כיצד הגדלת החשיפה לשוק ההון משפיעה על קרנות הפנסיה שלנו?

על רקע עצירת הרפורמה, העלאת הריבית הגדלת החשיפה למניות והקרנת החשיפה לשווקים בחו"ל אפשר להגיד שמשהו קורה בקרנות הפנסיה, מכשיר החיסכון העיקרי שלנו לטווח הארוך. כיצד מגמה זו משפיעה על התשואות 

יש מקום לאופטימיות זהירה?…

קרנות הפנסיה הציגו בחודש אפריל 2023 תשואה ממוצעת של 1.6%, במסלול של חוסכים עד גיל 50, שהוא המסלול שמרכז את היקף הנכסים הגדול ביותר בהפרש משמעותי מאפיקים אחרים. מתחילת השנה קרנות אלו רשמו תשואה שעומדת על יותר מ- 3.5%.

זה לא דבר מובן מאליו לראות תשואה חודשית חיובית בקרנות הפנסיה, בעיקר מאחר והריבית ממשיכה לעלות וריבית הפריים מגיעה לשיא של 6%, לאחר עשור וחצי. כמו כן, כזכור הרפורמה המשפטית איימה על הכלכלה המקומית. לכן נשאלת השאלה מאיפה האופטימיות?…

התשובה פשוטה: התשואה החיובית נובעת מהמגמה החיובית של שוק המניות. באפריל ראינו מגמה חיובית – תל אביב 35 עלה 1.6% ומדד ת"א 125 עלה 1.64%. עניין זה גם כנראה נתמך הודות לשוק המניות האמריקני ובדגש על מדד ה-S&P500 שעלה ב- 1.46% בחודש האחרון.

צעדים קטנים שבוחנים את השטח

נדמה כי בתקופה האחרונה יותר ויותר גופים מוסדיים מתחילים לרכוש קרנות ומניות בקצב מסחרר. במילים אחרות, נדמה כי החשש מפני המיתון התפוגג קליל. למרות המגמה הבולטת של חודש אפריל, הגופים המנהלים עדיין זהירים יחסית והשינויים בחשיפה למניות נעים בין הורדה של 0.9% ועד להגדלה של 2%.

אלטשולר שחם הוא מגדיל החשיפה הבולט ביותר

בית ההשקעות משתמש באסטרטגיית ניהול הבאה לידי ביטוי בשינויים חדים בעקבות מגמות שונות ושינויי מאקרו כבר שנים רבות. היו שנים שאסטרטגיה זו הטיסה את בית ההשקעות למקומות הראשונים בטבלאות של התשואות, אבל בשנתיים האחרונות זה דווקא פחות עבד. כעת, קרן הפנסיה של אלטשולר הגדילה את החשיפה ב- 2.05% בחודש והגיעה לחשיפה של 57.8% למניות שהיא הגבוהה ביותר במסלול של החוסכים עד גיל 50.

ומה קורה אצל בתי ההשקעות האחרים?

בית ההשקעות של כלל גם העלה את החשיפה ב-0.9% בחודש אפריל, וזאת לאחר שבשנה שעברה הוא  הקטין באופן דרמטי את החשיפה למניות. בחודשים האחרונים הוא אט-אט מגדיל אותם בחזרה וכבר מגיע לחשיפה של כמעט 48%.

בבית ההשקעות של הפניקס לעומת זאת, לא מתרגשים מהשווקים בחודשיים האחרונים ובחרו דווקא להקטין את החשיפה למניות בחודש אפריל במעט יותר מ-1%. 

ואיך החשיפה לישראל באה לידי ביטוי?

בעוד קיימת מגמת שינוי הדרגתית יחסית בחשיפה למניות, המגמה להגדלת החשיפה לישראל הרבה יותר ניכרת, וזאת לאור השהיית הרפורמה המשפטית וירידה בחששות מפני השקעות זרות בישראל והצמיחה הכלכלית.

נכון להיום מתנהל מו"מ בין נציגי האופזיציה והקואליציה בבית הנשיא, ונראה שהמוסדיים לא מאמינים כי הרפורמה לא תעבור כפי שתוכננה במקור אלא תעבור שינויים שיאפשרו קונצנזוס בעם. לכן בתי ההשקעות הגדילו באופן משמעותי את החשיפה של קרנות הפנסיה לישראל, כשבראשם הפניקס, שהקטין את החשיפה לחו"ל בשיעור של 4.5%, ואחריו אלטשולר עם הגדלת חשיפה של 3% לשוק המקומי. מנורה מבטחים הקטינה את החשיפה לחו"ל ב- 2% ומגדל מקפת גם כן הקטינה את החשיפה ביותר מ- 1%.

שם החברה

מרץ

אפריל

שינוי החודש

אלטשולר שחם

55.71%

57.76%

2.05%

הראל

51.13%

51.83%

0.70%

מגדל מקפת

49.65%

48.78%

0.87%-

כלל

47.01%

47.92%

0.91%

הפניקס

48.10

47.04%

1.06%-

מיטב

46.30%

46.66%

0.36%

מנורה מבטחים

36.01%

35.94%

0.07%-

 

אז איזו קרן פנסיה הכי כדאית?

תוכלו לראות כאן השוואת תשואות קרנות פנסיה של הרבעון האחרון (הטבלאות מתעדכנות כל רבעון אצלנו באתר). אבל מעבר לתשואות וליתרת הנכסים, יש גם פרמטרים רבים נוספים שצריך לקחת בחשבון: דמי הניהול, מדד שארפ, ציון במדד השירות ומדיניות השקעה הם רק חלק מהם.

הדרך הקלה ביותר לבחירת קרן פנסיה היא להיפגש עם סוכן פנסיוני מקצועי ואובייקטיבי שיוכל לערוך בשבילכם השוואה מסודרת ומקיפה בין כל הקרנות הקיימות, יתאים לכם מסלול השקעה התואם את צורכיכם וידאג להשיג לכם דמי ניהול אטרקטיביים. את כל זה אנחנו עושים בסוכנות פתרונות עדיפים. מוזמנים ליצור איתנו קשר עוד היום לפרטים על פתיחת קרן פנסיה או העברתה.

כיצד הגדלת החשיפה לשוק ההון משפיעה על קרנות הפנסיה שלנו (1)
תרצו לחזור לנושא מסוים?
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
האם כדאי למשוך כספי פנסיה
האם כדאי למשוך כספי פנסיה כדי לכסות את המשכנתא ואת ההלוואות?

הריבית הגבוהה מביאה לכך שיותר ויותר ישראלים מושכים את קרנות הפנסיה וההשתלמות ושוברים חסכונות על מנת לכסות את המשכנתא והלוואות אחרות. האם גם לכם כדאי, אילו השלכות צפויות לטווח הארוך ומה אפשר עוד לעשות כדי לא לכרוע תחת הנטל?

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.