תקנות האוצר להגבלת ההפקדה לביטוחי מנהלים – סוף תקופה?

ביוני 2023 צפויה לעלות לאישורה של ועדת הכספים הצעת חוק להגבלת ההפקדות בביטוחי מנהלים מגיעה לוועדת הכספים: מהי ההצעה המדוברת, מדוע יש בה צורך ומי ירוויח מהמהלך הזה?

מהי הצעת החוק המדוברת?

משרד האוצר ורשות שוק ההון הגישו לאישורה של ועדת הכספים בראשותו של ח"כ משה גפני תקנה שלפיה רק לקוחות ששכרם כפול מהממוצע (כלומר 23,740 ₪ ומעלה נכון לשנת 2023) יוכלו להפקיד בביטוח מנהלים את חסכונותיהם. מגבלה זו לא תחול על מי שיש לו כבר ביטוח מנהלים, אלא רק על מצטרפים חדשים.

חשוב להבהיר – מדובר בהצבת מגבלות מהותיות ובהתערבות בוטה בחופש הבחירה של הפרט, שלרוב שמורה למוצרים שצריכתם עלולה להזיק לצרכן, כגון סיגריות, אלכוהול או מאכלים עתירי שומן רווי וסוכר. משרד האוצר מבקש להתערב באופן כזו בשוק החיסכון הפנסיוני כי לדבריו ביטוחי המנהלים פוגעים בחוסכים.

מדוע יש צורך במהלך כזה דרמטי לטענת האוצר?

אם אדם שחסך סכום מסוים בביטוח מנהלים מוגבל סכום החיסכון שלו עלול להיות נמוך בכ- 35% בממוצע לעומת אותו סכום שיופקד בקרן הפנסיה. כלומר במקום קצבה חודשית של 9,000 ₪ הוא יקבל קצבה של כ- 6,000 ₪ בלבד. עניין זה יוצר פער של כמעט 500,000 ₪ עבור כלל כספי החיסכון של החוסך הממוצע. לכן, האוצר סבור שקיים פוטנציאל נזק לגמלאי שחסך כל חייו ולכם קיימת הצדקה להתערבותו בחופש הבחירה.

מדוע הפערים האלה קיימים?

הסיבה לפער העצום בין הקצבה הצפויה בקרן הפנסיה לעומת הקצבה בביטוח מנהלים נובעת מעצם השוני ביניהם: למרות ששניהם נועדו לטובת חיסכון פנסיוני ארוך טווח בשילוב רכיבים ביטוחיים למקרי מוות ונכות, יש להם מנגנון שונים – לקרן הפנסיה יש את מנגנון הערבות ההדדית ואת אגרות החוב המיועדות (שהוחלפו לאחרונה במנגנון אחר מבטיח תשואה) ואילו ביטוח מנהלים מבוסס על חוזה אישית בין החוסך לגוף המוסדי.

מעבר לכך, הבדלים אלו משפיעים על 4 פרמטרים עיקריים שמשפיעים על סכום החיסכון הפנסיוני שיהיה לכם בסופו של דבר, מה שיוצא פער של עשרות אחוזים בגובה הקצבה החודשית:

  • התשואות – קרנות הפנסיה משיגות תשואות גבוהות יותר בהשוואה לביטוחי מנהלים ברוב המסלולים ובחתכי זמן שונים. למשל, במסלול הכללי ב- 5 שנים האחרונות ביטוחי מנהלים השיאו תשואה של 24.35%, ואילו קרנות הפנסיה 33.48%.

  • דמי הניהול – לפי נתוני רשות שוק ההון, קיים פער מהותי בין דמי הניהול של המוצרים. כך למשל דמי הניהול מהצבירה של ביטוח מנהלים עמדו על 0.89% נכון לסוף 2021 ובקרנות הפנסיה עמדו על 0.18% בלבד. המשמעות היא שאם יש בידך תיק בשווי 1.5 מליון ₪, תשלם 13,350 ₪ בביטוח מנהלים ובקרן פנסיה רק 2,700 ₪. כמו כן דמי הניהול מההפקדות החודשיות של ביטוח מנהלים עומדים על 2.3% ואילו בקרן פנסיה רק 1.82%.

  • עלות הכיסוי הביטוחי – המנגנונים שבבסיס כל מוצר פנסיוני שבו אנו דנים שונים, כל שעלויות הביטוח בביטוח מנהלים גבוהות יותר פי 2.5 עד פי 4 בהשוואה לעלויות בקרן פנסיה (תלוי במאפייניו האישיים של החוסך המבוטח).

  • מקדם ההמרה – זהו מספר שממיר את החיסכון הפנסיוני שצברת לקצבה החודשית שתשולם לחוסך לאורך כל חייו. בממוצע מקדמי ההמרה בקרנות הפנסיה הם 182 ואילו בביטוחי המנהלים 199. כלומר, אם אדם פורש 67 ובידיו חיסכון של 1.5 מיליון ₪, אם הכסף מנוהל בקרן פנסיה הוא יקבל קצבה של 8,242 ₪ ובביטוחי מנהלים יקבל קצבה של 7,538 ₪ בלבד – פער של 9.3%. זאת, בין היתר בגלל שקרנות הפנסיה מבוססות על מנגנון הערבות ההדדית ולכן מציעות מקדמים נמוכים יותר שמניבים קצבה אטרקטיבית יותר.

האם זהו סוף עידן ביטוחי המנהלים? ימים יגידו

למרות היסטוריה של "נסיונות חיסול", ביטוחי המנהלים עד כה שרדו:

  • ב- 2013 הרגולטור קבע שביטוחי המנהלים לא יכללו יותר את מקדם ההמרה המובטח, אחד מיתרנותיו הבולטים של ביטוח המנהלים בימי הזוהר שלו, בעיקר עבור חוסכים שאוהבים לדעת בוודאות כמה כסף מצפה להם לאחר שיפרשו.

  • ב-2019 הוטלה מגבלה נוספת על ביטוחי המנהלים והם נאלצו להפסיק למכור כיסויים למקרי מוות, אך ב- 2022 אישרו לחלק מהחברות לחזור ולשווק כיסויים למקרי מוות.

  • כעת ב- 2023 מבקשים להגביל את המוצר כך שרק מצטרפים חדשים שמרוויחים כפול מהשכר הממוצע במשק יוכלו להפקיד את כספו בביטוח מנהלים.

האם כדאי לעבור למוצר פנסיוני אחר?

לקראת סיום נזכיר שלביטוח מנהלים אין רק חסרונות, אלא גם יתרונות, למשל: קיומה של חשיפה נמוכה יחסית לשינויים בתקנון מול הלקוח, כמו גם הגנה מהפעולות והשינויים של יתר המבוטחים, וזאת בניגוד לקרנות הפנסיה, שבהן קיים מנגנון לפיו אם לקרן יש עודף תביעות ביחס לנכסים – למשל מתו הרבה אנשים – מפחיתים לכל העמיתים את הזכויות בהתאם.

אם יש בידכם ביטוח מנהלים ועולה בכם המחשבה שאולי כדאי לכם לעבור לקרן פנסיה או לקופת גמל, שימו לב שכדאי לבחון זאת יחד עם איש מקצוע, ובמיוחד אם יש לכם ביטוח עם מקדם מובטח. כדאי לפנות למומחים שלנו בפתרונות עדיפים, כדי שנערוך עבורכם הדמיה כדי להשוות בין המוצרים השונים והקצבאות הצפויות לכם בעתיד. במיוחד עכשיו יותר מתמיד חשוב לקרוא את האותיות הקטנות ואת התנאים שיאפשרו לכם ליהנות מפרי עמלכם ולמקסם את קצבתכם.

סוף עידן ביטוחי המנהלים
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.