ויתור על זכות שיבוב באישור קיום ביטוח – מה זה אומר?

ויתור על זכות שיבוב היא סעיף שמזמיני עבודה רבים מבקשים מבעלי מקצוע רבים. אז מה זה אומר בעצם, למה דורשים מכם לוותר עליו, איך משיגים אותו ולמה הוא כה חשוב?

מהי זכות שיבוב?

למרות שהמילה שיבוב עשויה להישמע לכם כדבר מה שובב או חמוד, אבל היא ממש לא מה שאתם מדמיינים… שיבוב היא מונח מקצועי בעולם הביטוח שפירושו שחברת הביטוח שומרת לעצמה את הזכות לתבוע את כל מי שהיה אשם ברשלנות של המבוטח שלה, שבעקבותיה היא גם פיצתה את הניזוק. עניין השיבוב נפוץ בפוליסות ביטוח רבות.

אז מה זה ויתור על שיבוב?

סעיף ויתור על זכות שיבוב, שלעתים נקרא גם ויתור תחלוף, הוא סעיף שנדרש לעתים קרובות מנותני שירות כתנאי מקדים להשתתפותם בפרויקטים, מענה למכרזים או ביצוע עבודות כלשהם. בקשה זו לגיטימית בהחלט, ואינה פוגעת בתנאי הביטוח שלכם בשום צורה או מייקרת אותו. היא רק נועדה על מנת לספק למזמין העבודה שקט נפשי, שאם חלילה יקרה אירוע ביטוחי מסוים, חברת הביטוח תספק כיסוי ולא תנסה לתבוע את מזמין העבודה.

מהו סעיף ויתור על זכות שיבוב?

ראשית, נסביר מהו סעיף ביטול זכות שיבוב. לשם כך ניתן דוגמה: פיזיותרפיסט סגר הסכם קבלנות משנה עם מכון פזיותרפיה גדול, אך עליו להציג להם ויתור על כתב שיבוב. המכון מבקש פשוט להגן על עצמו מפני תביעה של חברת הביטוח שלכם כלפיו במידה ונגרם נזק באשמתכם שפגע בו, חלילה.

כלומר, אם מכון הפזיותרפיה שעמו המטפל מתקשר, עשוי להיות ביום מן הימים מעורב או אשם נוסף, והוא לא רוצה שחברת הביטוח שלכם תתבע אותו. על מנת להסיר מעצמו את האיום הזה, הוא יבקש מכם לחתום על סעיף ויתור על זכות שיבוב.

כעת, נשאלת השאלה איך עומדים בתנאי המבוקש?

הדרך לספק למבקש את בקשתו היא בעזרת טופס מיוחד שנקרא אישור קיום ביטוח. בדוגמה שלנו, פרטיו של מכון הפיזיותרפיה ירשמו בתור מבקשי האישור, ופרטיכם ירשמו בתור המבוטח. יש למלא בטופס את כל נתוני הפוליסה הרלבנטיים שלכן, ולסמן את קוד 309 שהוא בעצם סעיף ויתר על זכות שיבוב. לאחר מכן יש להעביר את הטופס לחברת הביטוח שלכם, ולאחר שהיא תנפיק לכם את האישור המיוחל, יהיה ניתן למסור אותו למזמין העבודה שמולו התקשרתם.

האם סעיף ויתור על זכות שיבוב בפוליסת הביטוח גובר על סעיף שיבוב בהסכם?

כדי להסביר את הנושא של ויתור על זכות שיבוב ועל חשיבותו, ניתן דוגמה נוספת: בתחילת 2023 נדונה בבית המשפט תביעה בין חברת הביטוח הכשרה (התובעת) לבין מסעדה (הנתבעת). לפי כתב התביעה פרצה שריפה בנכס ששכרה הנתבעת שגרמה נזק לנכס אחר (שכן במבנה). המבוטחת פוצתה על ידי חברת הביטוח, והגישה תביעת שיבוב נגד המסעדה, שביקשה לדחות את התביעה על הסף.

לטענת המסעדה צריך לדחות את תביעה מאחר והפוליסה שבה ביטחה חברת הביטוח את המבוטחת כולל סעיף ויתור על זכות שיבוב, ולכן לא ניתן לתבוע אותה. לעומת זאת חברת הביטוח טוענת שאין לקבל את הבקשה למרות סעיף הוויתור בפוליסה, מאחר וסעיף זה מותנה במסמך אישור קיום ביטוח.

לאחר בחינת הבקשה, פסק בית המשפט כי יש לקבל את בקשת המסעדה לדחיית התביעה. כל זאת מאחר והמסמך שציינה חברת הביטוח לא נכלל בכתב התביעה ולא הועלתה אף טענה לגביו בכתבה התביעה. בנוסף לכך, היא לא הפנתה מסמך זה למסעדה. כמו כן בית חייב את חברת הביטוח בהוצאותיה המשפטיות של המסעדה בסכום של 7,500 ₪.

על תוותרו על ייעוץ מקצועי של סוכן ביטוח

בפתרונות עדיפים עוסקים כבר שנים רבות בביטוחים עסקיים מכל הסוגים, כולל ביטוח אחריות מקצועית. אנו עובדים מול כל חברות הביטוח המובילות, ובעלי ידע רב וניסיון עשיר בניהול מו"מ עם מזמיני עבודות והנפקת אישורים מהירה למבוטחים מכל התחומים. פנו אלינו עוד היום ונשמח לעמוד לשירותכם כדי שתיהנו משירות ברמה הגבוהה ביותר.

ויתור על זכות שיבוב
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
אישור קיום ביטוחים – כמה זה עולה?

אישור קיום ביטוחים הוא מסמך הנדרש לעתים קרובות לבעלי מקצוע שעובדים מול חברות גדולות או בינוניות, רשויות מקומיות עיריות וגופים מוסדיים שונים. מדוע יש צורך במסמך זה, מהי מטרתו והכי חשוב- עלות השירות

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.