הפקדות לקופת גמל לעצמאים: המדריך המקוצר לחוסכים

הפקדות לקופת גמל לעצמאים היא אחת האפשרויות העומדות בפני כל עצמאי שמעוניין לדאוג לעתידו ובהתם לדרישות רפורמת פנסיית חובה במשק. כמה כסף עליכם להפקיד, אילו הטבות מס מקבלים מהמדינה ואיזו קופת גמל מומלצת?

מי חייב לבצע הפקדות לקופת גמל לעצמאים?

בתחילת שנת 2017 רפורמת פנסיית חובה לעצמאים נכנסה לתורף. לפיה, כל עצמאי חייב להפקיד מדי שנה כסף לטובת חיסכון פנסיוני, בהתאם להיקף הכנסתו השנתית. החובה מוטלת על כל בעל הכנסה בעל ותק של חצי שנה, שגילו נע בין 21 עד 60. החוסך יכול לבחור כיצד ינוהלו כספיו – בקרן פנסיה או בקופת גמל.

חשוב לדעת: ניתן להעביר הפקדות לקופת גמל לעצמאים עד 31 בדצמבר של אותה שנת מס עד השעה 17:00. מה שתעבירו לאחר מכן, כבר ייחשב כאילו הופקד עבור שנת המס הבאה.

תקרת הפקדות לקופת גמל לעצמאים

אחת השאלות הנפוצות בהקשר לביצוע הפקדות לקופת גמל לעצמאים היא כמה כסף צריך להפקיד? ובכן, התשובה מעט מורכבת, מאחר ויש מי שמעוניין לדעת מהו הסכום המינימלי הנדרש לצורך הפקדה ויש מי שמעוניין לדעת מהו הסכום המקסימלי שניתן להפקיד כדי ליהנות מהטבות מס. נתייחס לשתי שאלות אלה.

הסכום המינימלי הנדרש להפקדה

חישוב הסכום המינימלי להפקדה נעשה בשתי מדרגות, על פי השכר הממוצע במשק (142,440 ₪ בשנה):

  • מדרגה ראשונה – עבור הכנסה עד מחצית השכר הממוצע, יש להפקיד שיעור של 4.45%.
  • מדרגה שנייה – עבור חלק מההכנסה שמעל מחצית השכר הממוצע ועד מלוא השכר הממוצע, יש להפקיד שיעור של 12.55%.
  • שימו לב – עבור הכנסות מעל סכום של 142,440 ש"ח בשנה, אין חובת הפקדה.

הסכום המרבי שמאפשר למקסם את הטבות המס

התשובה לכך מעט מורכבת:

  • עד הכנסה שנתית מזכה של 159,600 ₪, ניתן להפקיד 16.5% על פי חלוקה של 11% לניכוי במס ו- 5% לזיכוי במס (ראו הסבר בהמשך)
  • מעל הכנסה שנתית של 159,600 ₪, ניתן להפקיד וליהנות מהטבות מס עד לתקרת הכנסה שנתית של 225,600 ₪, כשאופן חישוב ההפקדה מחולק לשניים:
    • עד לתקרת הכנסה שנתית מזכה של 112,800 ש"ח. ניתן להפקיד 16.5% מההכנסה (עד 18,612 ₪).
    •  על הכנסה הגבוהה מ- 112,800 ₪ ועד לתקרה של 225,600 ₪ ניתן להפקיד 16.5% נוספים (עד 18,612 ש"ח נוספים), אך על מנת ליהנות מהטבות המס על הפקדה זו, יש להיות מוגדרים כ"עמית מוטב", ולכן נדרשת הפקדה נוספת של 4,178 ₪ (אשר אינה זכאית להטבת מס), בנוסף לסכום שהופקד בחלק הראשון.

כלומר, אם הכנסתכם השנתית היא 225,600 ₪ ומעלה, סכום ההפקדה המרבי לניצול מלוא הטבות המס עומד על 41,402 ₪. 

שימו לב: אפשר להפקיד סכומים נוספים לביטוח פנסיוני מעבר לסכומים הקבועים בחוק, וכך להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלכם (ואת קצבת הפנסיה) וליהנות מהטבות מס נוספות.

הטבות מס בגין הפקדות לקופת גמל לעצמאים

הפקדות לקופת גמל לעצמאים לא רק מגדילות את החיסכון הפנסיוני שלכם, אלא גם מזכה אתכם בהטבות מס מהמדינה. סעיפי החוק העוסקים בהטבות המס לעצמאים הם: סעיף 45א(ה) וסעיף 47(ב1) לפקודת מס הכנסה.

סעיף 45א' – 35% זיכוי מס הכנסה בהפקדת לקופת גמל לעצמאים

הכוונה היא להחזר מס. כלומר, לא יחול שינוי במדרגת המס שלכם. למשל אם הפקדתם 1,000 ₪ לקופת גמל, לפי סעיף 45א לפקודת מס הכנסה, תקבלו החזר של 350 ₪ לאחר שנגבה מלוא המס על ההכנסה.

סעיף 47 – ניכוי מס למפקידים לקופת גמל לעצמאים (או לכל חיסכון פנסיוני אחר) והפחתה של דמי הביטוח הלאומי וביטוח בריאות ממלכתי

הכוונה היא להוצאת מוכרת. כלומר, לפי סעיף 47 אם הרווחת 10,000 ₪, ומתוכם הפקדת 1,000 ₪  לקופת גמל, אז מבחינת מס הכנסה הרווחת רק 9,000 ₪ ורק מהם יגבה מס הכנסה. ניכוי יכול להקטין את מדרגת המס שלכם, למשל כאשר המשכורת היא 21,000 ₪ והפקדה לצורך ניכוי מורידה אותה ל-19,000 ₪ עוברים למדרגת מס נמוכה יותר.

שימו לב כי אם הפקדתם כסף לקופת גמל ובחרתם לקבל עבורו הטבת "ניכוי" (עד התקרה המזכה), תיהנו גם מהפחתה בגובה דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח בריאות בשיעור שיכול להגיע ל-17.83% מתוך הסכום שהופקד לביטוח הפנסיוני ושהוכר לצורך הטבת הניכוי ממס הכנסה.

איזו קופת גמל מומלצת?

על מנת לדעת איזו קופת גמל מומלצת כדאי להיפגש או לשוחח עם סוכן פנסיוני. מה שטוב אחד לא בהכרח יהיה טוב לאחר, ותלוי בגורמים רבים. סוכן מקצועי יוכל גם לייעץ לכם על מסלול ההשקעה האידיאלי עבורכם, תוך מיצוי הטבות המס שמגיעות לכם.

בפתרונות עדיפים עובדים עם מיטב חברות הביטוח ובתי ההשקעות, ועורכים השוואת קופות גמל מעמיקה המתאימה לצורכיכם ולאופייכם, תוך התחשבות בדמי  הניהול, התשואות בשנים האחרונות ופרמטרים נוספים. כמו כן אנחנו מתמחים בפתרונות ביטוחים ופיננסיים לעצמאים. פנו אלינו עוד היום ותיהנו משירות מקצועי, יחס אישי ושקט נפשי.

הפקדות לקופת גמל לעצמאים
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
העברת קופת גמל
העברת קרן פנסיה לקופת גמל – צעד מבורך או שעדיף שיישכח?

העברת קרן פנסיה לקופת גמל היא רעיון שמדי פעם מתגנב לראשכם? חשוב לדעת שלא מדובר בשאלה של נכון או לא נכון, אלא להתייחס באופן פרטני ולבחון אותה לפי צורכיו ומטרותיו של החוסך. במאמר זה נדבר על היתרונות והחסרונות של מהלך זה.

קראו עוד »
פתיחת קופת גמל
פתיחת קופת גמל – כל מה שצריך לדעת

פתיחת קופת גמל הוא עניין מורכב שכדאי להיעזר בו עם סוכן ביטוח פנסיוני. במאמר זה נסביר מהי קופת גמל, מי זכאי לה, מה חשוב לבדוק לפני שפותחים קופת גמל ואיך סוכן יכול לעזור לכם בבחירת הקופה האידיאלית.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.