העברת בעלות על קופת גמל במקרה של פטירה – תיקון 190

במקרה של פטירת מבוטח שבבעלותו קופת גמל – ניתן ואף רצוי להעביר את הבעלות על הכספים באמצעות תיקון 190. מה אפשר ומה כדאי לעשות עם הכסף?

תיקון 190 בפקודת מס הכנסה

תיקון 190 הוא תיקון שנעשה בפקודת מס הכנסה, במטרה לעודד חיסכון פנסיוני למטרת קבלת קצבה חודשית – באמצעות הפיכת קופת הגמל לערוץ חסכון ייעודי שעמידה בקריטריונים מסוימים תאפשר להינות מהטבות מס משמעותיות.

בנוסף, במסגרת התיקון נקבעה האפשרות של העברת בעלות על הכספים שנצברו בקופת הגמל למוטבים, במקרה בו העמית נפטר ויש צורך להעביר את יתרת הכספים למוטבים הרשומים בהתאם להוראתו.

כלומר, במקרה בו חס וחלילה עמית שחסך באמצעות קופת גמל נפטר, יורשיו ו/או מוטבים שהוא מינה יכולים להעביר את קופת הגמל לבעלותם. כך, המוטבים הופכים לבעלי חשבון בקופת הגמל וביכולתם ליהנות מכל זכויותיהם של עמיתי קופות הגמל כגון: יכולת להעביר את הכספים לקופה אחרת, לקבל פירוט ודו"חות רבעוניים ושנתיים ולבצע משיכות כספים מהחשבון.

לאחר העברת הקופה לבעלותו של המוטב, ישנן מספר אפשרויות לשימוש וניהול הכספים שנצברו בה:

  • משיכה כסכום חד פעמי.
  • קבלת קצבה חודשית מוכרת.
  • משיכה בצורת "אנונה".

משיכה חד פעמית, כשמה כן היא – והיא תכלול מס רווחי הון בגובה 15%.

מהם היתרונות והחסרונות של שתי האפשרויות האחרות?

קצבה חודשית מוכרת

הכוונה כאן היא המרת יתרת צבירת הכספים בקופת הגמל לקצבה חודשית באמצעות קרן פנסיה או ביטוח מנהלים. לשם כך, יש לבצע העברה של הכספים – מקופת הגמל לקרן הפנסיה ו/או ביטוח המנהלים.

 היתרונות באפשרות זו הם הבטחת קבלת קצבה חודשית לכל ימי חייו של החוסך הפטורה מתשלום מס בגין קבלת הקצבה. עם זאת, מרגע קבלת הקצבה, לא ניתן לשנות את מסלול הקצבה ואת הסכום החודשי שיתקבל.

משיכה כאנונה

"אנונה" היא משיכה של כספים במשך תקופה מוגדרת, עם תשלומים במועד קבוע. במקרה שלפנינו, הכוונה לקבלת הכסף בקופת הגמל בתשלומים חודשיים, כאשר גובה התשלום נתון לשיקול דעתו של החוסך בהתאם לצרכיו. 

בניגוד לקצבה מוכרת, המובטחת לכל ימי חיי המבוטח, במקרה זה התשלומים ימשכו עד למועד בו לא תישאר יתרת חסכון כספי בחשבון קופת הגמל. בנוסף, בניגוד לקבלת קצבה מוכרת, בו יהנה החוסך מפטור מתשלום מס ריווחי הון תשלומי האנונה החודשיים יחויבו במס רווחי הון במידה והחשבון השיא רווחים.

היתרונות של בחירה בדרך של אנונה חודשית =משיכת כספים לשיעורין, הם שליטה בגובה התשלום וכן האפשרות לשנות אותו בהתאם לצרכים המשתנים מעת לעת ראוי לציין, כי במקרים בהם סכום הצבירה בחשבון קופת הגמל גבוה מאוד, אפשר ואף רצוי אפילו לשלב בין שתי האפשרויות. 

לסיכום

במקרה ונפטר הוריש לכם קופת גמל, רצוי להעביר אותה לבעלותכם באמצעות השימוש בתיקון 190. בנוגע לשאלה "מה לעשות עם הכסף בקופה?" – רצוי להתייעץ עם מומחים, בכדי להבין מה הפתרון הנכון עבורכם. לשם כך – אתם מוזמנים ליצור קשר עם המומחים של פתרונות עדיפים, בכל עת.

העברת בעלות על קופת גמל במקרה של פטירה – תיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
להצטרפות לקופת גמל בתיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.