כלכלת התנהגותית: על הפחד מהפסד ועל פחד מחרטה בקבלת החלטות פיננסיות

כלכלה התנהגותית היא תחום במדעי החברה העוסק באופן שבו בני אדם מתנהגים בתחום הכלכלי. תחום זה מראה כי לעתים קרובות בני אדם מתנהגים בצורה לא רציונלית בקבלת החלטות פיננסיות, כתוצאה מגורמים פסיכולוגיים ורגשיים. איך מתמודדים?

מהם הגורמים לקבלת החלטות פיננסיות

כלכלה התנהגותית מדברת על שני גורמים פסיכולוגיים חשובים במיוחד בקבלת החלטות פיננסיות: פחד מהפסד ופחד מחרטה.

פחד מהפסד הוא הרצון להימנע ממצב של הפסד כספי. פחד זה יכול לגרום לאנשים לנקוט בהתנהגויות לא רציונליות, כגון הימנעות מסיכון או החזקת השקעות בהפסד. הרבה אנשים עושים או לא עושים מהלכים פיננסים בגלל הפחד הזה, ועניין זה הוכח מחקרית, בין היתר על ידי זוכי פרס הנובל – כהנמן וטברסקי.

פחד מחרטה הוא החשש להחליט בצורה שגויה ולהתמודד עם ההשלכות של ההחלטה הזו, לפי ספרו של איש העסקים יעקב בורק. כלומר אנחנו מפחדים לקבל החלטה ולהתחרט עליה. פחד זה יכול לגרום לאנשים לנקוט בהתנהגויות לא רציונליות, כגון נטייה להיצמד להשקעות בהפסד או נטייה להימנע מהחלטה כלשהי. יש מי שאומר שכאב החרטה מייסר יותר מכאב ההפסד, ובצדק.

דוגמות להחלטות פיננסיות לא רציונליות שנובעות מפחד מהפסד ופחד מחרטה

כשמדברים על כלכלה התנהגותית אפשר לתת כמה דוגמאות להחלטות פיננסיות לא רציונליות שנובעות מפחד מהפסד ופחד מחרטה:

  • הימנעות מסיכון: אנשים רבים מפחדים להפסיד כסף, ולכן הם נמנעים מסיכון. הדבר יכול לגרום להם להפסיד הזדמנויות להרוויח כסף. לדוגמה, אנשים רבים מעדיפים לשמור את הכסף שלהם בפיקדון בנק, גם אם הריבית על הפיקדון נמוכה, מאשר להשקיע אותו באפיקים אחרים, כגון קרן השתלמות או קופת גמל להשקעה באפיק מניות או אפילו אג"ח, שבהם יש סיכון גבוה יותר אך גם פוטנציאל רווח גבוה יותר.
  • החזקת השקעות מפסידות: אנשים רבים מפחדים להפסיד כסף על השקעות מפסידות, ולכן הם מחזיקים בהן גם לאחר שהן נכשלו. הדבר יכול לגרום להם להפסיד עוד כסף. לדוגמה, אנשים רבים מחזיקים במניות של חברות שהפסידו כסף, גם לאחר שהמניות הללו ירדו במחיר בצורה משמעותית.
  • נטייה להיצמד להשקעות מוכרות: אנשים רבים נוטים להיצמד להשקעות מוכרות, גם אם ההשקעות הללו לא רווחיות. הדבר יכול לגרום להם להפסיד הזדמנויות להרוויח כסף על השקעות חדשות. לדוגמה, אנשים רבים מעדיפים להחזיק במניות של חברות שהם מכירים, גם אם יש השקעות אחרות בשוק שהן רווחיות יותר.
  • נטייה להימנע מהחלטה כלשהי: אנשים רבים מפחדים לקבל החלטות שגויות, ולכן הם נמנעים מהחלטה כלשהי. הדבר יכול לגרום להם להפסיד הזדמנויות להרוויח כסף. לדוגמה, אנשים רבים לא משקיעים כסף בשוק ההון, מכיוון שהם חוששים שהם לא יידעו איך להשקיע נכון.

כיצד להתמודד עם פחד מהפסד ופחד מחרטה בקבלת החלטות פיננסיות

ישנן מספר דרכים להתמודד עם פחד מהפסד ופחד מחרטה בקבלת החלטות פיננסיות. בין היתר, אפשר להיפגש עם סוכן פנסיוני שהוא איש מקצוע המתמחה בתחום הפיננסי. סוכן פנסיוני יכול לסייע לאנשים בקבלת החלטות פיננסיות מושכלות, תוך התחשבות בצרכים ובמטרות האישיות שלהם, ולייעץ בנושאים רבים, כגון השקעות בקרנות השתלמות, פוליסות חיסכון, קופות גמל, קרנות פנסיה וכל מה שנוגע להלוואות ומינופים.

חשיבותו של סוכן פנסיוני רבה, במיוחד עבור אנשים שאינם בקיאים בתחום הפיננסי. סוכן פנסיוני יכול לעזור לאנשים להבין את האופציות השונות העומדות לרשותם, ולהתאים את התוכנית הפיננסית שלהם לצרכים האישיים שלהם.

להלן כמה דוגמאות לאנשים שיכולים להרוויח משירותיו של סוכן פנסיוני:

  • אנשים שרוצים לחסוך כסף לטווח ארוך, כגון לפרישה או לרכישת דירה.
  • אנשים שרוצים להשקיע את כספם בשוק ההון.
  • אנשים שרוצים לקבל ייעוץ על ביטוח פנסיוני.
  • ועוד

אם אתם מתלבטים לגבי קבלת החלטות פיננסיות, מומלץ להתייעץ עם סוכן פנסיוני מוסמך שיכול לעזור לכם לקבל החלטות מושכלות ולהבטיח את העתיד הפיננסי שלכם. אתם מוזמנים לפנות עוד היום אלה מומחים שלנו בפתרונות עדיפים על מנת לקבל פרטים נוספים וליהנות משירות שיעניק לכם שקט נפשי.

כלכלה התנהגותית
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
בדיקת תיק ביטוח
בדיקת תיק ביטוח – למה זה חשוב, מה זה כולל ולמי זה מתאים?

ביטוחים הם חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. אנחנו משלמים עליהם מדי חודש כדי להגן על עצמנו ומשפחתנו במקרה של אירוע בלתי צפוי. עם זאת, לא תמיד אנחנו בטוחים שהביטוחים שלנו אכן מספקים לנו את הכיסוי שאנחנו צריכים. בדיקת תיק ביטוח מקצועית יכולה לעזור לנו להבטיח שהביטוח שלנו מותאם למצבנו האישי, משפחתי וכלכלי.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.