קיבוע זכויות בפנסיה – המדריך המלא

קיבוע זכויות בפנסיה הוא פעולה שיכולה לאפשר לכם להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלכם באופן משמעותי ולאפשר לכם ליהנות בתקופת הפנסיה מרמת חיים גבוהה יותר. אז מה צריך לעשות לשם כך?

מה זה קיבוע זכויות בפנסיה ולמה זה כל כך קריטי לבצע את זה?

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נכנס לתוקפו ב- 2012 על מנת לשפר משמעותית את חייהם של בני ובנות גיל הזהב, ולאפשר להם להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלהם ואת החיסכון שלהם לטווח הבינוני-ארוך. לשם כך הוקם מנגנון שנועד לספק להם שלל הטבות. קיבוע זכויות בפנסיה הוא הפעולה שמאפשרת מימוש של הטבת מס אפשרית ומשמעותית על הכספים שמתקבלים מתוך קרן הפנסיה שלכם, קופת הגמל או ביטוח המנהלים.

חשוב לדעת כי פטור זה אינו ניתן אוטומטית על יד רשות המיסים, לפחות נכון לשנת 2023. מצופה מהחוסכים לפנות אל פקיד השומה לצורך קיבוע זכויות, וכך לחסוך תשלום מס לא הכרחי. לכן חשוב לעשות זאת, ולעשות זאת כמו שצריך.

מהי תקרת הפטור במסגרת קיבוע זכויות בפנסיה?

  • הפטור המקסימלי האפשרי על קצבת פנסיה חודשית נכון ל-2023 הוא 4,742 ₪ (בשנת 2025 צפוי להתעדכן ל- 6,110 ₪)
  • הפטור המקסימלי האפשרי על היוון סכומים נכון ל-2023 הוא 853,632 ₪ (בשנת 2025 צפוי להתעדכן ל- 1,099,872 ₪)

שימו לב כי משיכת כספי פיצויים במהלך 32 השנים שקודמות למועד קיבוע זכויות את גובה הפטור המקסימלי בשיעור של 1.35 – כלומר, על כל אלף ש"ח שמושכים מקופת הפיצויים תקרת הפטור האפשרית יורדת בכ-1,350 ₪.

למי זה משתלם?

כל מי שהגיע לגיל פרישה כדאי שיידע מה זה קיבוע זכויות בפנסיה. נכון לשנת 2023 גיל הפרישה של נשים הוא 64 וגיל הפרישה של גברים הוא 67. רק כשמגיעים לגילאים אלו ניתן ליהנות מפטור ממס על כספי הפנסיה. עם זאת, במקרים מסוימים, ניתן לבצע קיבוע זכויות גם בגיל צעיר יותר. למשל, מי שנאלץ לצאת לפנסיה מוקדם עקב נכות בשיעור של 75% ומעלה.

עוד חשוב לציין כי קיים פרק זמן מוגבל שעבורו ניתן לקבל החזר על שנים של בוצע בהן קיבוע זכויות(לאחר גיל הזכאות). רק במשך 6 שנים לאחר גיל פרישה תוכלו לקבל החזר רטרואקטיבי. לכן כדאי לפעול בהקדם על מנת ליהנות מהפטור.

מהן האפשרויות לקיבוע זכויות בפנסיה?

לצורך ביצוע קיבוע זכויות בפנסיה תצטרכו לבחור בדרך מסוימת לצורך מימוש זכויותכם:

  • לבצע משיכה חד פעמית
  • לקבע זכויות על הקצבה
  • לשלב בין האופציות

יש לזכור שלכל אדם תהיה אפשרות אחרת מתאימה יותר ואחרת מתאימה פחות. כך, למשל, לאדם חולה סביר שיתאים יותר לנצל את קיבוע הזכויות לצורך משיכה, ואילו לאדם בריא יהיה יותר כדאי לקבע זכויות על הקצבה.

שימו לב שמאחר וקיימת תקרה לפטור האפשר ממס על בסיס קיבוע הזכויות, יש לשקול את האופציות כדי שתוכלו לנצל את הפטור באופן אופטימלי. לשם כך כדאי להתייעץ עם יועצי פרישה שיעזרו לכם למקסם את כספיכם כדי שתוכלו להזדקן בכבוד.

מה הקשר בין טופס 161 ד לבין קיבוע זכויות בפנסיה?

טופס 161 ד' הוא למעשה הטופס שצריך למלא לצורך קיבוע זכויות בפנסיה ולהגיש לפקיד השומה באזור מגוריכם כדי ליהנות מהטבת המס שמגיעה לכם. חשוב מאוד למלא את הטופס במדויק, כי כל טעות, קטנה ככל שתהיה, עלולה לגרום לעיכובים ואף לדחיית הבקשה. כדאי להתעכב בעיקר על הסעיפים שעוסקים באופן חלוקת הפטור (פדיון חד פעמי או קצבתי).

בנוסף לטופס 161 ד', יתכן מאוד שתצטרכו לצרף גם מספר מסמכים ואישורים של הגוף שמנהל עבורכם את החיסכון הפנסיוני, למשל:

  • אישור יתרות
  • אישור על סכום הפנסיה הצפוי
  • ·         3 תלושי קצבה
  • דוח מהמסלקה הפנסיוניות
  • ועוד

מהי הדרך המשתלמת ביותר לקיבוע זכויות?

קיבוע זכויות בפנסיה היא עניין מורכב שדורש ידע ומקצועיות. בפתרונות עדיפים אנו מעמידים לשירותכם יועצי פרישה בעלי רישיון פנסיוני שמתמחים בתכנון פרישה אופטימלי ובדגש על קיבוע זכויות. אנו עובדים כבר שנים רבות מול כל הגופים הפנסיוניים ובעלי ניסיון עשיר עם שכירים ועצמאים כאחד. צרו קשר עוד היום ותוכלו לחסוך סכומים אדירים שיוכלו לשמש אתכם במשך תקופת הפנסיה.

קיבוע זכויות בפנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
מתכנן פרישה
על תפקידו ועל חשיבותו של מתכנן פרישה

פרישה היא שלב משמעותי בחיים, המהווה שינוי משמעותי בתחומים שונים, ביניהם היבטי המימון, הקריירה והחיים האישיים. פגישה עם מתכנן פרישה לצורך תכנון פרישה מוקדם היא חיונית על מנת להבטיח יציבות כלכלית לאורך תקופת הפרישה, ולממש את החלומות והמטרות האישיות.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.