9 גורמים מעכבים שמונעים מכם לשדרג את מצבכם הפיננסי

הרבה אנשים לא מצליחים לשנות הרגלים כדי להתחיל לחסוך, להשקיע וליהנות מרווחה כלכלית, ולא משנה כמה הם מנסים. מה גורם לכם להימנע משגשוג כלכלי ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם זה כראוי?

האדם הוא יצור מורכב

למרות שאפשר לומר שכל בני האדם מעוניינים לחיות ברווחה ובביטחון כלכלי, לא כולם מצליחים באמת לנהוג באחריות ולנהל את כספם כראוי. הסיבה לכך פשוטה: אנחנו יצורים מורכבים – לכל אחד יש מניעים שמדרבנים אותו לפעול לצד חסמים שמונעים ממנו לפעול בכיוון הרצוי. לרוב מדובר בדפוסים עמוקים שפיתחנו במשך שנים שכבר הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהאישיות שלנו, לצד אירועים שחווינו, אנשים שפגשנו, המקום שבו גדלנו ואפילו מעמדנו החברתי.

זיהוי חסמים שמונעים מאיתנו להשתפר הוא עניין קריטי בכל התחומים, ובפרט בתחום הכלכלי. חשוב לזהות את החסמים, להיות מודעים אליהם ולהבין שניתן להתגבר עליהם, למרות הקושי והמורכבת של הדבר. כך למשל, למרות שקיים חשש מסוים להשקיע בשוק ההון, יהיה זה צעד נכון להשקיע במוצרי חיסכון שמנוהלים על ידי מומחי השקעות, כגון: קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון, קרן השתלמות, קרן פנסיה ועוד.

אז מה מונע מכם לעשות את הצעד הראשון?

סוג חסםלמה הוא קיים?איך להתגבר עליו?
פחד משינויבין אם הוא לטובה ובין אם הוא לרעה, שינוי נתפס בקרב אנשים רבים כעניין מפחיד. מה שעומד מאחורי עניין זה הוא הפחד מאובדן שליטה והרצון להישאר במצב המוכר בכל מחיר (גם אם המצב המוכר הוא רע).    במקום לתת לתחושת שליטה מדומה לנהל אתכם, נצלו את השינוי כדי לקחת שליטה אמיתית על החיים שלכם.   שננו את הרווחים שתוכלו להשיג הודות לצעד שתעשו, כגון – החופשה שתצאו אליה, השיפוץ, החתונה של הילדים או כל מטרה אחרת שדורשת הוצאה משמעותית
חשש מכישלוןאנשים רבים חושבים שאין להם שום סיכוי להצליח לשנות את מצבם הכלכלי, ולכן חבל על השקעת מאמץ, זמן ואנרגיות. הם פסימיים, חוששים להיכשל, מפחדים להתאכזב ולכן מעדיפים להימנע      שינוי מתחיל גובה מחיר מיידי שבא לידי ביטוי בוויתורים, השקעת זמן ואנרגיה ולפעמים גם עימותים, וכל זאת כדי להשיג רווח בעתיד לא ידוע.   הרצון להשתפר בפן הכלכלי נתפס כמטרה רחוקה ובלתי מושגת, כיוון שהיא ערטילאית.   כדי לקבל מוטיבציה להשיג את מתרתכם, כדאי להגדיר מטרות ברורות ומוחשיות: החופשה, המכונית, השיפוץ, האירוע, העסק וכדומה.  
הצפה רגשיתהרבה אנשים מרגישים ששיפור מצבם הכלכלי הוא עניין מסובך, לא ברור, שדורש הרבה זמן, כוח או כסף וכרוך בלא מעט ביורוקרטיה. הרבה יותר קל להישאר במצב הידוע ולהתעלם מהחשיבות של הנושא ומדחיפותו.    כדאי להימנע מתחושה של הצפה, אפשר לפרק את המטרה למשימות קטנות, ברורות ומעשיות כדי שהדרך תהיה ברורה והשינוי יראה אפשרי. כך למשל תוכלו להתחיל לדרג את המטרות הכלכליות שלכם לפי סדר עדיפויות, להבין כמה כסף אתם צריכים כדי להשיג את המטרות האלה, ולגבש תוכנית להשגתן. כך תוכלו לגבש תוכנית התייעלות וחיסכון, מבלי שהדבר יהפוך לנטל שמפריע לכם ביומיום.  
תחושת חוסר ערךהרבה אנשים חושבים שההכנסות שלהם נמוכות ולכן הם אינם מסוגלים לשפר את מצבם הכלכלי.   מחשבה כזו מדחיקה את העובדה שניתן להגדיל את מקורות ההכנסה ולשפר את ההתנהלות הכלכלית היומיומית.  חשוב לזכור שגם מי שמרוויח יותר מכם, לא בהכרח יודע איך לנהל את הכסף בחוכמה,  ולכן הוא עלול לאבד בזמן קצר את רוב הונו, או אפילו את כולו.   התנהלות אחראית המשלבת בין ניהול תקציב ופעילות להגדלת הכנסות, יכולה להיות חיונית לשיפור המצב כלכלי.
קושי בדחיית סיפוקים וקנייה רגשיתכיום בעידן השפע קיים קושי משמעותי בדחיית סיפוקים לצד נטייה לקנייה רגשית שנועדה "לפצות" אותנו או את יקירינו על חסכים פיזיים או רגשיים.  חשוב לזכור שקנייה רגשית מספקת תחושה רגעית של רווחה אבל היא לא פותרת מצוקות עמוקות ואינה מפצה על חסך בצרכים רגשיים.   זכרו שגם הרשתות החברתיות מציגות מציאות שאינה תמיד משקפת את המציאות או אושר אמיתי.   אושר זה להגשים את החלומות שלך ושל יקירך.  
לחיות את הרגע (כי מי יודע מה יהיה מחר)יש מי שהמשפט הזה הפך אצלו למנטרה, אחרים מתחלחלים רק מלשמוע אותו, אבל האמת היא שהמשפט הזה במקרים רבים מסווה חששות ורגשות ומעודד דחיינות לעסוק בנושאים חשובים.    התנהלות כלכלית הגיונית וחכמה מבוססת על סדר העדיפויות שאתם קובעים. חיסכון לא אומר הימנעות מהנאה, אלא מאפשר אותה.   התאימו את החיסכון למטרות ולהנאות שחשובות לכם ותוכלו ליהנות מאיכות חיים טובה יותר.  
חוסר מודעותאי היכרות עם מושגים כלכליים בסיסיים והיעדר חינוך פיננסי מאוד נפוצים בישראל. למעשה רוב רובינו לא קיבלנו השכלה כלכלית במערכת החינוך ובמרבית המשפחות לא מתנהל שיח פתוח בעניין זה, ולכן רבים מאיתנו הקימו משפחה וצריכים לנהל אותה כלכלית מבלי שיהיה להם את ארגז הכלים הנדרש.  עידן השפע פועל גם לטובתנו. קייפ מידע רב באינטרנט (ובאתר שלנו בפרט) ואפשר להשלים פערי ידע בקלות.  
היעדר דוגמה אישיתהאם ההורים שלכם הסתפקו במועט, היו תלויים בעזרה כלכלית חיצונית או שהתנהגו כאילו אין מגבלה של כסף?   אם בתור ילדים לא ראינו דפוסי התנהלות כלכלית נכונים של ההורים, כנראה שלא היה לנו ממי ללמוד.את מה שהיה בילדותכם לא ניתן לשנות, אבל חשוב להבין אילו מסרים קלטתם וכיצד הם משפיעים עליכם כיום.   זה הזמן לקחת את עצמכם בידיים ולאמץ דפוסי חיסכון אחראים, חכמים ומודעים.  
היעדר סביבה תומכתהרבה אנשים רוצים לשפר את מצבם הכלכלי ואת התנהלותם, אך לפעמים דווקא החברים והמשפחה מזלזלים ומקשים או סתם נמנעים מלעודד, לעזור ולתמוך. אך כמו בכל מטרה, גם במקרה הזה סביבה תומכת יכול לשפר משמעותית את התנהלותכם הכלכלית.      התקרבו לאנשים שיעזרו לכם לאורך הדרך, ויתנו לכם השראה ומוטיבציה כדי להצליח. במקביל נסו להתרחק ממי שמנסה לפגוע מכם או המעיטו מחשיבות דבריהם.   תוכלו להיעזר בקבוצות בפייסבוק, לראות סרטונים בנושא ביוטיוב, או להאזין לפודקאסטים שיחזקו אתכם לאורך הדרך.  

לסיכום – מודעות היא המפתח להצלחה

לא סתם קיים משפט שאומר שמודעות לבעיה היא 50% הדרך לפיתרון. אם תהיו מודעים לחסמים שמונעים מכם לשדרג את מצבכם הפיננסי, לצד דרכי ההתמודדות והיכולות שלכם, מה תרוויחו לאחר שתתגברו על הקושי ומה תרגישו כשתראו את התוצאות, הדרך אל השינוי סלולה.

קחו לעצמכם פסק זמן לסיעור מוחות עם עצמכם. הכינו תוכנית פעולה לצד תוכנית להתייעלות וחיסכון מפורטת אך ריאלית. קבעו פגישה עם אחד המומחים שלנו בפתרונות עדיפים כדי לבחור את אפיקי החיסכון האידיאליים למטרות שלכם, ותתחילו להגשים את החלומות שלכם.

תרצו לחזור לנושא מסוים?
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.