קופת גמל לחיסכון היא מכשיר חיסכון פנסיוני המאפשר לחסוכים להרוויח תשואות וליהנות מפטור ממס רווחי הון בגיל פרישה. במאמר זה נסביר מהי קופת גמל, למי היא מתאימה, מהם יתרונותיה וכיצד לבחור.
מהי קופת גמל לחיסכון?
קופת גמל לחיסכון נועדה לחיסכון ארוך טווח המאפשר לחוסכים להרוויח תשואות על כספם וליהנות מפטור ממס רווחי הון במשיכה לאחר גיל פרישה. קופות גמל לחיסכון מנוהלות על ידי חברות ביטוח או קופות גמל, והן משקיעות את כספי החוסכים במגוון נכסים, כגון מניות, אג"ח, קרנות נאמנות ונכסים לא סחירים.
למי היא מתאימה?
כל אדם מגיל 18 ומעלה זכאי להפקיד לקופת גמל:
עובדים שכירים מחויבים להפקיד לקופת גמל (או לקרן פנסיה) לפחות 6% משכרם, כאשר המעסיק מפקיד עוד 6.5% לרכיב התגמולים ו-6% לרכיב הפיצויים.
עובד שהוא עצמאי בלבד (אין לו הכנסות כשכיר), רשאי להפקיד עד 16% (ובמקרים מסוימים עד 16.5%) מכל ההכנסה שלו ועד גובה התקרה המפורטת להלן, ולקבל עבורה הטבות מס לפי בחירתו:
ניכוי סכום ההפקדה לביטוח הפנסיוני מתוך ההכנסה החייבת במס (הכרה בסכום ההפקדה כ"הוצאה מוכרת"). הטבה זו מוגבלת להפקדות בגובה של עד 11% מההכנסה ולא יותר מ-24,816 ₪ בשנה, נכון ל-2023. (23,496 ₪ נכון ל-2022).
זיכוי ממס בסך 35% משווי ההפקדה, בגין הפקדות עד 5% מההכנסה ולא יותר מהסכום המקסימלי המפורט להלן:
עובד שהוא "עמית מוטב" (כלומר סך ההפקדות לביטוח הפנסיוני שלו באותה שנה הוא לפחות 22,790.4 ₪), יוכל ליהנות מהטבה זו בתנאי שהסכום שהפקיד באופן עצמאי אינו עולה על 11,280 ₪ לשנה נכון לשנת 2023. (10,680 ₪ נכון לשנת 2022).
עובד שאינו "עמית מוטב" (כלומר סך כל ההפקדות לביטוח הפנסיוני שלו באותה שנה הוא נמוך מ-22,790.4 ₪), יוכל ליהנות מהטבה זו עד תקרה של 15,960 ₪ בלבד. (15,120 ₪ נכון לשנת 2022). הפקדות לקופת גמל פטורות ממס הכנסה, עד לסכום התקרה.
מה ההבדל בין קופת גמל לחיסכון לבין קופת גמל להשקעה?
קופת גמל לחיסכון וקופת גמל להשקעה הן שתי תוכניות חיסכון פופולריות בישראל. אך השוני המהותי ביניהם הוא המטרה של כל אחת מהן: קופת גמל מיועדת בעיקר לחיסכון לגיל פרישה. כספים שנצברו בה ניתן למשוך בגיל פרישה בצורה של קצבה חודשית פטורה ממס, או בצורה חד-פעמית. לעומת זאת, קופת גמל להשקעה מיועדת לחיסכון לכל מטרה, כספים שנצברו בקופת גמל להשקעה ניתן למשוך בכל עת, אך משיכה לפני גיל 60 תהיה כרוכה במס רווחי הון.
יתרונות קופת גמל לחיסכון
לקופות גמל לחיסכון מספר יתרונות משמעותיים, הכוללים:
- פטור ממס רווחי הון במשיכה בגיל פרישה: אם חסכתם עד גיל 60 או לאחריו, תקבלו קצבה לכל חייכם בפטור ממס רווחי הון.
- הפקדה גמישה: אין סכום מינימלי להפקדה או חובת הפקדה חודשית, אך קיימת מגבלת הפקדה שנתית .
- השקעות מגוונות: קופות גמל לחיסכון משקיעות במגוון נכסים, המאפשר לחוסכים להתאים את רמת הסיכון של חסכונותיהם לצרכים ולמטרות שלהם.
- אפשרויות משיכה מגוונות: בנוסף לקצבה לכל החיים, ניתן למשוך כספים מקופת גמל לחיסכון גם בצורה חד-פעמית, למשל באמצעות תיקון 190.
מהם החסרונות?
לקופות גמל לחיסכון גם מספר חסרונות, הכוללים:
- סיכון: מאחר והכסף מושקע בשוק ההון, התשואה אינה מובטחת, ולכן החיסכון שלכם יגדל או יקטן לפי התנודתיות האופיינית לשוק ההון.
- עלויות: חיסכון בקופת גמל כרוך בתשלום דמי ניהול, אשר "נוגסים" בחיסכון שלכם.
- מיסוי במשיכה שלא כדין: הכסף "ננעל" בקופה עד לגיל פרישה. אם תזדקקו לו קודם, יתכן ותיאלצו לשלם מס שיפגע בחיסכון שלכם באופן משמעותי. עניין זה נהוג בכל המוצרים הפנסיוניים.
כיצד לבחור קופת גמל לחיסכון?
בחירת קופת גמל היא החלטה חשובה, שכן היא תשפיע על עתיד החסכונות שלכם. לפני שאתם בוחרים קופת גמל, כדאי לשקול את הגורמים הבאים:
- תשואות הקופה: חשוב לבחור קופת גמל עם תשואות טובות, אך חשוב גם לזכור שהעבר אינו מנבא את העתיד.
- רמת הסיכון: ישנם מסלולים בקופות גמל המתאימים לחוסכים בעלי רמת סיכון גבוהה יותר ואחרים המתאימים לחוסכים בעלי רמת סיכון נמוכה יותר.
- דמי ניהול: חשוב לבחור קופת גמל עם עלויות נמוכות ככל האפשר.
- היקף הנכסים המנוהל: קופת גמל עם היקף נכסים גדול יותר היא בדרך כלל קופת גמל יציבה יותר.
- ותק הקופה: קופת גמל עם ותק רב יותר היא בדרך כלל אמינה יותר.
- מוניטין הגוף העומד מאחורי הקופה: חשוב לבחור קופת גמל של גוף מוערך.
קופת גמל היא מכשיר גמיש ומגוון המאפשר לחסוכים ליהנות מפטור ממס רווחי הון במשיכה בגיל פרישה. לפני שאתם בוחרים קופת גמל, חשוב להתייעץ עם סוכן פנסיוני ולשקול את הגורמים השונים כדי לבחור את הקופה המתאימה ביותר עבורכם.
בפתרונות עדיפים אנו מעמידים לשירותכם צוות מקצועי, עתיר ידע וניסיון שעובד עם כל החברות והגופים המובילים בתחום. פנו אלינו עוד היום לתיאום ייעוץ ותיהנו משירות VIP ומשקט נפשי.