קיבלתם בירושה חיסכון? כך תשקיעו חכם

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מקבלים בירושה צבירות של כספי חיסכון והם מתלבטים בינם לבין עצמם מה כדאי לעשות איתם ואיך להשקיע אותם נכון. אחת האפשרויות שמוצעות להם היא להעביר את כספי הנפטר לקופת גמל לפי תיקון 190. מה זה בעצם אומר? אתם מוזמנים לקרוא ולגלות.

מה לעשות עם כספי גמל שעברו בירושה?

אם ירשתם לאחרונה כספים שנחסכו באמצעות קופת גמל, הרי שכספי התגמולים בחיסכון והרווחים נחשבים ככספים שניתן למשוך אותן באופן מיידי ואפילו יש עליהם פטור ממס רווחי הון. כל זאת, במשך תקופה של עד 3 חודשים ממועד פטירות של בעל הקופה, שציין אתכם בתור מוטבים.

המשמעות היא שאתם יכולים להחליט אם למשוך את כספי החיסכון או להעביר אותם לחשבון חדש על שמכם. עם זאת, קיימת אלטרנטיבה ראויה יותר שכדאי לשקול והיא להפקיד את הכסף הזה לקופת גמל חדשה בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה.

משיכת כספי הירושה – מהם האפשרויות העומדות לפניכם?

באופן כללי ניתן לומר שהכספים שנמצאים בקופת הגמל של הנפטר, נחלקים לשני רכיבים: תגמולים ופיצויים. החלק של התגמולים והרווחים שנצברו בגינו, פטורים ממס לתקופה בת 3 חודשים ממועד פטירתו של העמית. אם חלפו 3 חודשים מאירוע הפטירה, והכספים טרם נמשכו, תאלצו לשלם עליהם מס רווחי הון בשיעור של 25%, כפי שנהוג בעכל ערוץ השקעה אחר.

עם זאת, על החלק של הפיצויים תקבלו את אותה הטבת מס שהנפטר היה יכול ליהנות ממנה. כלומר, אם הכספים של הפיצויים פטורים ממס, הם יישארו כך גם אם קופת הגמל תעבור לרשותכם. אבל אם כספי הפיצויים חייבים המס, שיעור המס שהיה אמור לשלם בעליהם היה 40%, והוא יחול עליכם בעת משיכת הכספים.

לעומת זאת, אם מדובר בכספי חיסכון שנחסכות בקופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, והנפטר חצה את גיל 75 כשנפטר, הרי שתחויבו בתשלום מס רווחי הון מופחת – רק 15% מהרווח הנומינמלי במעמד הפדיון.

למה מומלץ להעביר את כספי הנפטר לקופת גמל תיקון 190 שרשומה על שמכם?

אם תשאירו את הכספים בקופת הגמל של המנוח, הם יהיו חייבים במס רווח הון של 25% על הרווח הריאלי בקופה, בתוך 3 חודשים מאירוע הפטירה.

כמו כן, כל עוד קופת הגמל נותרת רשומה על שם הנפטר, לא תוכלו לשנות כלום: לא את מסלול ההשקעה בקופה, את דמי הניהול בה ואפילו הדוחות התקופתיים ימשיכו להגיע לכתובת שסיפק הנפטר. לא תוכלו לבצע שום פעולה, למעט משיכת הכספים. 

מהם האפשרויות להשקיע את כספי הירושה ומהם יתרונותיהם במסגרת תיקון 190?

אם ירשתם כספי חיסכון אחת האפשרויות העומדת לבחירתכם היא להשקיע אותם באמצעות קופת גמל לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. אפשרות זו פותחת בפניכם עולם שלם של הטבות מיסוי משמעותיות, דמי ניהול אטרקטיביים וגמישות רבה בבחירת מסלולי ההשקעה.

יש שתי דרכים שבהן ניתן להשקיע את כספי הנפטר בקופת גמל על פי תיקון 190:

1) העברת כספי הנפטר לקופת גמל חדשה על פי תיקון 190

יורשים של קופות גמל יכולים במסגרת תיקון 190 לנייד את החסכונות מקופת הגמל של המנוח אל קופת גמל חדשה הרשומה על שמם, וכך בעצם ליהנות מכל היתרונות הגלומים בכך. הסבת הכספים לקופה חדשה על שמכם תהפוך אתכם לבעלים החוקיים של החיסכון וכך תוכלו לקבל הרשאות מלאות לביצוע שינויים בקופה וגם לנצל את כל הזכויות האחרות שמגיעות לכם, למשל: 

  • להעביר את כספי הגמל למסלול השקעה אחר
  • להעביר את קופת הגמל לחברת ביטוח או בית השקעות אחר
  • לקבל דוחות תקופתיים שישקפו לכם את התשואות בקופה
  • לנהל עם החברה משא ומתן בנוגע לדמי הניהול שאתם משלמים
  • לקבל הלוואה בתנאים אטרקטיביים כנגד כספי הגמל שלכם
  • והכי חשוב – לייעד את הכספים בקופה לכספי קצבה מוכרת, שתקבלו בעתיד בתור פנסיית זקנה פטורה ממס  לחלוטין.

לתשומת לבכם: אם תחליטו ללכת בדרך הזו, הרווחים שהצטברו בחיסכון של המנוח עדיין יישארו פטורים ממס רווחי הון במשיכת הכספים, למעט הרווחים החדשים שתצברו בקופה. רק הרווחים החדשים, יחויבו במס רווח הון בשיעור של 25% מן הרווח הריאלי. עם זאת, הכספים נשארים נזילים וזמינים למשיכה מלאה או חלקית בכל רגע נתון.

2)  משיכת החיסכון והפקדת הכספים מחדש על פי תיקון 190

לפעמים לאו דווקא כדאי לנייד את כספי החיסכון שירשתם לקופת גמל חדשה בכפוף לתיקון 190. יש סיטואציות מסוימים שבהן עדיף דווקא לבצע משיכה הונית של הכספים בתור סכום חד פעמי, ולהפקיד את הכספים מחדש כסכום חד פעמי, לקופת גמל חדשה על פי תיקון 190.

באילו מצבים זה מומלץ?
  • עבור יורשים שקרובים לגיל פרישה (מי שחצה את גיל 60)
  • מי שמקבל קצבת פנסיה מינימלית בסכום הקבוע בחוק (או שצפוי לקבל בעתיד) – 4,525 ₪ לפחות
  • כשהיקף החיסכון בקופת הגמל הוא יותר מ- 250,000 ₪

 במידה ואתם עומדים בתנאים אלו, תוכלו למשוך את כספי קופת הגמל שירשתם ולהפקידם מחדש לפי תיקון 190, כך שבעתיד תוכלו לפדות אותם ולשלם מס רווחי הון מופחת בסך 15% בלבד בגין הרווח הנומינלי בקופה (במקום לשלם 25% מס רווחי הון על הרווח הריאלי, כפי שהייתם נאלצים לשלם אם הייתם בוחרים באפשרות של העברת הכספים לקופה על שמכם).

לתשומת לבכם: למרות היתרונות שציינו, חשוב לזכור שכשמפקידים מחדש את כספי החיסכון שנפדו לקופת גמל חדשה לפי תיקון 190, אתם מאבדים את האפשרות למשוך את הכספים בהתאם לתוכנית. משיכתם תתאפשר בכפוף לתנאים הקבועים בחוק בנושא היוון קצבה מוכרת.

קראו את המדריך המלא שלנו בנושא העברה בין דורית במסגרת תיקון 190 >>>

אז למשוך את הכספים או לא?

אנשים רבים שירשו חיסכון מתלבטים רבות לגבי השאלה של האם כדאי למשוך את כספי הנפטר מקופת הגמל. כאמור, היתרון העיקר במשיכה הונית של כספי הגמל, הוא שמהרגע שבו אתם מקבלים את הכספים לידיכם, אתם חופשיים לחלוטין לבחור איך ואיפה תהיו מעוניינים להשקיע אותם – בין אם מדובר בקניית נכסים פיזיים, כמו נכסי נדל"ן, רכב או השקעה בכל מכשיר חיסכון אחר על פי העדפתכם.

עם זאת, לחופש יש מחיר ויש מי שיגיד אפילו סיכון. כי כל עוד הכספים מנוהלים בצורה מסודרת בקופת גמל, מנהלי ההשקעות מחויבים לפעול כדי להשיג עבורכם את התשואה הטובה ביותר. אם אתם לא מיומנים בניהול תקציב והשקעות, משיכת כספי הגמל עלולה לגרום לכם לבזבז את הכספים ולגרום להם להעלם מהר מהצפוי.  זכרו שמשיכת הכספים היא פעולה בלתי הפיכה ולא תוכלו להפקידם מדש מבלי לאבד את היכולת למשוך אותם בכל עת.

מתלבטים מה לעשות?

פנו עוד היום אל המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח שעוסקים בתחום החיסכון הפנסיוני ובייעוץ פרישה כבר עשרות שנים. נשמח לשוחח אתכם, לענות על כל שאלה שיש לכם באדיבות ולאתר עבורכם את הפתרון האידיאלי לצורכיכם. פנו אלינו עוד היום לקבלת פרטים נוספים ותיהנו משירות מקצועי, יחס אישי וחם וליווי צמוד לאורך כל הדרך.

השקעת ירושה בתיקון 190
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קיבוע זכויות בגיל פרישה
קיבוע זכויות בגיל פרישה: מה חשוב לדעת?

קיבוע זכויות בגיל פרישה הוא הליך חשוב שנועד למזער באופן ניכר את חבות המס שלכם על החיסכון הפנסיוני. יש ליזום את התהליך מול רשות המיסים, על מנת להימנע מתשלום סכום גבוה למדינה שלא לצורך. אז איך עושים זאת נכון?

קראו עוד »
להצטרפות לקופת גמל תיקון 190
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.