אי תשלום קרן פנסיה לעובד שכיר – מה אפשר לעשות?

אי תשלום קרן פנסיה (או חיסכון פנסיוני אחר) נחשב בישראל לעבירה פלילית, למעט מקרים מסוימים. מה מגיע לכם בדיוק, האם המעסיק שלכם עובר על החוק וכיצד עליכם לנהוג? 

אי תשלום קרן פנסיה – באילו מקרים מדובר בעבירה פלילית ובאילו לא?

כיום, בשנת 2023, רוב העובדים השכירים זכאים ליהנות מחיסכון פנסיוני בקרן פנסיה או בקופת גמל בשיתוף עם המעסיק, מכוח צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק שנכנס לתוקפו כבר בשנת 2008.

עם זאת, נציין ונאמר שלפי הצו, המעסיק לא תמיד חייב להפקיד כספים לפנסיה שלכם, וגם כשהוא חייב להפקיד, אין זה אומר בהכרח שעליו לבצע זאת באופן מיידי:

  • אם אין לכם קרן פנסיה פעילה (או שלא הופקדו אליה כספים במשך יותר מ- 5 חודשים), כל עוד לא תעבדו אצל אותו מעסיק במשך 6 חודשים, המעסיק לא חייב לבצע הפקדות לטובת הפנסיה.
  • אם יש לכם קרן פנסיה פעילה, תצטרכו לעבוד אצל המעסיק החדש שלכם ברציפות לפחות במשך 3 חודשים, ורק אז המעסיק יבצע עבורכם הפקדות פנסיוניות באופן רטרואקטיבי, כלומר מיום עבודתכם הראשון.

מה אתם אמורים לקבל בעצם במסגרת הפקדות פנסיוניות?

לפי צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק, מדי חודש המעסיק חייב להפקיד עבורכם את הסכומים הנדרשים לטובת חיסכון פנסיוני, המתחלקים בינו לביניכם, וסה"כ כ- 18.5% מהשכר. החלוקה היא שהמעסיק מפקיד עבורכם 12.5% בהתאם לשכרכם (המתחלקים בין תגמולים לפיצויים) ואתם מפקידים 6% משכרכם. 

כיום אתם יכולים לבחור שההפקדות יבוצעו באמצעות קרן פנסיה או קופת גמל (בעבר היה ניתן גם לבצע זאת גם באמצעות ביטוח מנהלים). חשוב לדעת שבעוד שקרן פנסיה משלב בין רכיב חיסכון לבין רכיב ביטוחי (הכולל ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח שארים), הרי שבקופת גמל אין שילוב כזה, והיא משמשת אך ורק לטובת חיסכון.

לא להזניח, כדי שלא תפגעו!

אי תשלום פנסיה עלול לפגוע בכם ב- 3 דרכים עיקריות:

  • החיסכון הפנסיוני שלכם נפגע, וכך אתם עלולים להגיע לפנסיה עם סכום נמוך יותר מכפי שציפיתם.
  • אם יש לכם קרן פנסיה, היא עלולה לבטל את הביטוח הפנסיוני שלכם (שהוא חלק אינטגרלי מהקרן), ותישארו ללא ביטוח אובדן כושר עבודה וללא ביטוח שארים. כלומר, אם חלילה תחלו או תעברו תאונה, לא תהיה לכם ולמשפחתכם רשת ביטחון כלכלית.
  • לא תחסכו ולא תצברו פיצויי פיטורין שאומרים להיחסך עבורכם במסגרת קרן הפנסיה.

כיצד עליכם לנהוג במצב של אי תשלום פנסיה?

אם המעסיק אינו מבצע עבורכם הפקדות פנסיוניות, למרות שאתם עומדים בתנאים שפירטנו, הרי שמדובר בעילה בתביעה, ומעבר לכך – אתם רשאים להתפטר בדין פיטורים ולקבל פיצויים מלאים.

חשוב לציין כי לפעמים טעויות קורות ואינן תלויות ישירות במעסיק אלא בקרן עצמה. בהחלט יתכן מצב שהמעסיק כן מבצע הפקדות, אך הם משום מה הן אינן נקלטו בחשבון שלכם, ואז עלול להיווצר מצב של אי תשלום פנסיה. שימו לב שהפקדות צריכים לעבור עד ה- 15 לחודש העוקב, ואם אינן עוברות תוך 40 יום, מדובר בעבירה והעונש הצפוי למעסיק הוא תשלום קנס בגובה של 200% על ההפקדה שלא בוצעה!

לכן, אם הבחנתם בדוחות שקיבלתם מקרן הפנסיה, שלא בוצעו הפקדות במהלך השנה או בחלק ממנה, יש להעביר מכתב מהקרן למעסיק שמתריע על כך, על מנת לבצע בירור מעמיק בנושא, בטרם פונים להליכים משפטיים יקרים שאף אחד לא רוצה להגיע אליהם באמת.

חשוב לציין שאם כבר עזבתם מקום עבודה, ועדיין קיים חוב תשלומים להפקדות פנסיוניות, עליכם להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. כמו כן, במצב שהמעסיק שלכם נקלע לפשיטת רגל, ואין לכם ממש ממי לגבות את הכסף, אפשר לתבוע את קרן הפנסיה עצמה.

לסיכום – אי תשלום פנסיה מסכן אתכם וגם את המעסיק!

כל השכירים בארץ צריכים לקבל הפקדות פנסיוניות המתבצעות ע"י המעסיק, כל עוד עבדו אצלו ברציפות לפחות 3 חודשים (או חצי שנה במידה ואין להם קרן פעילה). אי תשלום פנסיה מסכן את המעסיק בקנסות ובתביעה פלילית, אך חשוב מכך – הוא מסכן אתכם. מדובר בזכות חשובה, שאסור לוותר עליה, ולכן כל כך חשוב לבצע מעקב ולבדוק שההפקדות מתבצעות כראוי ובמלואן.

על מנת ליהנות מחיסכון פנסיוני אופטימלי מומלץ השוואת קרנות פנסיה וקופות גמל ע"י סוכן פנסיוני מקצועי ובעל רישיון מטעם משרד האוצר, כיוון שרק לו יש את הכלים לשקלל פרמטרים רבים ולאפשר לכם לראות את התמונה המלאה.

צרו קשר עם סוכנות פתרונות עדיפים לתיאום פגישת ייעוץ עם סוכן אמין ומקצועי שיעניק לכם שקט נפשי.

אי תשלום פנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.