האם המדינה תבטל את הגדלת הפטור ממס לפנסיונרים ומה זה אומר?

במסגרת דיוני התקציב של מדינת ישראל, עלתה הצעה לבטל פטור בשווי של 1,350 ₪ מקצבאות הפנסיה, פטור שנועד לתקן עוולה שנגרמה לחוסכים בשנת 2008. במה מדובר בעצם?

מהו סכום קצבת פטור ממס?

ב- 2025 היה אמור לפי חוק סכום קצבת הפטור ממס לעלות מ-4,742 ₪ ל-6,110 ₪, בעקבות עוול שנגרם לציבור החוסכים בשנת 2008, לאחר שביטלו את האפשרות למשוך סכומים פטורים ממס מקופות הגמל ההוניות. פטור זה הגיח לאוויר העולם לפני כעשור בפקודת מס הכנסה שנועדה להגדיל את הפטורים שניתנים לקצבה חודשית, שגם היא חייבת במס, שהפעימה האחרונה והמשמעותית ביותר בפטור זה היתה אמורה לחול בשנת 2025.

נזכיר כי המדינה עצמה קבעה לפני למעלה מעשור מדרגות המגדילות את שיעור הפטור ממס: מ-43.5% מהקצבה המזכה בשנת 2012 ועד ל-52% כיום. נכון להיום הקצבה המזכה עומדת על 9,120 ₪, ובמילים אחרות כחצי מהקצבה הזו (4,742 ₪) פטורים ממס, ורק על שאר הסכום מתחיל להיגבות מס.

כאמור, בשנת 2025 אמורה הייתה להתבצע קפיצת המדרגה המשמעותית ביותר בהטבה לרמה של 67% מהקצבה המזכה, כך שהסכום שיהיה פטור ממס יהיה 6,110 ₪. אולם את השינוי הזה המדינה רוצה עכשיו לבטל.

למה בעצם חושבים לבטל את ההטבה בזו?

עליית סכום קצבת הפטור נתונה תחת סימן שאלה גדול בימים אלו. המדינה מבקשת לבטל את ההטבה הזו, בטענה שהיא תשרת אך ורק את בעלי הקצבאות הגבוהות, בזמן שביטולה יכול להגדיל את הכנסות המדינה ב- 700 מיליון ₪ בשנה.

משרד האוצר מסביר שאם לוקחים בחשבון גם את נקודות הזיכוי במס של אזרחי המדינה וגם את קצבת הזיקנה מביטוח לאומי, שפטורה גם כן ממס, הרי שהגדלת ההטבה תביא לכך שסך ההכנסות לגברים ולנשים בפנסיה שלא ימוסו כלל יגיע ל-13.7 ול-14.9 אלף שקלים, בהתאמה. רק מעל הכנסה זו יופעלו מדרגות המס הרגילות המתחילות מ-10%.

משרד האוצר טוען כי אין כיום כמעט עמיתים בקרנות הפנסיה החדשות שמגיעים לקצבה מספיק גבוהה שיכולים ליהנות מהגידול בפטור הזה, ושמי בעיקר ייהנה מכך הם פנסיונרים בעלי פנסיה תקציבית או עמיתים בקרנות הפנסיה הוותיקות, שממילא נהנים מתנאים משפורים לעומת העמיתים בקרנות הפנסיה החדשות, ושנתון זה צפוי להישאר כך לפחות בעשור הקרוב.

במסגרת הדיונים על אישור תקציב המדינה והוויכוחים הגדולים שנערכים בין השרים לבין משרד האוצר, נושא זה עלה כאפשרות לבחון כיצד ניתן לממש את ההסכמים הקואליציוניים שתרמו להקמת ממשלה.

כאמור, משרד האוצר הציע למנוע את העלאת הפטור, ולהשאיר את אופן חישוב הקצבה הפטורה ממס כפי שהיא כיום. כלומר – 52% מתוך הקצבה המזכה שהם למעשה 4,742 ₪. כך, האוצר מאמין שהוא יוכל להגדיל את הכנסות המדינה ב- 700 מיליון ₪ בשנה החל משנת 2025, במימון הפנסיונרים.

האם המדינה שכחה שהיא רצתה לעודד אנשים לחסוך לפנסיה?

בזמנו הטבת המס המדוברת נקבעה כחלק מאסטרטגיה של מדינת ישראל לעודד את אזרחיה לחסוך לטובת שנות הפנסיה. לשם כך היא נתנה הטבות כבר בשלב ההפקדה לפנסיה, אך לא רק. יש לציין כי הסכום שהופקד בקרן הפנסיה ולא שולם עליו מס בעת ההפקדה נקרא קצבה מזכה ועליו גובים מס בתקופת הפרישה. אלא שכדי לעודד את החוסכים להשאיר את החיסכון הפנסיוני שלהם עד לגיל פרישה, הוחלט שגם בעת משיכת החיסכון יינתן פטור ממס על חלקה מהקצבה המזכה.

כעת המדינה רוצה לסגת מהבטחתה להגדיל את ההטבה עליה התחייבה בחוק, וזאת מבלי שהוצגו נתונים מלאים על התפלגות הקצבאות הצפויות ואיזה חתך מהאוכלוסייה ייפגע מביטול הגדלת ההטבה שהייתה אמורה להיות. מה יקרה בסוף? ימים יגידו.

ביטול הגדלת הפטור ממס לפנסיונרים
תרצו לחזור לנושא מסוים?
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
מחשבון קופת גמל
מחשבון קופת גמל – כלי חיוני לתכנון החיסכון הפנסיוני

מחשבון קופת גמל הוא כלי חיוני לתכנון החיסכון הפנסיוני, מכיוון שהוא מאפשר להעריך את סכום הצבירה הצפוי בהתאם להפקדות החודשיות של, גיל הפרישה המתוכנן והתשואה הצפויה של הקופה. איך הוא עובד, מהם יתרונותיו, איך לבחור והאם ניתן לסמוך עליו?

קראו עוד »
קופת גמל של נפטר
מה עושים עם קופת גמל של נפטר?

פטירה של בן משפחה או חבר קרובים היא אירוע טראומטי, אשר דורש מהקרובים לנפטר להתמודד עם מגוון משימות, כולל בירוקרטיה, ענייני רכוש ועוד. בין המשימות הללו נמצאת גם הטיפול בקופת הגמל של הנפטר. כך תעשו זאת נכון

קראו עוד »
דמי ניהול קופת גמל
דמי ניהול קופת גמל: מה חשוב לדעת?

דמי ניהול קופת גמל הם למעשה העמלה שאתם משלמים עבור אותו מוסד שמנהל עבורכם את החיסכון הפנסיוני. במאמר זה נסביר ממה הם מורכבים, כמה משלמים, כיצד ניתן להוזיל אותם ומתי זה באמת משתלם לכם?

קראו עוד »
העברת קופת גמל
העברת קרן פנסיה לקופת גמל – צעד מבורך או שעדיף שיישכח?

העברת קרן פנסיה לקופת גמל היא רעיון שמדי פעם מתגנב לראשכם? חשוב לדעת שלא מדובר בשאלה של נכון או לא נכון, אלא להתייחס באופן פרטני ולבחון אותה לפי צורכיו ומטרותיו של החוסך. במאמר זה נדבר על היתרונות והחסרונות של מהלך זה.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.