מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית הוא הטבה מיוחדת שניתנת לעובד עם פרישתו. כיצד מחשבים אותו, מהם התנאים לקבל אותו ומה עוד חשוב שתדעו לצורך תכנון פרישה אידיאלי?
מהו מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית?
נתחיל מהבסיס: מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית הוא למעשה תשלום חד-פעמי בסכום השכר האחרון שקיבל פורש בעל פנסיה תקציבית, בכפוף לתנאים מסוימים. כפי ששמו מעיד עליו, הוא ניתן אך ורק למי שצפוי לקבל פנסיה מסוג זה. נכון להיום סוג זה של פנסיה כבר איננה קיימת, מאחר ומאז שנת 2002 נכנסה לתוקפה תקנה שקובעת כי עובדי השירות הציבורי יקבלה פנסיה צוברת (כלומר "רגילה") שבה הן החוסכים והן המעסיק מפקידים מדי חודש כסף לטובת חיסכון פנסיוני באמצעות קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל.
רק מי שהתחיל לעבוד במוסדות ממשלתיים וציבוריים לפי שהתקנה נכנסה לתוקפה (ובנוסף חלק מסוים מעובדי השירות הציבורי בשלב מאוחר יותר) יכולים ליהנות מהטבה משמעותית של פנסיה שבה המעסיק הוא זה שאחראי לממן להם את כל החיסכון הפנסיוני, ומהטבת מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית.
באילו תנאים זכאים לקבל מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית?
מעבר להיותכם צפויים לקבל פנסיה תקציבית, לצורך קבלת המענק עליכם לעמוד בעוד 3 תנאים שמכתיב החוק. אם לא תעמדו בשלושת התנאים לא תוכלו לקבל מענק שנים עודפות בפנסיה התקציבית.
שלושת התנאים הם:
- גיל – רק עובדים שפורשים לאחר גיל 60 זכאים לקבל את המענק
- ותק – רק מי שעבד במשך לפחות 35 שנה במשרה עם פנסיה תקציבית
- שיעור הזכאות לקצבה – זכאות לקצבה של לפחות 70%
כיצד מחשבים את שיעור הזכאות לקצבה כדי לעמוד בתנאי השלישי?
לפי התנאי השלישי שציינו, רק מי ששיעור הזכאות שלו לקצבה עומד על 70% ומעלה יכול לקבל מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית. על מנת לחשב את שיעור הזכאות יש להכפיל את היקף המשרה ב- 2% על כל שנת עבודה.
כלומר, הנוסחה היא: שיעור הזכאות = היקף המשרה * 2 * מספר שנות עבודה
למשל: דוד עובד ב- 100% משרה במשך 40 שנה. שיעור הזכאות יהיה 80 (100%*2*40).
בת שבע עובדת ב- 85% משרה במשך 35 שנה. שיעור הזכאות יהיה 59.5 (80%*2*35).
אם שניהם יפרשו לאחר גיל 60, דוד יכול לקבל מענק שנים עודפות ואילו בת שבע לא, כי שיעור הזכאות שלה לקצבה נמוך מ- 70%.
יש לציין שבדוגמאות שנתנו היה יחסית קל לחשב את שיעור הזכאות, אבל ישנם מקרים שהחישוב שלהם מורכב יותר, למשל אם היקף המשרה השתנה במשך השנים. במצב כזה, יש לחשב באופן נפרד כל תקופה, ולאחר מכן לסכום את כל האחוזים.
חשוב להדגיש כי בדוגמאות הנ"ל קל להגיע לשיעור הזכאות, אבל יש גם מקרים שמחייבים חישובים מורכבים יותר – אם היקף המשרה השתנה לאורך הקריירה נדרש חישוב נפרד לכל פרק זמן ולאחר מכן לסכום את התוצאות. במקרים כאלה, כדאי מאוד לפנות ליועץ פרישה על מנת שיבצע עבורכם את החישוב המדויק.
איך מחשבים את סכום המענק שמגיע לכם?
הסכום של מענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית שתקבלו תלוי בוותר שלכם, היקף המשרה והמשכורת הקובעת.
לצורך החישוב יש לכפול את מספר שנות העבודה בהיקף המשרה ולהחסיר מהתוצאה 35 (משום שעל 35 שנים מקבלים פנסיה). את התוצאה שקיבלתם לאחר מכן יש להכפיל בשכר הקובע שלכם.
ניתן דוגמה: עובדת עם ותק של 42 שנים במשרה בהיקף 85% ומשכורת קובעת של 12,000 ₪. המקדם הוא 0.7 (42*85% – 35), ואותו כופלים ב-12,000 ש"ח. התוצאה היא 8,400 ₪ וזהו למעשה סכום המענק.
האם משלמים מס על המענק?
רשות המיסים מתייחסת למענק שנים עודפות בפנסיה תקציבית כאל מענק פרישה ולכן חלים עליו אותם כללי מיסוי. לכן כדאי מראש לפנות ליועץ פרישה ולבחון האם יש מהלך שניתן לעשות על מנת לצמצם את המיסוי כדי שיישאר בידכם יותר כסף.
אנו מזמינים אתכם לפנות עוד היום לסוכנות פתרונות עדיפים. אצלנו תקבלו שירות מקצועי מצוות יועצים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר, שעובד מול לכל הגופים הפיננסים המובילים כבר עשרות שנים. ברשותינו ניסיון עשיר בייעוץ מקצועי לבעלי פנסיה תקציבית ותכנון פרישה ואת כל הכלים על מנת שתוכלו לפרוש בראש שקט. נשמח לעמוד לשירותכם.