קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

מדוע חשוב כל כך לבצע קיבוע זכויות בגיל פרישה?

יציאה לגמלאות מהווה נקודת מפנה הן מבחינה אישית והן מבחינה כלכלית. עם פרישה מעבודה, האדם מפסיק לקבל הכנסה חודשית קבועה, ולכן חשוב לוודא כי הוא מקבל את מלוא הזכויות המגיעות לו, לרבות פנסיה, קצבת זיקנה וזכויות סוציאליות נוספות.

נכון לשנת 2023 עדיין אין מספיק מודעות לכך שצריך ליזום באופן אקטיבי הגשת בקשה להטבת מס שמגיעה לפורש מהמדינה. רבים לא מנצלים את ההזדמנות ולכן משלמים מס שלא לצורך, וחבל מאוד על כך. קיבוע זכויות בגיל פרישה מקנה את האפשרות לממש פטור יקר ערך שמעניקה המדינה על ההכנסות שמקורן בחיסכון הפנסיוני.

מהו קיבוע זכויות בגיל פרישה?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך המתנהל מול רשות המיסים, ואשר מאפשר לצמצם באופן משמעותי את חבות המס על ההכנסות הנובעות מהחיסכון הפנסיוני.

מי זכאי לקיבוע זכויות?

כל מי שעומד או עומדת לצאת לפנסיה ישנה הזכות לבצע את הליך קיבוע הזכויות, וכך להישאר עם יותר כסף פנוי – כסף שללא ספק יהיה לו שימוש אחרי הפרישה מעבודה. הליך זה מבוסס על תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, ובדגש על סעיף 9 א', שבו מפורטים כל הכללים הנוגעים להליך זה ולכל האופציות הפרוסות בפניכם.

באיזה גיל ניתן לבצע את קיבוע הזכויות?

כששמו של ההליך כן הוא.  קיבוע זכויות בגיל פרישה ניתן לבצע לאחר גיל הפרישה הרשמי: 67 לגברים ובין 62 ל-65 לנשים (בהתאם לתאריך הלידה של האישה, בהתאם לחוק שמעלה את גיל הפרישה של הנשים באופן הדרגתי החל משנת 2022). גם אם בחרתם להקדים את פרישתכם ולהתחיל לממש את החיסכון הפנסיוני שלכם כבר מגיל 60, תאלצו להמתין מספק שנים עם קיבוע הזכויות עד לגיל הפרישה הרשמי. בנוסף לכך נציין כי לצורך ביצוע התהליך יש להתחיל לקבל קצבה פנסיונית.

איזו הטבת המס מקבלים?

הטבת המס המושגת בזכות קיבוע הזכויות היא פטור ממס הכנסה על הכנסות הנובעות מהחיסכון הפנסיוני, עד לתקרה מסוימת. תקרת הפטור, נכון ל-2023, היא כ-853,000 ₪. על-מנת לחשב מהי תקרת הפטור המרבית על קצבה חודשית מחלקים את הסכום הנ"ל ב-180 – והתוצאה היא כ-4,740 ₪. ניתן לנצל את הפטור בין אם מבצעים משיכה חד פעמית ובין אם מקבלים קצבה חודשית.

איך למקסם את הטבת המס בגיל הפרישה?

באופן עקרוני כל מי שפורש מעבודה רשאי לחלק את הסכום שהצטבר בקופת הגמל, קרן הפנסיה או ביטוח מנהלים בין משיכה חד-פעמית לבין קצבאות חודשיות קבועות. אך חשוב לדעת שיש תנאי שצריך לעמוד בו: אחרי המשיכה החד-פעמית (שניתן לבצע רק במועד היציאה לפנסיה ולא אחרי שכבר משולמות קצבאות חודשיות), יישאר בחיסכון מספיק כסף כדי לקבל קצבה חודשית מינימלית (המינימום הוא כ-4,500 ₪). בהתאם לכך, גם את תקרת הפטור ניתן לחלק בין המשיכה לבין הקצבאות. הדרך הטובה ביותר למקסום הטבת המס היא פשוט לפנות לסוכן פנסיוני שמתמחה בתחום זה, שיבצע עבורכם את כל החישובים הנדרשים.

שימו לב: ניתן לבצע קיבוע זכויות גם באופן רטרואקטיבי, ולקבל החזר מס על שנים שחלפו – עד ל-6 שנים.

איך מבצעים קיבוע זכויות בגיל פרישה?

כאמור, ההליך מתנהל מול רשות המיסים, החל מגיל פרישה (או מוקדם יותר אם חלילה אדם נאלץ לפרוש מעבודתו עקב נכות קבועה). הגשת הבקשה לקיבוע הזכויות מתבצעת באמצעות טופס שנקרא 161ד' שאותו יש להגיש לפקיד השומה. יש לצרף לבקשה אישורי יתרות עדכניים מהחיסכון הפנסיוני שלכם ומסמכים רלבנטיים נוספים. 

חשוב לדעת: אמנם ניתן לשנות את הבחירות שבחרתם במסגרת טופס 161 ד', אך רק בתוך 90 יום. לאחר מכן הן הופכות לקבועות ולא ניתן לשנותן. לכן מומלץ להתייעץ עם סוכן פנסיוני ולהקדיש לנושא זמן למידה, מחשבה ותשומת לב.

רוצים לעשות את זה נכון? אנחנו כאן בשבילכם!

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב ביותר, המאפשר לכל פורש או פורשת להישאר עם יותר כסף פנוי בגיל הפרישה. מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום כדי להבטיח את מימוש מיטבי של הטבת המס.

קיבוע זכויות בגיל פרישה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.