האם כדאי להמשיך לחסוך באמצעות קופת גמל תיקון 190 בזמן אינפלציה גבוהה?

האינפלציה הרימה את ראשה בשנה האחרונה וכרגע עדיין קשה לראות את הסוף. משמעות הדבר שהיא הופכת את היתרון הגדול של קופת גמל לפי תיקון 190 לחיסרון משמעותי, ולכן זה הזמן לבחון חלופות, ואנחנו כאן כדי להציג אותן בפניכם.

האינפלציה "חוגגת", והחוסכים משלמים את המחיר

לאחר שסיימנו על פניו להתמודד עם התפרצות מגיפת הקורונה, כעת אנחנו צריכים להתמודד עם התפרצותה של אינפלציה עולמית ועל השפעותיה הנרחבות על הכלכלה, לרבות ירידות שערים בבורסות ברחבי העולם, יוקר המחייה שמרקיע ושחיקה ניכרת בשכר. הכלים העומדים לרשות הבנקרים היא העלאת ריבית חדה (כאן בארץ היא עלתה ל- 2% במהלך אוגוסט 2022).

האינפלציה לדאבוננו משפיעה באספקט המיסוי על כל החסכונות וההשקעות, מאחר וכיום המשקיעים נדרשים לשלם מס ריאלי או נומינילי כמעט על כל מוצר שיש בידיהם, אולי למעט קרן השתלמות. עד לאחרונה היה לחוסכים שחצו את גיל 60 ושצברו קצבה מזערית (כ- 4600 ₪), מוצר השקעה וחיסכון אטרקטיבי והוא קופת גמל לפי תיקון 190.

למי שלא מכיר, נספר כי קופת גמל תיקון 190 היא אפיק השקעה מוצלח שהיווה חלופה ראויה לתיק השקעות מנוהל, קרן נאמנות או פוליסת חיסכון. אחד מיתרונותיו הבולטים הוא האפשרות לשלם מס רווחי הון נמוך באופן משמעותי בהשוואה למוצרי חיסכון אחרים: 15% על הרווח הנומינלי לעומת 25% מהרווח הריאלי.

במשך שנים רבות האינפלציה בישראל היתה נמוכה מאוד, והיה אפשר לשלם מס מאוד נמוך בעת משיכת כספים מקופת גמל תיקון 190. האינפלציה אז עמדה רק על כ- 2.5% לעומת 5% נכון להיום, והתשואות במסגרת קופות הגמל היו יותר מ- 40%. לכן, מי שהפקיד לקופ"ג תיקון 190 שילם מס רק של כ- 6% על רווחיו בעבר (40% תשואה כפול 15% מס), בעוד חוסך שנדרש לשלם מס ריאלי של 25% שילם מס שעמד על כמעט כ- 10%.

כעת, כשהאינפלציה עולה, צריך לחשוב מה לעשות הלאה

כדי לקבל החלטה אם להמשיך לחסוך במסגרת קופת גמל תיקון 190 או לעבור לחלופה אחרת, חשוב להשוות בין מספר גורמים. שימו לב כי רק אם אכן האינפלציה תמשיך להיות גבוהה ותעמוד על כ- 5% לשנה, יהיה כדאי להשקיע במוצרי חיסכון אחרים.

ניקח כמה דוגמאות:

סוג החיסכוןשיעור המיסוישיעור האינפלציהתשואהאחוז מס לתשלוםרווח נקי (לאחר ניכוי מס)
קופת גמל תיקון 19015% נומינילי2.6%40%6%34%
פוליסת חיסכון או קרן נאמנות25% ריאלי2.6%40%9.35%30.65%
קופת גמל תיקון 19015% נומינילי5%8%1.2%6.8%
פוליסת חיסכון או קרן נאמנות25% ריאלי5%8%0.75%7.25%
קופת גמל תיקון 19015% נומינילי5%5%0.75%4.25%
פוליסת חיסכון או קרן נאמנות25% ריאלי5%5%0%5%
  • ככל שהאינפלציה תהיה יותר גבוהה, והתשואה של המכשיר תהיה קטנה יותר, כך עדיף יותר להשקיע באפיק חיסכון עם תשלום מס ריאלי של 25%. לדוגמה, אם תהיה תשואה שנתית של 8%, במקרה של מיסוי ריאלי של 25% הרווח הנקי שישאר הוא 7.25%. במקרה של מיסוי נומינלי של 15%, הרווח הנקי יהיה של 6.8% בלבד.
  • אם התשואה השנתית תהיה גבוהה מאוד, עדיף להישאר דווקא בקופת גמל תיקון 190, עם מיסוי נומינלי של 15%. למשל, אם התשואה השנתית תהיה 20%, ברמת אינפלציה של 5%, הרווח הנקי במיסוי של 15% נומינלי יהיה של 17%, ואילו הרווח הנקי לאחר מיסוי ריאלי יהיה 16.25% בלבד.
  • מעוניינים להשקיע ברמת סיכון נמוכה יחסית? תיקון 190 הופך להיות פחות רלבנטי עבורכם – כי הסבירות שתהיה תשואה גבוהה היא נמוכה. מעבר לכך, יכול מאוד להיות מצב שבו בכלל החוסך בכלל לא יצטרך לשלם מס אם יבחר בחיסכון עם מיסוי ריאלי של 25%. למשל: אם תהיה תשואה של 5% והאינפלציה תהיה 5%, לא תהיה דרישה לשלם של מס רווחי הון במיסוי ריאלי של 25%, אך בקופ"ג תיקון 190, החוסך יצטרך לשלם מס בשיעור של 0.75%.

לסיכום – מה כדאי לעשות?

ראשית, מומלץ מאוד למלא בכל מקרה טופס 161 ד', שנועד לצורך הסדרת הפטורים ממס בגין חסכונות הוניים וקצבתיים. על מנת להפוך את התהליך לפשוט, קל ונוח, כדאי לפנות פשוט למומחים של פתרונות עדיפים. מעבר לכך, כדאי מאוד לבחון היכן נמצאים ההשקעות והחסכונות שלכם, ולברר אם כדאי לערוך שינויים בהרכב תיק ההשקעות, לאור האינפלציה הנוכחית.

כמי שעוסקים בתחום של ייעוץ פרישה וביטוח חסכוני כבר עשרות שנים, נשמח לעמוד לשירותכם בקבלת ההחלטה הנכונה ביותר בשבילכם. פנו אלינו עוד היום למען השקט הנפשי שלכם.

אינפלציה משפיעה על תיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קופת גמל של נפטר
מה עושים עם קופת גמל של נפטר?

פטירה של בן משפחה או חבר קרובים היא אירוע טראומטי, אשר דורש מהקרובים לנפטר להתמודד עם מגוון משימות, כולל בירוקרטיה, ענייני רכוש ועוד. בין המשימות הללו נמצאת גם הטיפול בקופת הגמל של הנפטר. כך תעשו זאת נכון

קראו עוד »
מחשבון קופת גמל
מחשבון קופת גמל – כלי חיוני לתכנון החיסכון הפנסיוני

מחשבון קופת גמל הוא כלי חיוני לתכנון החיסכון הפנסיוני, מכיוון שהוא מאפשר להעריך את סכום הצבירה הצפוי בהתאם להפקדות החודשיות של, גיל הפרישה המתוכנן והתשואה הצפויה של הקופה. איך הוא עובד, מהם יתרונותיו, איך לבחור והאם ניתן לסמוך עליו?

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.