מהן המשמעויות לעבודה אחרי גיל פרישה?

לפעמים גם מי שהגיע לגיל פרישה מחליט להמשיך לעבוד, כי העבודה מהווה עבורו מסגרת, עניין וגם פלטפורמה לסיפוק, הגשמה והנאה. נשאלת השאלה כיצד ההחלטה להמשיך לעבוד משפיעה על הפנסיה של אותו אדם ומה חשוב לדעת? אנחנו כאן כדי להסביר.

עבודה בגיל השלישי

אנשים רבים שהגיעו לגיל פרישה מחליטים להמשיך לעבוד אף על פי שהם יכולים כבר לפרוש. חלקם מחליטים להמשיך לעבוד במקום עבודתם הנוכחי. אחרים מסבים את העיסוק שלהם לעסק למשל מהנדסים שממשיכים לייעץ בתחום שלהם או רופאים שממשיכים לקבל מטופלים באופן פרטי. במקרים אחרים, אנשים מחליטים להגשים חלום ישן ולפתוח את העסק שתמיד חלמו עליו או הופכים תחביב למקור פרנסה. כך או כך חשוב להיות מודעים לעובדה שישנן השלכות לעבודה לאחר גיל פרישה, לטוב ולרע, ובהחלט כדאי להכיר ולהבין אותן.

אילו השלכות יש לעבודה לאחר גיל פרישה?

  • בפן הכלכלי השוטף – מצד אחד ברור שכאשר ממשיכים לקבל משכורת, קיימת גמישות גבוהה יותר בשנות הפרישה. קבלת משכורת מאפשרת לעתים גם את דחיית קבלת הקצבה והמשכת החיסכון הפנסיוני, שינויים בהיקף המשרה של בת/ת הזוג, מילוי צורכי המחייה השטפים, המשך חברות בקרן פנסיה ותיקה, החלפה של פוליסות ביטוח שמגיעות לתום תוקפן ועוד.

  • בפן המיסוי – ישנם מקרים שבהם להמשך עבודה לאחר גיל פרישה יש השפעה על המיסוי. למשל: מבחינת פריסת המס, קבלת שכר יכולה להפחית או אפילו לבטל את היתרון של פריסת המס (תלוי מה יהיה סכום ההשתכרות בעתיד). כמו כן המשך עבודה קשור במשיכת הפיצויים – יתכן שיהיה ניתן לדחות את ההתחשבנות על החלק של הפיצויים וכן על מענקי הפרישה (תלויה מה יהיה המשך העבודה – שכיר, עצמאי או בעל שליטה).

    בנוסף לכך, המשך עבודה משפיע על קבלת פטורים ממס בפרישה ולכן כן כדאי לקבל את הקצבה (למשל בקרן פנסיה ותיקה) אפילו אם מעוניינים להמשיך לעבוד. מעבר לכך, המשך עבודה משפיע על מי שזכאי לקבל מענק שנים עודפות או החזר דמי גמולים מקרן הפנסיה. המשך עבודה אצל אותו מעסיק מחייב טיפול מיסויי בתשלומים האלו, אחרת תשלמו עליהם מס גבוה. בקשה לקבלת פטורים דורשת זהירות רבה כי מס הכנסה מבקש מהפורש ליידע אותו מראש בטופס 161 ד' מה צפויים להיות הפטורים שיבקש בעתיד לאחר שיסיים לעבוד באופן סופי.

  • בפן של קבלת קצבה ביטוח לאומי – המוסד לביטוח לאומי עורך מבחן הכנסה לצורך קביעת קבלת הגמלה. מבחן זה נערך מגיל הזכאות הרשמי לפנסיה (נכון לשנת 2022 הגילאים הם 64 לנשים ו- 67 לגברים). מבחן זה מתחשב הן בעיקר הכנסות מעבודה, אך גם בתחשיב מסוים מהכנסות מריבית ושכירות (הכנסות פסיביות). הכנסות מקצבה אינן כלולות.

    מבחן ההכנסות קובע מדרגה מינימאלית של הכנסה (כיום כ- 5,400 ש"ח ברוטו בחודש) שממנה מתחילה הקצבה להתקזז כנגד ההכנסות בפועל ועד תקרה (כיום כ- 7,700 ש"ח בחודש) שממנה ואילך לא משולמת קצבה כלל.

    במסגרת המבחן גם כוללים את מספר ה"תלויים" בהכנסתו של המבוטח (בן זוג שאינו עובד, ילדים עד גיל 18 וכד'). מבחן ההכנסות חל עד גיל 70 לגברים ו- 68 לערך לנשים (תלוי בתאריך הלידה) שממנו והלאה מתקבלת קצבה בכל מקרה.

  • בפן של החיסכון הפנסיוני – ישנה שונות מבחינת האפשרויות והגמישות בעת הפרישה בין ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה חדשות לעומת קרנות פנסיה ותיקות ופנסיה תקציבית. גם קופות הגמל מאפשרות גמישות מסוימת, אך הן אינן משלמות קצבה.

אז מה כדאי לעשות?

לפני שאתם פורשים ולפני שאתם מחליטים להמשיך לעבוד, כדאי שתקבעו פגישה עם סוכן פנסיוני ותשאלו אותו את השאלות הבאות:

  • האם ברצונכם לבקש כעת את קבלת הקצבה או אתם מעדיפים לדחות אותה ולקבל אותה רק לאחר הפרישה הסופית?
  • האם יש לכם אפשרות לקבל קצבה חלקית והאם זה כדאי?
  • האם עדיף לכם למשוך תגמולים פטורים ממס או לקבל פנסיה מהם?
  • האם כדאי לכם למשוך את החלק הפטור של פיצויי הפיטורין או לקבל פנסיה מהם?
  • האם כדאי להפקיד לחיסכון פנסיוני לאחר גיל הפרישה ולאן?
  • מה מומלץ לכם לעשות במקרה של קבלת מענק שנים עודפות מקרן פנסיה ותיקה או מפנסיה תקציבית?

חשוב לדעת שישנן אינספור שאלות נוספות שיכולות לצוץ, כיוון שהם לא רק מתייחסות לחיסכון הפנסיוני שלכם אלא גם משלבות את נושא המיסוי והרצונות הכלכליים שלכם. כל שאלה היא עולם ומלואו, ויש לקחת בחשבון פרמטרים רבים, כדי לספק לכם מענה, כגון: סוג החיסכון הפנסיוני שבידכם, גילכם, מינכם, השתכרות עד גיל פרישה ולאחריו, סכום המענקים והתשלומים שקיבלתם בגיל פרישה או שצפויים לכם, מצב בריאותי, מצב משפחתי, סוג המשך התעסוקה שלכם ועוד.

וכאן אנחנו נכנסים לתמונה

תקופת הפרישה היא משמעותית וחשובה ויש לקבל החלטות בכובד ראש. לשם כך כדאי להתייעץ עם סוכן פנסיוני של פתרונות עדיפים שמתמחה בייעוץ פרישה, גם (ובמיוחד) אם אתם מחליטים שלא לפרוש אלא להמשיך לעבוד. אנחנו מעמידים לשירותכם צוות עתיר ידע וניסיון של עשרות שנים, שישמח לענות לכם על כל שאלה שמתעוררת בקרבכם בנושא זה.

לעבוד אחרי גיל פרישה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
מתכנן פרישה
על תפקידו ועל חשיבותו של מתכנן פרישה

פרישה היא שלב משמעותי בחיים, המהווה שינוי משמעותי בתחומים שונים, ביניהם היבטי המימון, הקריירה והחיים האישיים. פגישה עם מתכנן פרישה לצורך תכנון פרישה מוקדם היא חיונית על מנת להבטיח יציבות כלכלית לאורך תקופת הפרישה, ולממש את החלומות והמטרות האישיות.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.