מיסוי כספי פנסיה – כל מה שחשוב לדעת

מיסוי כספי פנסיה היא עניין שמעסיק לא מעט חוסכים, בין אם הם עומדים בפני פרישה ובין אם הם נקלעו למשבר כלכלי ומתלבטים אם כדאי להם למשוך את הכסף או לקבל הלוואה. במאמר זה נסביר על כל אחת מהסיטואציות האלה.

מיסוי כספי פנסיה בפרישה

מבחינת רשות המיסים, הקצבה החודשית המשולמת על בסיס החיסכון הפנסיוני היא הכנסה לכל דבר, ועל כן חלה עליה חבות מס. החישוב הבסיסי הוא בהתאם למדרגות המס של כל אדם:

  • נכון ל-2022 מדרגת המס הראשונה היא 10%, והיא חלה על הכנסות של עד 6,450 ₪ .
  • מדרגת המס השנייה היא 14%, והיא חלה על ההכנסות שבין 6,451 ₪  ל-9,240 ₪.
  • מדרגת המס השלישית היא 20% והיא חלה על ההכנסות שבין 9,241 ₪  ל-14,840 ₪.
  • מדרגת המס הרביעית היא 31% והיא חלה על ההכנסות שבין 14,841 ₪  לבין 20,620 ₪
  • ישנן שתי מדרגות מס נוספות, בשיעור 35% ו-47%, על הכנסות גבוהות במיוחד.

לאחר החישוב על בסיס מדרגות המס, יש לקחת בחשבון גם את נקודות הזיכוי שיש לכל אזרחי ישראל: לכל גבר יש באופן אוטומטי 2.25 נקודות זיכוי במס הכנסה, ואילו נשים נהנות מחצי נקודה יותר. בנוסף לכך קיימת תוספת של נקודת זכות אם בן/בת הזוג לא עובדים. שימו לב כי כל נקודת זיכוי נכון ל-2022 שוות ערך ל- 223 ₪.

חשוב לציין בנוסף כי קיימת גם התייחסות לפנסיונרים שממשיכים במקביל לעבוד, ואז אתם עלולים לגלות שאתם משלמים 47% מס. אך כדי להימנע מכך, ניתן לבצע תיאום מס באמצעות טופס 101.

אבל קיים עוד אלמנט חשוב שצריך להתייחס אליו והוא הפטור על הפנסיה. נכון ל-2023, תקרת הפטור עומדת על כ-4,742 ₪ לחודש, שצפויה לעלות בשנת 2025 לכ- 5,800 ₪ בחודש. אך חשוב לשים כי משיכת כספים מקרן הפנסיה (כפיצויים או כמענקים) גורמת להורדת התקרה. למעשה, על כל 100 שקל מענקים פטורים שנמשכים עוד לפני היציאה לפנסיה, התקרה (הכוללת) תפחת ב-135 ש"ח.

לאור חוק תיקון 190 וסעיף 9א לפקודת מס הכנסה כיום ניתן לקבל פטור ממס הכנסה על פנסיה רק למי שהגיע לגיל הזכאות ומקבל קצבה (לפי המאוחר מבינהם) או במקרה של נכות צמיתה בשיעור של לפחות 75% (כפוף לאישור מביטוח לאומי).

על-מנת לממש את הפטור, עליכם ליזום פנייה לפקיד השומה של רשות המסים באזור המגורים שלכם, ולהגיש טופס שנקרא 161ד', או במילים אחרות – לבצע תהליך שנקרא קיבוע זכויות.

מיסוי כספי פנסיה במשיכה מוקדמת

משיכה שלא כדין היא כל משיכה שמתבצעת בטרם הגיע המועד החוקילמשיכת הכספים לפי החוק והתקנות או משיכה של כספים בסכום חד פעמי מקופת גמל לקצבה ולא בדרך של פנסיה חודשית.

תקנות מס הכנסה (כללים לאישור וניהול קופת גמל), התשכ"ד-1964, קובעות כי משיכת כספים מרכיב התגמולים כסכום חד פעמי חייבת במס של 35% או בגובה המס השולי שיכול להגיע עד 47%, הגבוה מבין השניים.

עם זאת, בתנאים מסוימים שיפורטו להלן ניתן לקבל פטור ממס:

  • במידה ויש ברשותכם קופת גמל ותיקה שנפתחה לפני שנת 1995, לא הופקדו אליה כספים החל מה-1.1.14 ויתרתה פחות מ-8,000 ₪
  • במידה ונקבעו לכם או לבן/בת זוגכם 75% נכות – יש למלא ולהגיש את טופס 159
  • במידה וההוצאות הרפואיות שלכם או של קרוב משפחתכם עולות על מחצית מההכנסה שלכם (לא כולל טיפולי שיניים)
  • מעל גיל 60, ברוב המקרים, יינתן לכם פטור ממס על כספי התגמולים

5. במקרה מוות של מבוטח, המוטבים שלו יוכלו למשוך את הכספים ללא מס

6. במידה והכנסתכם החודשית אינה עולה על שכר המינימום ייתכן ותקבלו זכאות (תלוי בהחלטת פקיד שומה) – יש למלא את טופס 159א 

7. מי שהגיע לגיל הזה ובקרן הפנסיה שלו הצטבר סכום שנמוך מ- 94,000 ₪

תכנון פרישה מקיף – כך תימנעו מתשלום מס על החיסכון הפנסיוני

כפי שקראתם, במקרים מסוימים נדרש מיסוי על הפנסיה ובמקרים מסוימים לא, ולכן חשוב להתנהל חכם כדי למקסם את החיסכון שלכם וליהנות ממנו ככל הניתן. בסוכנות פתרונות עדיפים אנו מציעים לכם שירות תכנון פרישה. השירות ניתן ע"י מומחים אשר מורשים ע"י משרד האוצר, שבקיאים היטב בעולמות החיסכון הפנסיוני והמיסוי, כדי לעזור לכם להשיג את מטרתכם ובעיקר שקט נפשי. פנו אלינו עוד היום לתיאום פגישה.

מיסוי כספי פנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
מתכנן פרישה
על תפקידו ועל חשיבותו של מתכנן פרישה

פרישה היא שלב משמעותי בחיים, המהווה שינוי משמעותי בתחומים שונים, ביניהם היבטי המימון, הקריירה והחיים האישיים. פגישה עם מתכנן פרישה לצורך תכנון פרישה מוקדם היא חיונית על מנת להבטיח יציבות כלכלית לאורך תקופת הפרישה, ולממש את החלומות והמטרות האישיות.

קראו עוד »
מהי עלות תכנון פרישה?

אולי זה ישמע לכם מוזר אבל תכנון הפרישה שלכם צריך להתחיל כבר ביום שבו התחלתם לעבודה. אז איך עושים את זה, מה משפיע על עלות תכנון פרישה ולמה צריך לשים לב?

קראו עוד »
כמה עולה ייעוץ פנסיוני
כמה עולה ייעוץ פנסיוני?

אם שקלתם לקחת ייעוץ פנסיוני, כדאי שתקראו את הכתבה הבאה. כמה עולה ייעוץ פנסיוני, במה זה שונה מייעוץ של סוכן פנסיוני ומה עדיף? מוזמנים לקרוא ולגלות

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.