כללי או סולידי יותר (וכמובן גם להפך).

הכי חשוב – לשמור על האופטימיות!

הבורסה מתקנת את עצמה כל הזמן, ומי שמשקיע לטווח הארוך מרוויח בסופו של דבר. אם אתם לא צריכים את הכספים האלו בזמן הקרוב, הימנעו מלמשוך אותם. אם אין ברירה ואתם צריכים כסף במיידי, זכרו שיש פתרונות אחרים וגם אם זה כדאי לדבר עם הסוכנים הפנסיוניים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח. אנו עובדים עם כל בתי ההשקעות וחברות הביטוח המובילים כבר יותר מ- 20 שנה ונשמח לערוך עבורכם השוואה ולהתאים לכם את הפתרון האידאלי עבורכם.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
אחוזי הפקדה לקרן השתלמות
אחוזי הפקדה לקרן השתלמות של שכירים ושל עצמאים

אחוזי הפקדה לקרן השתלמות היא נושא שמעסיק הן שכירים והן עובדים, הן שכירים והן עצמאים. במאמר זה נסביר בדיוק כמה כסף אתם צריכים להפקיד לקרן ההשתלמות, מהן התיקרות שחשוב לשים לב אליהן וגם נסביר איך אפשר למקסם את החיסכון שלכם בקלי קלות.

קראו עוד »
קופת גמל של נפטר
מה עושים עם קופת גמל של נפטר?

פטירה של בן משפחה או חבר קרובים היא אירוע טראומטי, אשר דורש מהקרובים לנפטר להתמודד עם מגוון משימות, כולל בירוקרטיה, ענייני רכוש ועוד. בין המשימות הללו נמצאת גם הטיפול בקופת הגמל של הנפטר. כך תעשו זאת נכון

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.