ביטוח מנהלים – הסוף?

תוכן עניינים

לאחרונה רשות שוק ההון והביטוח הודיעה שיש בכוונתה לבטל את ביטוח המנהלים כמוצר חיסכון פנסיוני. כיצד המהלך צפוי להשפיע על חוסכים ותיקים ועל מצטרפים חדשים ומה חשוב לדעת?  

האם ביטוח המנהלים ישנה בקרוב את פניו?

במאי 2022 רשות שוק ההון פרסמה טיוטת לחוק ההסדרים, ובה סעיף מהותי הנוגע להפקדות הפנסיוניות של כולנו. לפיה ביטוח המנהלים יפסיק לשמש יותר כמכשיר חיסכון ארוך טווח שמהווה תחליף לקרן הפנסיה, והפוף למכשיר משלים עבור מי שמרוויח פי 2 מהשכר הממוצע במשק עבור מצטרפים חדשים. משרד האוצר מתכוון להעביר את הטיוטה בסמוך לאישור תקציב המדינה לשנת 2023.

לפי החוק שמתכוונים להעביר, לא יהיה ניתן יותר להפקיד יותר כספים לקופת הביטוח, אם לא הופקד הסכום המקסימלי שניתן להפקיד בקרן פנסיה חדשה. כלומר – ביטוח מנהלים צפוי לשנות את אופיו, לאחר שעם השנים הפך למוצר הפנסיוני הכי שנוי במחלוקת. משרד האוצר מסביר שהשינוי נדרש מאחר וביטוחי המנהלים נחשבים למוצר נחות בהשוואה לקרנות הפנסיה, בין היתר בגלל דמי הניהול הגבוהים.

תזכורת: מהו ביטוח מנהלים?

ביטוח מנהלים הוא כאמור אחת החלופות לקרן פנסיה. בדומה לה, גם הוא כולל ביטוח למקרה מוות (ריסק), ביטוח אובדן כושר עבודה וחיסכון לגיל פרישה עם הטבות מס שהמדינה מציעה לחוסכים.

במשך השנים ביטוחי המנהלים הפכו תהפוכות בעקבות שלל רפורמה: בהתחלה הוא היה מוצר עם הטבחת תשואה, עד שהוחלט להמיר אותו למוצר שבו החסכונות מושקעים בשוק ההון. כמו כן, ב- 2008 הוא הפך ממוצר שניתן למשוך את החיסכון ממנו במשיכה אחת בעת היציאה לגמלאות, למכשיר שניתן לקבל ממנו רק קצבה חודשית. ב- 2013 הוא עבר את השינוי הדרמטי ביותר, שביטל את ההבטחה למקדם בפוליסה, שנועד להגן על החוסך מפני העלייה בתוחלת החיים. כך, הפך ביטוח המנהלים לדומה יותר לקרנות הפנסיה, שבהן אין מקדם מובטח, רק שדמי הניהול שלו יקרים משמעותית מאלה של קרנות הפנסיה, ובעיקר מאלה של הקרנות הנבחרות.

מוצר פרימיום שנשחק עם הזמן

גם בתקופתו היפה של ביטוח המנהלים, כשהמקדם היה מובטח, תמיד היתה מחלוקת האם ביטוח המנהלים עדיף על פני האלטרנטיבות והאם המקדם המובטח אכן שווה את דמי הניהול היקרים. בזמנו היה זה תור הזהב של ביטוחי המנהלים ששווקו באינטנסיביות, בטענה שבהם הקצבה לא תקוצץ.

עם זאת, גם לאחר שביטלו את המקדם המובטח, השיווק המשיך במלוא העוצמה, שהמנוע שהניע אותו הוא הפחד שביטוחי המנהלים הפכו לחוזה אישי מול חברות הביטוח בניגוד למנגנון הערבות ההדדית הנהוג בקרנות הפנסיה, ובכך משפיעות על התשואה. רוב האנשים מתקשים להבין את המכשירים הפנסיוניים, ולכן ראו בביטוח המנהלים אלמנט שמסנן את חוסר הוודאות, גם אם בשאר המרכיבים שלו הוא פחות מוצלח בהשוואה לקרן פנסיה.

כיום, כאמור, משרד האוצר מעוניין להפסיק את ההפקדות לביטוחי המנהלים כאפיק פנסיוני, ולכן ככל הנראה הצפי הוא שנפגוש קמפיינים המעודדים את הקהל לרכוש את הביטוח הזה, לפני שיפספסו את הרכבת.

מהי משמעות החקיקה על שוק הפנסיה?

כיום ישנם 3 אפיקי פנסיוניים שניתן להפקיד אליהם את החיסכון לגיל פרישה וליהנות מהטבת מס – קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל. קופת גמל נחשבת גם למוצר בעייתי כי היא מהווה אפיק חיסכון טהור, כלומר צריך ליצור מעטפת ביטוחים נפרדת כדי ליהנות מאותן הגנות שקיימות במסגרת קרן פנסיה וביטוח ומנהלים. לכן, בפועל לאחר שהחוק יעבור, יישאר רק אפיק אחד שניתן יהיה להפקיד אליו לטובת הפנסיה והוא קרן הפנסיה.

אם מפנים את כל החוסכים לקרנות הפנסיה, למעשה כופים על כל החוסכים להתייצב במנגנון ערבות הדדית (מנגנון האיזון האקטוארי). כלומר אם לקרן יש עודף תביעות ביחס לנכסיה, מפחיתים לכל העמיתים את זכויותיהם, ואם יש לה מעט תביעות – מעלים לכל העמיתים את זכויותיהם. כלומר תהיה הרבה יותר אחריות על הרגולטור לשים לב ולבחון שמתקיים פיקוח נאות על המנגנון, לשים לב לפגמים בתוכו ולסבסודים צולבים.

מעבר לכך, ישנם עוד הבדלים בין הביטוחים בביטוח מנהלים לבין הביטוחים בקרן הפנסיה, שכדאי לשים לב אליהם, במיוחד אם אתם עובדים בתחום עיסוק ייחודי, כי ביטוח אובדן כושר בביטוח מנהלים כנראה יותר התאים לכם בביטוח מהלים לעומת בביטוח בקרן הפנסיה. ניתן לפתור זאת באמצעות הוספת מוצר שנקרא "מטריה ביטוחית" לקרן הפנסיה, המהווה הרחבה לקרן ומספקת ביטוח מקיף יותר במקרים של אובדן כושר עבודה.

אז מה כדאי לעשות?

נשאלת השאלה מה עדיף לעשות למי שיש ביטוח מנהלים יקר? האם שווה לשקול לעבור לקרן פנסיה? התשובה אינה חד משמעית, כי למי שיש ביטוח משנות ה- 90 עם מקדם מובטח טוב, יתכן ויהיה כדאי להישאר בפוליסה לעומת מי שיש ביטוח מנהלים שאליו הצטרף לאחר 2013, שבו אין לו מקדם מובטח ושדמי הניהול יקרים.

אם יש לכם פוליסה מ- 2004 ואילך, מומלץ לבקש מסוכן פנסיוני לבצע עבורו סימולציה שתשווה בין המוצרים, לפני שנוקטים כל צעד. כמו כן תמיד חשוב לקרוא את האותיות הקטנות והתנאים שיאפשרו לכן לממש את המקדם המובטח, כי בדרך רק בתנאים מאוד ייחודיים תוכלו לממש אותו. יתכן ותגלו שלמרות שיש לכם מקדם מובטח, ישתלם לכם יותר לעבור לקרן פנסיה.

כמו כן, שימו לב למוצרים פנסיוניים אחרים, שאינם נהנים מהטבות מס של המדינה, כמו קרן פנסיה כללית או קופת גמל, שאליהם יצרפו בקרוב ביטוחי המנהלים. חשוב להתייעץ עם סוכן פנסיוני כדי להתאים את המוצר האידיאלי לצורכיכם.

בסוכנות הביטוח שלנו פתרונות עדיפים אנחנו משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת כדי להשוות בין החלופות ועל מנת להתאים לכם את תוכנית הפרישה המתאימה ביותר עבורכם. אנו עובדים בצמוד לכל חברות ביטוח ובתי ההשקעות הנחשבים והמובילים בארץ. צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
כמה כסף יש לי בפנסיה?

כמה כסף יש לי בפנסיה היא שאלה שחוזרת על עצמה בפנינו לא מעט פעמים. במאמר זה נספר לכם על כל הדרכים לבדוק כמה כסף צברתם עד כה לתקופת הפנסיה שלכם ומי בדיוק מנהל עבורכם את החיסכון הפנסיוני שלכם.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.