מה חשוב יותר: התשואה המצטברת או דמי הניהול?

לחוסך הפנסיוני יש שאיפה להגיע למצב שאפשר לכנות "השילוש הקדוש": שהתשואה תהיה גבוהה, שדמי הניהול יהיו נמוכים ושהחיסכון יהיה כמה שיותר גדול. מכאן מתעוררת שאלה חשובה: איזה פרמטר הכי חשוב?

למה צריך להוזיל את דמי הניהול?

דמי ניהול הם למעשה העמלה שכל מי שמנהל חיסכון פנסיוני משלם לגוף המקצועי שמנהל עבורו את הכספים בשוק ההון. לפי חוק, הגופים המוסדיים יכולים לגבות מאיתנו דמי ניהול משני סוגים: דמי ניהול מהפקדות ודמי ניהול מצבירת החיסכון שהפקדנו בידיהם.

ככל שדמי הניהול גבוהים יותר, משמעות הדבר היא שהם יותר "נוגסים" בחיסכון שלכם, כלומר –בעתיד יישאר לכם פחות כסף שממנו תוכלו לקבלת קצבת פנסיה חודשית, לאחר שתפרשו מעבודתכם. מכאן יוצא, שאם תצליחו להוזיל את דמי הניהול שאתם משלמים, יישאר לכם יותר כסף בכיס.

בעבר, רק גופים וארגונים גדולים ומאוגדים היו יכולים ליהנות מדמי ניהול נמוכים. בשנת 2016 המדינה החליטה לשים לזה סוף, ולאפשר לכל מי שמעוניין לחסוך לפנסיה ליהנות מדמי ניהול אטרקטיביים, וכך נולדו להן קרנות פנסיה ברירת מחדל.

עם זאת, המצב כיום שלפעמים מי שמאוגד או מי שהספיק לחסוך סכום משמעותי כבר, עדיין זוכה ליהנות מדמי ניהול אטרקטיביים, דומים מאוד לאלה שמציעים בקרנות הנבחרות. לכן, להתבונן על דמי הניהול, כשיקול עיקרי היכן לפתוח חיסכון פנסיוני או לאיפה להעביר את החיסכון הקיים, הוא לא מספיק.

למה צריך שהתשואה תהיה גבוהה?

כל כספי החיסכון הפנסיוני מושקעים בשוק ההון על ידי חברות הביטוח ובתי השקעות, אשר מנהלים במקצועיות את כספי החוסכים. הרעיון העומד מאחורי זה פשוט מאוד: אם אנחנו כבר חוסכים כסף לעתיד, נרצה גם שהחיסכון יניב איזו תמורה, רווח, עבורנו, כדי שיהיה לנו די כסף על מנת להתקיים בכבוד בשנות הפרישה שלנו. מן הסתם, ככל שהתשואה תהיה גבוהה יותר כך יהיה לנו יותר כסף בעתיד ליהנות ממנו.

כדי לבחור מוצר פנסיוני שבו התשואה תהיה כמה שיותר גבוהה, חשוב לערוך השוואה כל שנה שנתיים ולעקוב אחר ביצועיהם של הגופים המלווים. עם זאת, חשוב לזכור שהתשואה בעבר אינה מעידה על העתיד, אך יכולה ללמד אותנו עד כמה מקצועי אותו גוף ניהול שבידיו אתם מפקידים את כספיכם.

אז מה יותר חשוב – התשואה או דמי הניהול?

נמחיש את חשיבות הפרמטרים באמצעות דוגמה מספרית.

ניקח שני עובדים שנכנסנו לשוק העבודה: יצחק ויעקב. שניהם בני 30, מקבלים שכר קבוע של 10,000 ₪ ברוטו בחודש, והוא נותר קבוע לאורך השנים. מצבם המשפחתי זהה ולא צפוי להשתנות עד לגיל הפרישה.

מה יקרה כשיעקב ישלם את דמי הניהול המינימליים שמוצעים כיום בקרנות ברירת מחדל (0.05% מהצבירה ו- 1.5% מההפקדה) למשך עשור, כאשר אח"כ דמי הניהול יעלו לרמה הממוצעת בקרן.

לעומת זאת, את המצב של איציק נבדוק בשתי סיטואציות:

1) הוא משלם את דמי הניהול הממוצעים של כל קרנות הפנסיה החדשות (המקיפות), שהם כיום 2.12% מההפקדה, ו-0.21% מהצבירה

2) הוא משלם את דמי הניהול המקסימליים, שהם 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה.

בדקנו גם מה קורה כאשר יעקב מפריש את מקסימום ההפקדות מצדו (7%) ואילו שלומי רק 6%.

לבסוף בדקנו מה קורה אם כל המשתנים של יצחק ויעקב שווים, מלבד התשואה: החיסכון של יעקב גדל ב-5% בשנה, ואילו זה של יצחק, רק ב-3%.

התוצאות מראות בבירור שלתשואה יש את ההשפעה הכי גדולה על הפנסיה:

התשואה העודפת של יעקב עוזרת לו לחסוך יותר מ-2.2 מיליון ₪ ולקבל קצבה של כ-11.2 אלף ₪  בחודש, 57% יותר מהקצבה של יצחק. אצלו, החיסכון הוא של 1.4 מיליון ש"ח, והקצבה שלו תהיה כ-7,100 ₪ בחודש, פער של יותר מ-4,000 ₪ בחודש.

יעקב פער בתשואה יצחק
2.12% מההפקדות 0.21% מהצבירה דמי ניהול זהים 2.12% מההפקדות 0.21% מהצבירה
5% תשואה שנתית ממוצעת 3%
2,221,830 ₪ צבירה בגיל 67 1,411,556 ₪
11,233 ₪ פנסיה חודשית
פער של 57%!
7,137 ₪

בתרחיש שמתייחס לפער בדמי הניהול, כאשר יצחק משלם את דמי הניהול המקסימליים במסגרת קרן הפנסיה, הפער בקצבה בינו לבין יעקב גבוה מאוד, 22%, כ-1,700 ₪ בחודש. כשיצחק משלם את דמי הניהול הממוצעים, הפער בקצבה מגיע רק ל-1%, כ-120 ש"ח.

בתרחיש שבו יעקב הפקיד 7% ויעקב רק 6%, הפער ביניהם בקצבת הפנסיה הוא של 5% בלבד, כ-500 ש"ח.

המסקנה היא שלהתמקח מול קרן הפנסיה על הורדת דמי הניהול ב- 0.25%, עושה הבדל פחות דרמטי ממה שנוטים לחשוב. בכל מקרה, מיקוח על דמי ניהול מהצבירה משמעותי יותר מאשר מיקוח על דמי ניהול מההפקדה.

יעקב פער בדמי הניהול יצחק
1.5% מההפקדות
(לאחר עשור יעלה ל- 1.8%)
0.05% מהצבירה
(לאחר עשור יעלה ל 0.17%)

דמי ניהול שונים 6% מההפקדות
0.5% מהצבירה (דמי ניהול מקסימליים)  
4.28% תשואה שנתית ממוצעת זהה 4.28%
1,896,764 ₪ צבירה בגיל 67 1,556,443 ₪
9,590 ₪ פנסיה חודשית
פער של 57%!
7,869 ₪

בשורה התחתונה רואים שתשואה גבוהה יותר בשוק ההון יכולה להגדיל את החיסכון הפנסיוני באופן יותר משמעותי במשך עשרות שנים, לעומת הוזלת דמי הניהול. גם להגדלת החיסכון מצד העובד יש משמעות כמובן.

אז מה הצעד הבא שצריך לעשות?

אמנם הסימולציה שערכנו מדגימה שדמי ניהול גבוהים עלולים לפגוע בקצבת הפנסיה, אך הפרמטר שיותר משפיע על הפנסיה הוא התשואה. אך למרבה הצער, מאוד קשה לחזות אותנו והוא לא כ"כ נתון לשליטתנו. עם זאת, בהחלט ניתן להתאים את החיסכון שלכם למסלול התואם את גילכם, לעקוב אחר התשואות ולהישאר עם האצבע על הדופק.

באותה נשימה נוסיף ונאמר שהשוואת תשואות פנסיה אינה חזות הכול, ממש כמו שדמי הניהול אינם הפרמטר היחידי שיש להתחשב בו. יש לבחון לעומק פרמטרים רבים נוספים כגון: מדד שארפ, יתרת נכסים, דירוג המוסדות הניהוליים ועוד.

המומחים של פתרונות עדיפים שעוסקים בתחום הפנסיוני כבר עשרות שנים, עומדים לשירותכם. נשמח לעזור לכם לבחון את החיסכון שלכם, ולראות מה אפשר לשפר ומה לשמר, תוך התחשבות בכל הפרמטרים הנדרשים על מנת לקבל החלטה מושכלת בבחירת החיסכון הפנסיוני המתאים ביותר עבורכם.

מה יותר חשוב תשואה או דמי ניהול (1)
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.