הנפילה של בנק עמק הסיליקון קרתה בעיקר בגלל הלווואות והשקעות לא מוצלחות בנכסים בלתי סחירים, רכיב שיש גם לחוסכים ישראליים רבים בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה. מה עושים במצב כזה ואיך אפשר להיזהר?
קריסת ה- SVB אינה דומה לקריסת לימן ברדרס אבל…
למרות שמדובר בקריסת בנק, מדובר בבנק שנחשב יחסית קטן, וזה ממש לא דומה למקרה של לימן ברדרס מ- 2008 ולכן ההשוואה אינה במקום. עם זאת, במקביל אליו גם קרסו מספר בנקים קטנים נוספים, אחד מהם בנק קריפטו וגם בורסת הקריפטו עצמה לפני כמה חודשים. כך מהר מאוד נוצר סדק שעלול להתפתח למשבר נזילות בבנקים גדולים יותר, ולכן ראינו את מניית בנק אוף אמריקה צוללת.
מאחר ובנקים לוקחים מימון מבנקים אחרים, הם מזינים את אפקט הדומינו, כשאחד נופל תהיה בהכרח השפעה על האחר, השאלה היא כמה היא תהיה משמעותית. ב- 2008 נוצר משבר כי הבנקים איבדו אמון בבנקרים אחרים, ולא הפקידו בהם כסף. לכן, המערכת קרסה בזמנו.
קריסת ה- SVB עלולה ליצור משבר בענף ההייטק הישראלי
מאות חברות טכנולוגיה ישראליות חשופות לסיכון בעקבות קריסתו של בנק עמק הסיליקון, שהתמחה במתן הלוואה לחברות סטארט אפ. ההלוואות לחברות אלו גובו בניירות ערך שקרסו ולכן הבנק למעשה נקלע לקשיים כלכליים. תוסיפו לזה את עליות הריבית, "שריפת מזומנים" של הלקוחות והנמכת התחזית השנתית, ותקבלו גופים רבים שדורשים למשוך את כספם מחשש שהבנק ייסגר, מה שנתגלה כנבואה שהגשימה את עצמה. חברות מסוימות הצליחו להציל רק מיליארדים בודדים, לפני שהרגולטור סגר את הבנק, אך מאות חברות אחרות הפסידו סכומי עתק.
משבר הנכסים הבלתי סחירים
בנקים בעולם ממנפים את עצמם באמצעות השקעות מסוכנות, עם פיקוח לא מספיק הדוק, שלא כמו בישראל שאמנם פועלים באותה הדרך אך עדיין הם מפוקחים יותר ויש להם רשת ביטחון והגנה.
SVB הוא בנק של חברות טכנולוגיה, על כל המשתמע מכך. בין היתר הוא מייצר נכסים משמעותיים של השקעות והלוואות לחברות טכנולוגיה, לצד סכומים משמעותיים באגרות חוב על משכנתאות. חלק משמעותי מהנכסים שהוא מנהל הוא בלתי סחיר, מה שאומר שקיימת אפשרות נרחבת יותר לתמרן את שוויים.
כשהודיעה הנהל הבנק על נכסים בלתי סחירים ועל הנפקה, מימושם נעשה במחיר זול מאוד והמשקיעים הרגישו מרומים, כי שבוע לפני כן אמרו להם ששווי הנכסים כלכלי. לכן זה יצר אפקט שהמשקיעים רצו לבנק כדי למשוך את כספיהם, אלא שחלק גדול מהם גילה שאינו מסוגל לעשות זאת. במקביל משקיעים ברחו מהמניות שהתרסקו ב- 60% אחרי סגירת הבנק.
הנכסים הבלתי סחירים משפיעים גם עליכם
לצערנו, ב- 2023 נכסים בלתי סחירים עלולים להיות מסוכנים. כיום, הם אלה שתורמים לתשואות השליליות שאתם רואים בקופות הגמל, בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות. אלה שהכי מסוכנים מוצגים בשווי מנופח ביחס לשווים והם כרגע נכסי הטכנולוגיה. בעוד שאגרות חוב בלתי סחירות והלוואות לא סחירות הסיכוי הערך משוקף בצורה יחסית הגיונית ואין יכולת תמרון רבה, הרי שבנדל"ן וכיום בעיקר בטכנולוגיה המצב שונה. מי שאוחז בקרן פנסיה או בקרן השתלמות יכול כיום לראות שיש הפסד של כמה אחוזים, אך לא לכולם ברור שההפסד הנוכחי נובע גם ואולי בעיקר מהנכסים הבלתי סחירים בעת זו.
מה אפשר לעשות?
בעת השוואת קרנות פנסיה, השתלמות, קופות גמל וכדומה כדאי להתייחס גם לדירוג הגופים לפי התשואות שלהן בנכסים הסחירים, ולא רק לפני התשואות באופן כללי. זה הזמן לבחון אפשרות להתרחק מגופים עם נכסים בלתי סחירים בהיקף גבוה או מגופים עם חשיפה גדולה למניות טכנולוגיה בלתי סחירות.
בפתרונות עדיפים אנו עובדים עם כל הגופים הפיננסים המובילים. כמו כן אנו גם משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לנו לבחון את מוצרי החיסכון וההשקעה מכל הזוויות, במטרה לספק לכם ייעוץ אמין ואובייקטיבי ולעזור לכם לעשות את הבחירה הנכונה. אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר עוד היום לתיאום פגישה שתחסוך לכם זמן וכסף ותעניק לכם שקט נפשי!