תוכן עניינים
התשואות צונחות, השוק חווה טלטלות וחוסכים רבים מתלבטים אם כדאי להם לנשום עמוק עד יעבור זעם, או שהגיע הזמן לתת למוסד פיננסי אחר לנהל את כספי הפנסיה שלהם. אנחנו כאן כדי להרגיע את הרוחות ולהסביר לכם למה לא כדאי לכם לנייד את כספי החיסכון הפנסיוני שלכם.
בחודשים האחרונים אנחנו ערים לשיח סוער ברשתות החברתיות ובעיתונות באשר לניוד כספי הפנסיה של החוסכים מקופת גמל אחד לקופת גמל אחרת או מקרן פנסיה אחת לאחרת. שוק ההון עכשיו נמצא בסערה תנודתית, ולכן כרגע ניתן לראות שכל בתי ההשקעות וחברות הביטוח מציגות תשואות נמוכות ואף שליליות, עניין שמערער את ביטחונם ציבור החוסכים, שחוששים שהפנסיה שלהם תיפגע אם לא יעשו מעשה כדי לבלום או לפחות למזער את הפגיעה למינימום.
עניין זה גורם לתזוזה משמעותית של כספים בתעשיית קופות הגמל: רק ברבעון האחרון העבירו כ- 5% מהנכסים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות בין הגופים, שמנהלים יחדיו כ- 674 מיליארד ₪. אבל האם מדובר בצעד נכון? לא בטוח. ריכזנו עבורכם 3 היבטים חשובים שכדאי לשקול לפני שאתם מעבירים את החסכונות שלכם מגוף אחד לאחר.
1. אל תסמכו על אחרים בעיניים עצומות
מי שהיה עד לאחרונה הגוף הגדול בתעשיית קופות הגמל הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם. השנה האחרונה היתה עבורו מאתגרת במיוחד, בלשון המעטה, במיוחד שרק ברבעון האחרון החוסכים החליטו להעביר 16.1 מיליארד ₪ מחסכונותיהם לטובת המתחרים שלו.
יש מי שיגיד שהסיבה לכך מוצדקת, וזאת מאחר שברבעון הראשון של 2022 התברג בית ההשקעות במקום האחרון במסלול המנייתי של קרנות ההשתלמות עם תשואה שלילית מצטברת של 8.4% מתחילת השנה. במסלול הכללי הוא גם מציג תשואה שלילית מצטברת נמוכה של 4.8% מתחילת השנה.
עם זאת, חשוב לזכור שתמיד בוחנים את ההישגים של הגופים המנהלים לאורך זמן, לפחות 3 או אפילו 5 שנים לאחור, ולא מסתמכים על רבעון אחד ואפילו לא על שנה. מעבר לזה, מי שמעודד את הקהל לעבור אל גופים מנהלים אחרים הם סוכני הביטוח, שיש להם ניגוד אינטרסים ברמה מסוימת, כיוון שהם מקבלים עמלה על כל חוסך שהם מעבירים לגוף מנהל אחר. כך שלצערנו לא תמיד כולם מספקים המלצות בתום לב והן לאו דווקא משרתות אך ורק את טובת הלקוח.
2. אל תנסו לרדוף אחרי התשואות
הרבה חוסכים מנסים לתזמן את השוק וכל הזמן מעבירים את החסכונות שלהם לגוף המנהל שמככב בראש טבלת התשואות. אם מדברים על חיסכון ארוך טווח אי אפשר לתזמן את השוק. עד היום אף אחד לא הצליח לעשות את זה ולהתמיד בזה לאורך זמן. כל מנהלי השקעות חווים עליות וירידות, ומי שהיום מככב בטבלת התשואות, עלול תוך זמן קצר למצוא את עצמו בתחתית שלה. מנהל השקעות עם ותק וניסיון יודע לשנות את תפיסת העולם שלו, ולהביא עליות בהמשך. לכן הכי טוב זה חשוב לבחון את ההשקעות של הגופים המנהלים לאורך זמן ממושך ככל הניתן, ולבדוק אם דמי הניהול שהם גובים מוצדקים.
3. התמקחו על דמי הניהול
אל תמהרו לעזוב מנהל השקעות שהיתה לו שנה מאתגרת, אבל תבחנו אותו לאחור וגם תעקבו אחריו. אם במשך שנתיים-שלוש הוא תמיד בתחתית הרשימה, התמקחו על דמי הניהול. גם אם יורידו לכם את דמי הניהול באופן זמני, מדובר בהטבה מעולה שהיא בבחינת תוספת תשואה.
אז איך בכל זאת תדעו שזה הזמן לעבור?
ראשית אף אחד לא יודע באמת לחזות את שוק ההון או את תשואות הגמל והפנסיה – מה שהיה בעבר לא מעיד על העתיד. עם זאת, במידה ובמשך 3-4 שנים הגוף המנהל של החסכונות שלכם נמצא בתחתית טבלת התשואות, משהו שם לא תקין, וכדאי לבחון עם סוכן הביטוח של פתרונות עדיפים לאן כדאי לכם לעבור, ואם בכלל.
הסוכנים שלנו בעלי ניסיון של עשרות שנים בתחום החיסכון הפנסיוני והפיננסי ועובדים בצמוד לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות המובילים בארץ. צרו קשר לתיאום פגישת ייעוץ ותיבנו משקט נפשי.