האם קרן הפנסיה שלכם מאוזנת אקטוארית?

קרנות הפנסיה מבוססות על עיקרון הערבות ההדדית, ולכן הן חייבות להישאר דרוכות בכל הנוגע לניהול הנכסים אל מול התחייבויותיהן. כיצד הן שומרות על האיזון האקטוארי והאם יש יתרון לקרנות גדולות על פני הקטנות בעניין זה?

כיצד פועל מנגנון הערבות בקרן הפנסיה?

אחד היתרונות הבולטים של קרנות הפנסיה המקיפות הוא שהן כוללות רכיב של כיסוי ביטוחי במקרה של מוות או אובדן כושר עבודה. אלא שבניגוד לחברות הביטוח שמשלמות למבוטח את כספי התביעה מתוך כיסן ומעוניינות ביצירת רווח. מאחר ואין כאן פרמטר של רווח בגין הכיסוי הביטוחי של קרן הפנסיה, הביטוח בה הרבה יותר זול בהשוואה לביטוחים שמציעות חברות הביטוח.

בקרנות הפנסיה קיימת ערבות הדדית בין העמיתים, והם אלו שנושאים בנטל תשלום התביעות וכן בתשלומי הגמלאות. כלומר, כשעמית כלשהו משלם פרמיה לקרן לטובת הכיסוי הביטוחי שלו, למעשה התשלומים שלו נצברים בקופה מיוחד ובמקרה ביטוחי, הכסף משולם לעמית. זהו למעשה המנגנון שאחראי על האיזון האקטוארי הוא יכול ליצור עודף או גירעון.

איך המנגנון האקטוארי עובד?

אחת הסיבות לעודף או גירעון אקטוארי היא יציאה לגמלאות. מדובר במצב שבו למעשה קיים פער בין הריביות בשוק בפועל לבין הנחות התשואה על נכסי קרן הפנסיה שמחושבות בריבית אשר קבועה במסגרת התקנון. מאחר והיתרה הצבורה של עמית ביום יציאתו לפנסיה שונה מסה"כ הנכסים שהקרן אמורה להעמיד עבורו, ולכן נוצר גרעון בריביות הקיימות או לחלופין – עודף אקטוארי, במידה ותנאי השוק אחרים.

דוגמה לצורך המחשת העניין

אדם בעל חיסכון של 1,000,000 ₪ יוצא לפנסיה יקבל 5,000 ₪ בקצבה החודשית (בהנחה שמקדם הקצבה הוא 200). אבל מאחר שהריבית שאיתה חושב המקדם שונה וגבוהה יותר מהריבית שעבורה מחושבת ההתחייבות בכין העמית, קרן הפנסיה צריכה לספק לו למעשה 1,200,000 ₪. את הפער הזה משלמים עמיתי הקרן, בהתאם לעיקרון ההדדיות.

מה עושות קרנות הפנסיה על מנת לשמור על איזון אקטוארי?

מנגנון הערבות ההדדית מחייב את מנהלי הקרנות לשמוע על איזון בין תשלומי הביטוח שנגבים לבין התגמולים שהם משלמים במצבים של אירוע ביטוחי או פרישה. אם התגמולים גבוהים מסך הגבייה, הקרן תהיה בגירעון, אך אם הגבייה תהיה גבוהה מהתגמולים, יהיה עודף אקטוארי. לכן, הקרן צריכה לחלק עודפים שנוצרו במצב של עודף אקטוארי או לגבות יותר כסף על מנת לכסות גירעון אקטוארי.  רק חלק מהקרנות נמצאות במצב של עודף אקטוארי, ובמצב כזה העודפים מחולקים בין כל העמיתים.

מאזן אקטוארי הוא שיקול חשוב בבחירת קרן פנסיה, אבל לא היחידי

מאזן אקטוארי הוא הבט מהותי שמשפיע על כל החוסכים בקרן הפנסיה, פעילים או לא פעילים וכן מקבלי קצבאות. ברור שכדאי להיות בחברה בעל עודף אקטוארי שמצליחה לשמור עליו לאורך זמן, אבל יש שיקולים חשובים לא פחות שצריך להתייחס אליהם בעת בחירת קרן פנסיה, ואנחנו כאן כדי לעזור לכם לבחור נכון.

המומחים שלנו בפתרונות עדיפים משמשים בכלים מתקדמים המאפשרים השוואה חכמה ומקיפה בין כל הקרנות, תוך התייחסות לכל הקריטריונים החשובים. אנו עובדים עם חברות הביטוח ובתי ההשקעות על מנת לספק לכם ייעוץ אמין ואובייקטיבי שיאפשר לכם לבחור מוצר פנסיוני אידיאלי בראש שקט. צרו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.

קרן פנסיה מאוזנת
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קרן מקפת הותיקה
קרן מקפת הותיקה: מבט על

קרן מקפת הותיקה היא קרן פנסיה שהוקמה בשנת 1951 על ידי ההסתדרות הכללית החדשה. הקרן נועדה לספק פנסיה לעובדים והעובדות שהיו חברים בהסתדרות. קרן מקפת הותיקה הייתה אחת מתוך מספר קרנות פנסיה שהולאמו בשנת 2003, בעקבות משבר הגירעונות שהתגלה בקרנות אלו.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.